Entrepreneurship Training in Sierra Leone

Hey jij! 

Wat leuk dat je interesse hebt in ons project! Voor het geven van ondernemerschapstrainingen in Sierra Leone zijn wij op zoek naar mensen die ons project willen ondersteunen. Jij kan ons daarbij helpen! Dit kan al door:

...ons verhaal te delen met anderen 
...Engelstalige ondernemerschapsboeken te doneren 
...geld te doneren

Laten we ons eerst even voorstellen: wij zijn Laura de Bruine, Saskia van Hoeven en Nienke Kloosterman! We zijn drie studenten die de minor International Entrepreneurship & Development aan de Technische Universiteit Delft volgen. Eind oktober zullen wij voor drie maanden naar Sierra Leone vertrekken om samen te werken met de sociale onderneming SEP Investment Services (SL) in Freetown. 

SEP biedt onder andere entrepreneurship trainingen aan jongeren in Sierra Leone aan; zowel voor studenten als start-ups. Onze belangrijkste uitdaging is om het trainingsprogramma te analyseren en te verbeteren, omdat er nog veel onbenutte mogelijkheden zijn. Gedurende de stage zullen wij ons focussen op de modesector. Om deze uitdaging aan te gaan, zullen we o.a. de start-ups bezoeken, samen trainingen geven met de docenten en daarover evalueren, en marktverkenning doen voor export naar Nederland. Daarnaast werken we het businessplan voor het naaiatelier van SEP uit. Wil je meer weten over SEP? Kijk even op de website.

Waar gaat het geld naartoe? 
Om het trainingsprogramma een steuntje in de rug te geven, zijn wij bezig met het opzetten van een boekencampagne. Voor deelnemers van het trainingsprogramma zijn er momenteel nog weinig boeken voorhanden. Onze eerste stap is daarom om ondernemerschapsboeken beschikbaar te stellen die jongeren kunnen lenen. Deze boeken zullen de jongeren helpen in de hele cyclus van een innovatief idee bedenken voor een bedrijf tot het opzetten van een stabiel bedrijf. Het geld van de crowdfunding zal o.a. gebruikt worden voor het aanschaffen, vervoeren en onderhouden van de boeken. 

Tegelijkertijd is het belangrijk om het trainingsprogramma te verbeteren. Onze aanpak hiervoor zal tweezijdig zijn. Aan de ene kant zullen wij samen met de docenten lesgeven en de lessen verbeteren. Aan de andere kant zullen wij studenten en start-ups gaan bezoeken en advies gaan geven. Wij kunnen hierin de verbindende factor zijn tussen docenten enerzijds en studenten en start-ups anderzijds. We zullen hiervoor veel moeten voorbereiden en veel moeten reizen. Naast de boekencampagne, zal hier een deel van de crowdfunding heen gaan. 

Wat stellen wij er tegenover?
Om op de hoogte te blijven van onze avonturen, kun je onze Facebookpagina en onze blog volgen. Hier vertellen we je meer over wat we meemaken en hoe we het geld gebruikt hebben. 

Om de lokale economie te steunen en als bedankje voor het doneren, nemen we vanuit de projecten die wij gaan begeleiden een armbandje mee voor donaties hoger dan €15 of één of meer boeken. Win-win dus! 

Wat moet je doen voor een armbandje?
Check of je:
- €15 of meer EN/OF één of meer boeken gedoneerd hebt; EN
- je naam vermeld hebt; EN
- in Nederland woont; EN
- dit formulier ingevuld hebt: https://forms.gle/pAoRQ6wiGZfinNvSA 

Hieronder volgt nog extra informatie over de boeken en waarom ondernemerschap ontzettend belangrijk is in West-Afrika en in het bijzonder Sierra Leone. Heb je nog vragen voor ons? Neem dan contact op met een van ons of mail naar students.sepsierraleone@gmail.com . Helpen jullie ons door te doneren, boeken te geven of ons verhaal te verspreiden? Alvast bedankt!

----------------------------------------------------------------------------------------

Wat extra informatie!
Wat gaat er gebeuren met de boeken?
Om jullie hier een idee van te geven, hebben we samen met SEP Investment Services (SL) een plan gemaakt.

Om de boeken te onderhouden, zullen de volgende acties ondernomen worden:
   1. Er komen boekenplanken in de SEP Starters Hub gevestigd in de  lokale universiteit.
   2. De boeken krijgen een stempel tegen misbruik en diefstal. 
   3. Er komen lidmaatschapsformulieren en logboeken voor gebruikers. 
   4. Er wordt een databank opgezet voor de gebruikers. 
   5. Het veilig gebruik van de boeken zal worden gewaarborgd door andere maatregelen. 

Wil je boeken doneren? We zoeken Engelstalige boeken in de volgende categorieën: developing business models (canvas), identification of target groups, product development, finance, marketing, leadership, international trade, agribusiness, fashion en building eco-systems, etc.. Heb je boeken die wij misschien kunnen gebruiken? Neem dan contact met ons op (students.sepsierraleone@gmail.com ). 

Waarom is ondernemerschap in Sierra Leone ontzettend belangrijk?
Je hebt het wellicht in het nieuws voorbij zien komen. Van 2014 tot 2016 heeft ebola Sierra Leone gegrepen. Van 1991 tot 2002 leed het land al eerder door de burgeroorlog. Sierra Leone is een van de armste landen ter wereld, mede door deze gebeurtenissen. Momenteel leeft twee op de drie Sierra Leoners onder de armoedegrens en Sierra Leone staat op plaats 163 van de 183 landen wat betreft het ondernemingsklimaat. In 2012 stond Sierra Leone nog op plaats 137. 

Binnen onze stage is de grootste uitdaging de hoge jeugdwerkloosheid van 60%. Oorzaken hiervoor zijn onder andere het gat tussen de theorie in het onderwijs en de praktijk op de arbeidsmarkt en het gebrek aan onderschapsvaardigheden. Een combinatie van het ontwikkelen van kennis over ondernemerschap en praktische ondernemerschapsvaardigheden is daarom van groot belang.

Donations ()

 • Huibert de Haan 
  • €25 
  • 2 mos
 • Anonymous 
  • €50 
  • 2 mos
 • Het eigenlijke kado van Sinterklaas 
  • €35 
  • 2 mos
 • Sinterklaasschoencadeautje voor Laura 
  • €5 
  • 3 mos
 • Sinterklaasschoencadeautje voor Nienke 
  • €5 
  • 3 mos
See all

Fundraising team: Students SEP Sierra Leone (4)

Students SEP Sierra Leone 
Organizer
Raised €25 from 1 donation
Delft, NL
Laura De Bruine 
Team member
Raised €433 from 13 donations
Nienke Kloosterman 
Team member
Raised €155 from 6 donations
Saskia Van Hoeven 
Team member
Raised €122 from 5 donations
This team raised €340 from 12 other donations.
 • #1 fundraising platform

  People have raised more money on GoFundMe than anywhere else. Learn more

 • GoFundMe Guarantee

  In the rare case that something isn’t right, we will refund your donation. Learn more

 • Expert advice, 24/7

  Contact us with your questions and we’ll answer, day or night. Learn more