A Valentine's Day for All

$4,348 of $6,000 goal

Raised by 78 people in 6 months
[ENGLISH BELOW]

Po afrohet dita e Shën Valentinit

Dashnia nuk shpallet vetëm një ditë në vit.

Dashnia nuk shpallet me dhurata të shtrenjta.

Dashnia shpallet për çdo ditë me pak kujdes, respekt dhe ngrohtësi.

Strehimorja e grave ka nevojë për ndihmën tonë.

Aty strehohen ato që “dashnia” i ka mashtru, rreh dhe poshtëru.

S’ka ma mirë se me nda dashni me ata që ju duhet.

Kërkoj që dashnia dashnisë me ja bo dhuratë donacionin për këtë strehimore, në ditën e Shën Valentinit.

 

READ FOR MORE INFO:

Javën e kaluar unë bashkë me miken timë Jeta Xharrën vizituam Qendrën për Mbrojten e Grave dhe Fëmijëve në Prishtinë, strehimore për viktima të dhunës në familje, dhunës seksuale dhe viktimave të trafikimit të njerëzve.

Gjatë vizitës në këtë qendër strehuese ne kuptuam që këtu strehohen viktima të dhunës në familje nga tetë komuna të ndryshme të regjionit të Prishtinës: Prishtina, Podujeva, Drenasi, Lipjani, F ushë Kosova, Shtimja, Obiliqi, Gracanica and Novobërda.

Roli dhe rëndesia e kësaj qendre strehuese është e një rëndësie jashtëzakonisht të madhe, kjo për faktin që shumë shpesh roli i saj është jetik për viktimat e dhunës në familje që kërkojnë shpëtim e në të shumtën e rasteve strehimorja është dera e vetme e hapur për to.

Strehimorja e viktimave të dhunës në familje është e hapur 24 orë, 7 ditë në javë dhe i ofron këto shërbime për viktimat: akomodimi, ushqimi, veshëmbathja, trajtimi psiko-social, kujdesi shëndetësor, asistim në rregullim të dokumentacionit dhe asistim në seanca gjyqësore.

Kjo qendër strehuese përkundër punës që ofron ballafaqohet me probleme të mëdha financiare.

E  di se parfumet dhe bizhuteritë  janë një mënyrë e shkëlqyer për të treguar dashurinë, por ruajtja e një strehe të sigurtë për motrat tona, për të cilët dashuria romantike është kthyer në ndjenjë që të shtrëngon e trishton kraharorin, është një mënyrë e mrekullueshme e përkufizimit më të gjerë të domethënies të dashurisë duke e kthy atë në bamirësi.

Nuk është e rastësishme që shprehja ndërkombëtare për bamirësi “CHARITY” rrjedh nga fjala latine "Caritas", që do të thotë: dashuri, afekt, shtrenjtësi.

Me këtë rast, juve miqtë e mi të dashur, ju ftoj që secili brenda mundësive tona, të marrim pjesë duke kontribuuar në këtë fushatë për të mbledhur fonde për mbijetesën e strehimores së rajonit të Prishtinës.

Po ju kërkoj që partnerit tuaj, të dashurës apo të dashurit, t’i thuani të kontribuojë në fondin e kësaj strehimoreje, në vend se të blej dhuratë ty.

Sado e vogël që mund të jetë ndihma juaj, ajo do të vlejë shumë sepse i tregon atyre që e gjejnë veten në kushte të vështira, të dashurisë të humbur, të dhunshme dhe kërcënuese për jetën, se nuk janë vetëm.


[ENGLISH]

Although many legends portray Valentine's myth, one of the most common is that of a priest named Valentine, who once married young couples in secret. At the time Emperor Claudius II had outlawed marriage for young men because according to an imperial viewpoint, single men made better soldiers than those who had wives and children. When Valentine's actions were discovered, Claudius II ordered for the priest to be executed.

Whatever the true story behind this global phenomenon, Valentine’s day could be seen as both the celebration of love and a reminder of its prohibition.

In our age of hyper-consumption, each year on the 14th of February, millions of € are spent on gifts that are meant to show and validate our love for our significant other.

I have recently paid a visit to a struggling shelter for the victims of domestic violence with my friend Jeta Xharra. There we discovered that it accommodates women and children who are escaping domestic violence from eight different municipalities. It was brought to our attention that they also lack proper funding for the effective functioning of the center. This as a result of shameful negligence, a let down by the government agencies and local authorities.

Standing its ground, this shelter is barely coping with the electricity bills in a building infested with pathogenic mold. A building that doesn’t meet the basic health and safety requirements.

I was told that this unsafe “safe-space” had received a meager €1000 for the whole preceding year. Its staff of seven keeps the home fires burning at 24/7 with a little less than €150 of monthly pay.

The miserable conditions of this shelter are inhumane, to say the least. Zana Hamiti and her resolute coworkers show a selfless benevolence that is nothing less than devotional.

I know perfumes and jewelry are a great way to show love, but keeping a safe space for our sisters for whom romantic love has become the idea of shudder, is one great way of awakening the broader signification of love, that of charity, or from the Latin word “Caritas”, meaning: dearness, affection, expensive, love.

I hereby invite you, my beloved friends, each within our means to participate in the arrangement of what little help we can, and show that those who find themselves in harsh conditions, of the love gone sour, violent and life-threatening, are not alone.
+ Read More

$4,348 of $6,000 goal

Raised by 78 people in 6 months
Your share could be bringing in donations. Sign in to track your impact.
   Connect
We will never post without your permission.
In the future, we'll let you know if your sharing brings in any donations.
We weren't able to connect your Facebook account. Please try again later.
$30
Anonymous
5 months ago
$130
Zana Krasniqi
5 months ago
DP
$50
Dafina Paca
6 months ago
BN
$75
Blerina Nimanaj
6 months ago
AD
$50
Arta Doci
6 months ago
$100
Anonymous
6 months ago
$20
Anonymous
6 months ago
DM
$50
Donjeta Morina
6 months ago
AW
$50
Andreas Wormser
6 months ago
BG
$20
Brogan Geurts
6 months ago
or
Use My Email Address
By continuing, you agree with the GoFundMe
terms and privacy policy
There's an issue with this Campaign Organizer's account. Our team has contacted them with the solution! Please ask them to sign in to GoFundMe and check their account. Return to Campaign

Are you ready for the next step?
Even a $5 donation can help!
Donate Now Not now
Connect on Facebook to keep track of how many donations your share brings.
We will never post on Facebook without your permission.