Voortbestaan Sjakies' Chocolademuseum

"Chocola maakt gelukkig en kent vele mogelijkheden, maar is tegelijk ook breekbaar, net zoals het leven. Laten we er daarom maar lekker van genieten”.

We konden ons de grootsheid en diepe betekenis van onze zelfbedachte quote vóór deze bizarre tijd niet indenken...

In 2013 hebben we onze stichting opgericht om mooie momenten te realiseren voor chronisch zieke kinderen en kwetsbare ouderen.
Mede door het onverwachte grote succes en dankbaarheid vanuit de doelgroepen, zijn we afgelopen jaren uitgegroeid naar een Chocolade atelier, een chocoladewinkel en een uniek Chocolademuseum met 18.000 bezoekers per jaar. Daarmee konden we meer dan 500 mooie momenten per jaar organiseren voor onze doelgroepen met de inzet van onze 50 topvrijwilligers. Daar zijn we enorm trots op en dankbaar voor. 
Maar toen sloeg Corona toe…

Eerst moesten we de deuren sluiten van het museum. Dat was de eerste pijnlijke slag. Een grote inkomstenbron die we moeten missen. Gelukkig hadden we de winkel nog als back up. We waren positief.

Vervolgens moesten we onze vrijwilligers naar huis sturen, vanwege ieders veiligheid. Dat was de tweede pijnlijke slag. Gezondheid staat voorop, dat mag duidelijk zijn, maar onze productie viel gedeeltelijk stil.

Gelukkig hadden we nog een goede voorraad. Een groot gedeelte hebben we weggegeven aan de kanjers in de zorg die werken in de ziekenhuizen in Goes en Vlissingen. Maar toen...
De genadeslag; het sluiten van de Chocoladewinkel. Door alle veiligheidsmaatregelen kwamen er geen klanten meer. 

Het gevolg?

“It hit us hard”. Op de eerste plaats emotioneel. Je ziet je harde werk van afgelopen jaren aan een zijden draadje hangen. De grond zakt letterlijk onder je voeten weg. 

Niet alleen financieel een genadeslag, waarmee ons voortbestaan in het geding komt. Maar vooral ook een gigantische impact voor onze doelgroepen; chronisch zieke kinderen, laatste wensvervullingen en kwetsbare ouderen, waar we nu niets voor kunnen doen. En juist in deze tijd willen we voor hen van betekenis zijn.

We hebben er al menig traan om gelaten, nachten ervan wakker gelegen. We vrezen dat ons harde werken van afgelopen jaren, verloren zal gaan. Want we moeten realistisch zijn, het voortbestaan van ons museum komt nu écht in het geding. 

Dit houden we niet nog één of twee maanden vol… Dat is een pijnlijk gegeven. We zouden per 4 april een nieuwe winkelvestiging openen, waar we voorafgaand de nodige kosten voor hebben moeten maken. Dus helaas hebben we geen enkele reserves of buffer meer. En geen bezoekers in het museum, betekent geen inkomsten en dus ook geen wensvervullingen voor de doelgroepen die ons NU juist nodig hebben.

Wij maken daarnaast geen gebruik van overheidssubsidies en zijn dus naast de opbrengsten van zowel de winkel als het museum, volledig afhankelijk van giften en donaties.

Wat nu te doen? 

Chocolade produceren kunnen we nog steeds! En van hard werken zijn we ook niet vies. 

We willen graag mensen gelukkig maken. We geloven ook dat geluk niet per se in geld zit. Te zien aan de mooie initiatieven die overal genomen worden om elkaar en de kwetsbare mens te helpen. Geld is echter wel een noodzakelijk iets. Dat bewijst zich in deze tijd ook maar weer.

Geïnspireerd door ondernemers uit onze mooie stad Middelburg, volgen we daarom – enigszins onzeker en in spanning – hun voorbeeld. ‘Om geld vragen’ past eigenlijk niet bij onze manier van werken. We geven er liever iets voor terug, zodat iedereen gelukkig wordt.

Daarom de vraag aan jullie: Hou je van Chocolade?

Plaats dan een bestelling bij onze online winkel Sjakies Snoepwinkel  Wij kunnen ook de bestelde chocolaatjes aan iemands’ deur hangen voor je of bij je bedrijf afleveren (op Walcheren). We raken niets aan en blijven 1,5m van iedereen vandaan.

Of wil je onze Stichting en het Chocolademuseum helpen deze heftige tijd te overleven, zodat wij chronisch zieke kinderen en kwetsbare ouderen blij kunnen maken met ons product. Dan waarderen we je donatie enorm. Groot of klein, we zijn met elk bedrag blij.

We geven je er graag iets voor terug:
Donaties tot €15,- ; kom langs voor een lekker bonbonnetje of voor de kids een chocoladelolly.
Bij een donatie vanaf €15,- ontvang je van ons een luxe chocoladereep naar keuze (die zijn 'errug lekkeur').
Bij een donatie vanaf €30,- krijg je een museumticket en kun je je eigen chocoladereep bij ons maken.
Bij een donatie vanaf €60,- ontvang je een XL doos vol met de lekkerste bonbons.
Bij een donatie vanaf €90,- verwelkomen we je graag voor een workshop bonbons maken (2,5uur).

Misschien wil je helemaal geen chocolade... Dan mag je het weggeven aan iemand die er heel blij van wordt.

Hopelijk komen we hier met z’n allen goed en gezond doorheen. We beloven, als dit voorbij is en we na deze heftige tijd er nog zijn, je altijd even langs mag komen om een lekker bonbonnetje te komen proeven!

Zorg voor elkaar en blijf gezond,

Richard en Nanny

Donations

 See top
 • Eva Poelstra 
  • €20 
  • 4 mos
 • Jacqueline Verhulst 
  • €9 
  • 5 mos
 • Susan Mathijssen 
  • €10 
  • 5 mos
 • Anonymous 
  • €16 
  • 5 mos
 • Dorothee van de Leemput 
  • €15 
  • 5 mos
See all

Organizer

Richard Jansen 
Organizer
Middelburg, NL
 • #1 fundraising platform

  People have raised more money on GoFundMe than anywhere else. Learn more

 • GoFundMe Guarantee

  In the rare case that something isn’t right, we will refund your donation. Learn more

 • Expert advice, 24/7

  Contact us with your questions and we’ll answer, day or night. Learn more