Caritas To Go: Maaltijden voor Minima in Parkstad

Caritas To Go verstrekt twee keer per week gratis maaltijden aan inwoners van Parkstad die tot de minima behoren. Het doel van Caritas To Go is om te voorkomen dat iemand zonder voedzame maaltijd zit. Inmiddels worden elke week zo’n 1000 maaltijden verstrekt. Om dit te kunnen voortzetten, hebben wij uw financiële hulp nodig! Voor elke 2 euro die u doneert, ontvangt een buurtbewoner een gezonde, warme maaltijd. Deze maaltijd is hard nodig en wordt met veel dankbaarheid in ontvangst genomen!  Toon solidariteit voor buurtbewoners met een minimuminkomen; doneer nu! 

Meer weten over Caritas To Go? Lees dan verder.  


Help buurtbewoners met een minimuminkomen aan een warme maaltijd! 

Elke dinsdag- en donderdagavond deelt Caritas045 – onder de naam Caritas To Go – gratis warme maaltijden uit aan de meest kwetsbare inwoners van Parkstad. Ca.15% van de huishoudens in Parkstad beneden de armoedegrens en veel van deze huishoudens zijn door het coronavirus COVID-19 extra kwetsbaar. Sommige van deze bewoners kunnen wegens ziekte of gebrek aan vervoer niet naar de afhaallocatie komen. Hiervoor is in samenwerking met Heerlen Against Corona een bezorgservice opgezet, waarbij vrijwilligers kosteloos en met eigen vervoer de maaltijden aan huis bezorgen.  
Sinds Caritas To Go eind april van start is gegaan, zijn er maar liefst 7000 maaltijden uitgedeeld! De maaltijden bestaan uit een huisgemaakte maaltijdsoep, brood en fruit, die met liefde en bezieling door vrijwilligers worden gemaakt. Soms hebben wij door donaties van leveranciers de kans om iets extra’s te bieden. Zo kregen wij laatst 2000 kilo aardappels van een boer, en vlaaien van een bakker. Vooral in deze moeilijke tijden, willen wij onze medemens niet in de kou laten staan; in Parkstad leven wij immers samen. Ons streven is om ten minste tot september gemiddeld 1000 maaltijden per week te blijven verstrekken. Hierbij hebben wij uw hulp nodig! 

Elke 2 euro is 1 maaltijd! 
Tot op heden is de financiering van Caritas To Go volledig te danken aan financiële donaties en voedseldonaties. Al het werk wordt uitgevoerd door tientallen vrijwilligers, met ondersteuning van verschillende kerken. Inmiddels raakt het geld op, terwijl de vraag naar de maaltijden naar verwachting – mede als gevolg van het coronavirus COVID-19 – alleen maar zal toenemen. Daarom doen wij een beroep op u. Eén maaltijd kost 2 euro. Dit betekent dat u met een donatie van 20 euro een gezin bestaande uit twee ouders en drie kinderen al twee dagen van een gezonde, warme maaltijd voorziet.  

Uw donatie maakt het verschil! 
Caritas045 en Heerlen Against Corona bestaan geheel uit vrijwilligers. Alle donaties en schenkingen gaan volledig naar de bekostiging van de maaltijden en zijn enorm nodig. Eén van de sleutelwoorden van Caritas045 is saamhorigheid.  Door de huidige coronacrisis, beseffen wij meer dan ooit dat wij samen in Parkstad wonen en dat wij samen moeten werken in de strijd tegen armoede en eenzaamheid. Wij hopen dan ook dat iedereen die iets kan missen, bereid is om te doneren. Samen komen wij hier doorheen, door de meest kwetsbare bewoners van Parkstad een steuntje in de rug te bieden! 

Volg ons ook op Facebook voor het laatste nieuws: klik hier of zoek op "Caritas045".

Nog meer weten? Wij hebben alle veelgestelde vragen op een rijtje gezet (na de foto).


Veelgestelde vragen
 
 
Hoe is Caritas To Go ontstaan? 
Kok Arend van der Heijden en Deken Hans Bouman hebben in juli 2019 de eerste stappen gezet om Caritas045 op te richten. Het initiatief is in oktober 2019 van start gegaan, in samenwerking met Parochiefederatie Heerlen-Noord van Pastoor Hans Janssen. Tot midden maart hadden wij een wekelijkse avond in gemeenschapshuis "Het Juphuis" in Schandelen, waar minima en eenzamen samen kwamen om een gratis maaltijd te nuttigen. Door de komst van het coronavirus COVID-19 was dit samenkomen niet langer toegestaan. Tegelijkertijd ontving Arend snel signalen dat juist de meest kwetsbare bewoners van Parkstad het éxtra moeilijk hadden door het coronavirus COVID-19. Daarom heeft Arend Caritas To Go opgericht.  

Wie komt in aanmerking voor een maaltijd? 
Alle inwoners van Parkstad die een minimuminkomen hebben.

Door wie worden de maaltijden gemaakt? 
De maaltijden worden – onder leiding van Arend – gemaakt door een vast keukenteam van vrijwilligers dat zich kosteloos inzet voor Caritas To Go.  

Waar worden de maaltijden uitgedeeld? 
Op dinsdagen worden de maaltijden uitgedeeld vanuit de Heilige Corneliuskerk in Heerlerheide. Op donderdagen worden de maaltijden uitgedeeld vanuit de Sint-Jozefkerk in Heerlerbaan en de Sint-Catharinakerk in Holz, Kerkrade. 

Door wie worden de maaltijden bezorgd bij huishoudens die niet naar de afhaallocatie kunnen komen? 
De bezorgservice is opgezet in samenwerking met Amber-Helena Reisig, (mede)oprichtster van het initiatief Heerlen Against Corona. Amber heeft in de afgelopen periode betrouwbare en betrokken vrijwilligers weten te vinden, die twee keer per week de maaltijden met eigen vervoer bezorgen. Bestellen kan hier

Waar komen de producten voor de maaltijden vandaan? 
Caritas To Go ontvangt voedseldonaties van verschillende groothandels, bakkers, boeren en veilingen. Het doel is dat resterende ingrediënten die worden aangeschaft zoveel mogelijk streekproducten uit Limburg zijn. 

Hoe zijn de kosten van 2 euro per maaltijd opgebouwd? 
De kosten van 2 euro per maaltijd bestaan uit de inkoop van ingrediënten, de huur van een keuken en verpakkingsmateriaal. 
 
Welk bedrag aan donaties streeft Caritas045 op te halen? 
 Het doelbedrag is op €30.000 gesteld. Hiermee kunnen wij ruim drie maanden 1000 maaltijden per week blijven verstrekken. 
 
Wie ontvangt de donaties? 
De donaties worden ontvangen door Caritas045. Caritas045 is een werkgroep van de Pancratius parochie. De donaties worden overgemaakt naar het rekeningnummer NL 93 RABO 0345980891, ten name van de Pancratius parochie. Hiermee wordt gewaarborgd dat de donaties als ANBI-gift (gift aan een goed doel dat aan bepaalde voorwaarden voldoet) kwalificeren en fiscaal aftrekbaar zijn. Wij benadrukken dat alle donaties volledig ten goede komen aan Caritas045. De Pancratius parochie fungeert uitsluitend als doorgeefluik aan de werkgroep en ontvangt geen enkel deel van de donaties ontvangt. 

Kan er ook op een andere manier gedoneerd worden dan via de GoFundMe pagina? 
Ja. Donaties kunnen ook rechtstreeks overgemaakt worden naar het volgende rekeningnummer NL 93 RABO 0345980891, ten name van RK Parochie Heilige Pancratius en o.v.v. “Werkgroep Caritas 045”. Tijdens de afgiftemomenten in de verschillende kerken kunt u ook een collectebox vinden voor Caritas045 waar u een contante donatie kan doen. 

Is het mogelijk om voedsel te doneren? 
Uiteraard waarderen wij elk voorstel tot donatie enorm. Doordat Caritas045 wekelijks op dit moment ca. 1000 maaltijden verzorgt, zijn er echter grote hoeveelheden aan producten nodig. Om deze reden gaat de voorkeur uit naar donaties in de vorm van geld of grote hoeveelheden aan producten. Indien u een grote hoeveelheid aan producten wil doneren, verzoeken wij u om contact op te nemen met Amber-Helena Reisig, [email redacted], 0643510257. 

Hoe wordt rekening gehouden met de door de overheid opgelegde coronamaatregelen? 
In de keuken wordt rekening gehouden met de opgelegde 1,5 meter afstand. Het keukenteam wast regelmatig hun handen en draagt mondkapjes en rubberen handschoenen, die regelmatig vervangen worden. Caritas045 voldoet aan de principes van het HACCP. Dit is het voedselveiligheidssysteem waar elke organisatie die voedsel bereidt aan moet voldoen. De keuken wordt na gebruik gedesinfecteerd. Bij de uitgiftepunten dragen vrijwilligers eveneens mondkapjes en rubberen handschoenen. Uitgifte vindt plaats vanachter een plastic scherm. Bij de bezorging van maaltijden worden de maaltijden door de vrijwilligers voor de voordeur geplaatst, in plaats van de maaltijden aan te geven. 

Hoe lang willen jullie hier nog meer doorgaan?
Wij hopen nog tot ten minste augustus door te kunnen gaan met het uitgeven en bezorgen van maaltijden. Daarna willen we kijken of het mogelijk is om binnen de versoepelde maatregelen, ook weer bijeen te komen om op locaties in woonwijken samen te eten.

Voor verdere vragen of mediaverzoeken, kunt u contact opnemen met Amber-Helena Reisig via e-mail: [email redacted] of WhatsApp: 0643510257. 
 

In het nieuws:


In de Limburger:
Ook afhaalpunt van Caritas To Go in Kerkrade

In de Limburger:
Caritas045 deelt voedsel uit in Heerlerheide en Heerlerbaan

In NRC Handelsblad:
‘Kwijtschelding schulden kwetsbare groepen nodig’


Dan nog wat mooie foto's van de afgelopen tijd:Foto's © Amber-Helena Photography

Donations (139)

See top
 • Anonymous
  • €30 
  • 1 yr
 • Natascha Munten
  • €50 
  • 2 yrs
 • Anonymous
  • €40 
  • 2 yrs
 • Ann Eshaw
  • €80 
  • 3 yrs
 • Ann Eshaw
  • €300 
  • 3 yrs
See all

Fundraising team (5)

Amber-Helena Reisig
Organizer
Raised €440 from 11 donations
Karin Jurgen
Team member
Raised €153 from 9 donations
Rik Van Haaren
Team member
Raised €55 from 4 donations
Datasha Breemer
Team member
Raised €14 from 1 donation
Mirjam Tebarts
Team member
Raised €10 from 1 donation
This team raised €3,818 from 113 other donations.

Your easy, powerful, and trusted home for help

 • Easy

  Donate quickly and easily.

 • Powerful

  Send help right to the people and causes you care about.

 • Trusted

  Your donation is protected by the  GoFundMe Giving Guarantee.