56
56
38

Støtte til reparasjonsarbeid

kr23,600 of kr100,000 goal

Raised by 60 people in 2 months
"Riska kommunehuset" ble bygt i 1912 av Gabriel Aanesen, senere i 1919 ble det solgt til Ole T. Haueland og fram til Hetland kommune kjøpte det til bruk av kommuneformål, huset ble kalt for "Haualand huset".
 
Riska Sogne kommune/Hetland kommune har overtatt huset i 1939. Det ble gjort en liten oppgradering og takket ble løftet opp. Under 2. verdenskrig, det ble videre overtatt av tyskerne. De brukte det antakelig til møte virksomhet og som sykestue. Et stort rødt kros ble montert på taket for å unngå flybombing, og det var engelskmennene de fryktet. De fleste barn som ble født i Riska under krigen kom til verden i dette huset.
 
Etter krigen ble huset brukt av Riska sognekommune igjen. Det ene rommet i 2. etasje var helsestasjon med spedbarnskontroll. Det andre var møtesal. Det var også bibliotek i huset.
Fra 1946 1. etasje ble leid av lærer Harald Tunheim og det ene store rommet (helsestasjonen) i 2. etasje ble leid av et selskap A/S Riskafjor. De fikk leie hele huset da ordning med sognekommuner opphørte. Hommersåk ble en del av Sandnes kommune.

Det var forskjellige leietakere fra 1979 til det ble bestemt av den nye kommunen i 2006 at huset må selges. Huset stått tomt i mange år og det ble fort et møte plass til ungdommer, senere det ble også brukt av narkomaner. Vinduene ble knuste, vegene teget med graffiti, huset begynte å falle. Private bygge aktører bedt kommunen om å få tillatelse å rive huset ned, men lokale folk protesterte i mot og det ble takket nei til dette.
 
I 2018, Litauisk Forening i Rogaland som har ca. 150 aktive medlemmer kom til hjelp. Det ble inngått et samarbeid mellom kommunen og foreningen og det ble avtalt at oss (foreningen) skal reparere huset frivillig og skal betale alt selv.  Som takk, kommunen leiede huset ut til foreningen gratis i 25 år.
Foreningen forplikter at huset skal repareres til sitt opprinnelig utseende, det skal få et nytt liv og vil være godt ivaretatt i hele leieperioden.
 
Litauisk forening i Rogaland vil bruke huset til styremøter, konsulat tjenester og kanskje av og til som overnattingsplass til Litauiske politikere, Litauisk ambassadør og andre viktige gjester som kommer på besøk til foreningen i regi av diverse arrangementer.
 
Reparasjonsarbeidet ble startet allerede i fjor høst og alt kost og arbeid gjøres og dekkes av medlemmer. Allikevel, er dette et meget stort prosjekt som krever mye penger.


Derfor vil vi be dere et lite penge støte til vårt godt formål. Alt blir tatt med et stort takk.
 
Med vennlig hilsen

Litauisk Forening i Rogaland
38821582_1556434631564168_r.jpeg
+ Read More
Litauisk nasjonal TV og radio kanal (LRT) har intervjuet vårt prosjekt på Hommersåk. Dette var til dokumentar serie om litauere som bor i utland. LRT (som tilsvarer NRK i Norge) ville høre om hvorfor fikser litauere et spøkelses hus på Hommersåk, hva kommer de til å bruke det til og hva ellers gjører litauere i Rogaland til daglig.

Vår styreleder Saulius Trepekunas har fortalt til Tv-en at etter at han foreslått Sandnes kommune at litauisk forening i Rogaland kunne fikse det gamle huset, følte han at kommunen var utrolig takknemlige. Det viste seg at de lettet på lenge etter noen som kunne gi et nytt liv til bygningen og bruke den til gode formål. Kommunen hadde ikke noe ønsker at historisk hus som i neste år blir 100 år skulle brukes til kommersielle formål eller rives ned for å gi plass til nye leiligheter.
Han synes at etter at huset blir ferdig restaurert blir det endelig løst et problem til evig leting etter øvingslokaler til flere klubber som drives under foreningens virksomhet. Det gjelder en folkedans klubb, et kor, ungdomsklubb og strikkeklubb. Kanskje foreningen skal også starte en drama gruppe. Huset kan også brukes som en møte plass til unge mødre, til pedagogisk arbeid til lærere som driver lørdagsskole på Maudlansskole til de minste litauere og til styremøter som skal hjelpe å drive foreningen videre.

Styrelederen også påpeker at vi er heldige at blant medlemmer har vi mange gode håndverkere og tømrere som tilby sin hjelp frivillig og jobber ulønnet.

En av dem er Saulius Dovidonis. Også Saulius med same navn. Når journalisten spør ham om hvorfor hjelper han å fikse dette huset og hvordan har han tid til dette. Den andre Saulius svarer at han elsker sin jobb og liker å se på prosessen når huset forvandles til noe fint. Men kanskje det liger også i bakhode et ønske å vise nordmenn at litauere kan også bidra med noe godt til det norske samfunnet. At i Rogaland bor mange gode, hard arbeidene litauere. Han vil også holde planen til å bli ferdig å restaurere huset innen 3 år. Det tar tid å fikse et så gammelt hus etter mange norske reglementer som de følger strengt etter. Nå gjøres utvendig arbeid pga det fine være først, i høsten eller i vinter starter de å jobbe inne i huset.

Journalisten legger til at alle litauere i Rogaland gjører det vanlige som andre, de arbeider, har familier, går tur, går på fjells. Hvordan har de så mye tid til noe annet som også for eksempel å synge i kor. Hun presenterte et litauisk kor “Oktava” hvor Mindaugas Vingilis som laget til oss et vindus dekorasjoner tidligere er også en av medlemmer i koret. Hun sport ham hvordan har dere tid til alt sammen. Mindaugas svarer kort ”hvis du vil noe, finner du alltid tid til det”.
+ Read More
Møtt Saulius Dovidonis, en man som har bidratt utrolig mye til reparasjonsarbeid til dette huset. Hvis dere trenger en kvalifisert håndverker, en dyktig tømrer eller bare helt enkelt, en veldig flink byggemann, er han den rette personen å be om hjelp.
+ Read More
Vi gir oss ikke og arbeidet fortsettes!
Her møter dere Zenonas Mačiulaitis (han som står i midten og holder taksteiner) sammen med andre som har hjulpet å skaffe og transportere taksteiner til det historiske huset. Zenonas er også vår nestleder i foreningen. I tillegg med mye andre gode ting han har gjort, har han bidratt også mye til foreningen som journalist og skrev mange fine artikler om våre arrangementer til andre litauere som er bosatte i hele verden. Han er også far til 4 barn . Zenonas er et helt nydelig menneske!
+ Read More
Mellom 17. og 18. mai, når mange litauere feiret Norges nasjonal dag, kom noen og knuste et av våres nytt lagt vindu. Nå blir det ekstra kost og arbeid å fikse dette. Vi har ikke lyst å tenke at dette kan være en rasistisk reaksjon mot oss litauere som restaurerer dette huset til vår god formål, men hvis dette fortsettes, blir vi nødt å anmelde disse handlingene til politiet.
+ Read More
Read a Previous Update

kr23,600 of kr100,000 goal

Raised by 60 people in 2 months
Your share could be bringing in donations. Sign in to track your impact.
   Connect
We will never post without your permission.
In the future, we'll let you know if your sharing brings in any donations.
We weren't able to connect your Facebook account. Please try again later.
JP
kr1,500
Julius Pipinis
27 days ago
AB
kr500
Aivaras Barkamas
1 month ago
RN
kr1,000
Ramunas Narusis
1 month ago
kr500
Gintautas Skiudulas
1 month ago
ZF
kr2,000
Zaneta Freyer
1 month ago
VR
kr35
Viktorija Rudyte-Davies
1 month ago
SP
kr500
Simas Punis
1 month ago
GG
kr500
Gitana Gudauskaite
1 month ago
LD
kr400
Laura Dapkiene
1 month ago
AJ
kr100
Aukse Jukneviciute
2 months ago
or
Use My Email Address
By continuing, you agree with the GoFundMe
terms and privacy policy
There's an issue with this Campaign Organizer's account. Our team has contacted them with the solution! Please ask them to sign in to GoFundMe and check their account. Return to Campaign

Are you ready for the next step?
Even a kr5 donation can help!
Donate Now Not now
Connect on Facebook to keep track of how many donations your share brings.
We will never post on Facebook without your permission.