Corona hulptransport Kirgizië

HET IS GELUKT! In november kwam de Kirgizische vrachtwagen om de spullen in te laden. Er werd een TIR carnet ingevuld en de chauffeur zei dat hij binnen een maand zou arriveren in Kirgizië. Het contact ging hierna via de Kirgizische douane. Zij gaven af en toe een update waar de chauffeur zich bevond. In december gaf de douane in Kirgizië aan dat de chauffeur zonder problemen de grens met Rusland was overgestoken. De hoop was dat het nu snel zou gaan.

Kazachstan
De relatie tussen Rusland en Kazachstan is behoorlijk vertroebeld tijdens de coronacrisis. Kazachstan hield veel grenzen met Rusland gesloten. Vooral uit angst voor verdere verspreiding van het coronavirus. Enorme files en opstanden zorgden voor verdere vertraging. Rusland is ongekend populair bij arbeidsmigranten uit Centraal Azië. Veel Oezbeken, Kazachen, Tadzjieken en Kirgiezen konden niet terug naar hun families tijdens de jaarwisseling. De vrachtwagen met hulpgoederen stond zelfs een aantal weken stil, zonder hoop op vooruitgang. Letterlijk en figuurlijk.

Na de orthodoxe kerst kwam er dan eindelijk schot in de zaak. De hulpgoederen mochten de grens passeren. Er moest alleen nog 2500 kilometer Kazachse steppe worden getrotseerd. In enkele dagen werd dit volbracht en stonden de goederen voor de grens van Kirgizië.

Kirgizië
In januari van dit jaar werden de grensovergangen tussen Kazachstan en Kirgizië gesloten. De vrachtwagen met hulpgoederen stond wederom voor een dichte poort. Wederom politieke en maatschappelijke onrust. Er leek geen eind aan te komen. Tot overmaat van ramp werd veel overheidspersoneel in Kirgizië ontslagen. Zo ook de contactpersonen die alles geregeld hadden. Er was geen contact meer mogelijk en veel diensten waren niet operationeel. De landsgrenzen waren nog steeds gesloten. Bij het openen van de grenzen, enkele maanden later, werden we verrast met het nieuws dat alle goederen al een tijdje in de douaneterminal aanwezig waren. Op stel en sprong zijn de Kirgizische partners naar de terminal gegaan.

Wat zij daar aantroffen was geen pretje. Alle pallets waren opengemaakt en alle spullen lagen verspreid door de terminal. Werkelijk alles zat onder het stof en zand. Gelukkig leek de lading compleet maar er moest veel gewassen, gerepareerd en schoongemaakt worden. Zo snel mogelijk is alles getransporteerd naar ons kantoor in Karakol.

De lokale organisatie is op dit moment bezig om de goederen schoon te maken en op te knappen. Ondanks de ontelbare tegenslagen lijkt alles dan toch goed te komen. De eerste goederen zijn vorige week uitgedeeld aan de lokale bevolking. Door de coronacrisis zijn er geen inkomsten en door de tegenslagen zijn de transportkosten enorm opgelopen. Daarom hebben we besloten om traditionele yurts (tenten) te verkopen in Nederland. De winst wordt volledig besteed aan sociale projecten in Kirgizië.

Daarnaast kun je via deze Crowd Funding nog steeds doneren voor de transportkosten. Neem contact met ons op als je geïnteresseerd bent in het kopen van een traditionele yurt uit Kirgizië. Nieuws hierover zal op rycetravel.com komen. Nogmaals bedankt voor jullie hulp, geduld en ondersteuning. Zonder jullie hadden we het niet gekund.

Organizer

Peter Hofman
Organizer
Hoogeveen, NL

Your easy, powerful, and trusted home for help

  • Easy

    Donate quickly and easily.

  • Powerful

    Send help right to the people and causes you care about.

  • Trusted

    Your donation is protected by the  GoFundMe Giving Guarantee.