Land regeneration after destructive forest fire

ZIE HIERONDER VOOR NEDERLANDSE VERSIE / DUTCH BELOW

What happened?
We were unlucky during a huge forest fire in the south-west of Portugal. Now we need your help to reconstruct our home and regenerate the land, so we can make our dream a reality. A divers ecosystem that serves as an inspiration for other areas.  


Use the donate button below.
If you don't have IDeal or a credit card, use Paypal address jeroenboss2"@"gmail.com (without the " ")
Or contact +31 6 21163942
---------------------------------------------------------------------------------------

Wat is er gebeurd?

We hebben pech gehad door een enorme brand. Nu hebben we jouw hulp nodig voor wederopbouw en regenereren om onze droom waar te maken; een divers ecosysteem creëren welke als inspiratie dient voor andere natuurgebieden!

In het AD lees je meer achtergrond over de bosbrand. Het artikel lees je hier .

Afgelopen vrijdag hebben we vrijwel alles verloren aan een verwoestende bosbrand. Van de 100ha omliggend land is 95% van het groen weg. Zo ook op de 2 à 3 hectare waar ik me afgelopen jaren over ontfermd heb. Een deel van de huizen staan nog, de meeste zijn weg. Wij waren één van de ongelukkigen en echt alles is weg. Hier staan we natuurlijk bij stil, maar niet te lang. Voor de heropbouw van mijn thuis en de regeneratie van de omliggende 2 à 3 hectare kan ik jullie hulp hard gebruiken. 

Jeroen vertrok een aantal jaren geleden, na zijn studie duurzaam ondernemen, naar Portugal met een grote droom. Het leven kan anders, meer samen met de natuur in plaats van ertegen. Op een andere manier een natuurgebied aanleggen, samen met de natuur voedsel verbouwen en dit allemaal als inspiratie gebruiken voor de Nederlanders die even een vlucht willen uit hun drukke stadse leven. JeroenIk heb zo ontzettend veel gelezen de laatste jaren dat ik er heilig van overtuigd ben dat we dit enorme (droge) gebied kunnen transformeren in een levendig ecosysteem. Ik wil graag een plek maken waar men heen kan om te zien dat dit mogelijk is. Als het hier kan, kan het overal. Onze droom is dat toeristen hierheen komen en geinspireerd vertrekken en ook in hun dagelijkse leven een verandering teweeg brengen. 

De zomers zijn ontzettend droog in Portugal en experts wijzen erop dat Zuid-Portugal snel zal verwoestijnen. Daarom hebben we de afgelopen jaren keihard gewerkt om al het regenwater op het land te houden. Dit vooral door het bouwen van heuvelruggen en dammen. En het planten van nieuw groen. Afgelopen jaren hebben we meerdere dammen uit steen, dammen uit aarde en heuvelruggen uit aarde gebouwd. Ons enige geluk is dat dit er nog ligt. Nu is het echter tijd om deze werkzaamheden te intensiveren.Jeroen: Het opvangen van water is de eerste stap in het vergroenen van een gebied. Door water op te vangen en langzaam de grond in te laten sijpelen kan er vegetatie groeien. Deze vegetatie dient als bodembedekker en zorgt voor schaduw en een levende grond. Water verdampt minder snel en er wordt organische materie aan de grond toegevoegd. Dit is de voedingsbodem om vervolgens bomen te kunnen gaan planten. 

Helaas is nu alles weg. Maar er is maar één weg en die is vooruit. De komende maand gaan we opruimen en een nieuw dak boven ons hoofd zetten. Dan is het tijd voor het land. Meer dan ooit is het nu van belang om de overgebleven vruchtbaarheid op het land te houden. Hiervoor gaan we graven, graven en nog eens graven. Dammen van aarde, dammen van steen en lange heuvelruggen gaan de regen op het land houden. Deze winter mag het regenwater absoluut niet naar de oceaan verdwijnen, dus dit gaan we afremmen. Daarmee krijgt het de kans om te infiltreren en het grondwaterspiegel en het overgebleven groen te voeden.

We krijgen van alle kanten steun in de vorm van opvang, kleren en spullen. We kunnen echter ook jouw steun gebruiken om de heropbouw van ons thuis en de benodigde graafwerkzaamheden te financieren.

Wat kunnen we doen met jouw hulp?
— € 5: 100 kilo compost
— € 10: Jonge fruitboom
— € 20: Volwassen fruitboom
— € 40: 1 uur huren graafmachine
— €100: 10m2 dakplaten of 1000L tank
— €250: 1m3 constructiehout
— €500: Dam met 30.000L capaciteit
— €1000: 2,8kWh Solar battery

 GoFundMe Giving Guarantee

This fundraiser mentions donating through another platform, but please know that only donations made on GoFundMe are protected by the GoFundMe Giving Guarantee.

 • Sebastiaan Hetterschijt
  • €50 
  • 5 mos
 • Eline Coolen
  • €50 
  • 17 mos
 • Clash Atworthy
  • €25 
  • 23 mos
 • Anonymous
  • €25 
  • 28 mos
 • Nikey Van den Assem
  • €10 
  • 29 mos
See all

Organizer and beneficiary

Roel Schatorje
Organizer
Jeroen Boss
Beneficiary

Your easy, powerful, and trusted home for help

 • Easy

  Donate quickly and easily.

 • Powerful

  Send help right to the people and causes you care about.

 • Trusted

  Your donation is protected by the  GoFundMe Giving Guarantee.