
Voorstelling: 'Voor Sletten die zijn verkracht'
Donation protected
In haar leven heeft Toni Blackwell meerdere malen te maken gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dit varieert werken in een spoelkeuken, waar haar collega te dicht bij kwam en haar nare vragen stelde, tot aan ernstige misdrijven.
De uitkomsten hiervan zijn een leven lang op zoek gaan naar grenzen, (hyper)seksualiteit en seksuele identiteit.
Hoe gaat de samenleving om met overlevers van seksueel geweld? Hoe gaat de samenleving om met de grenzeloosheid die hieruit voortkomt?
Daarom besloot regisseuse Toni Blackwell de voorstelling Voor Sletten die zijn verkracht in het leven te roepen. Deze interdisciplinaire voorstelling (met scherpe dialoog, dans, beweging, spoken word, zang en muziek) gaat over seksuele trauma en slutshaming. Deze voorstelling dient als inspiratie voor iedereen die zich wilt uitspreken.
Het verhaal gaat over een groep lotgenoten, die bij elkaar komen en wraak willen nemen op degene die hen iets heeft aangedaan. Wraak zien zij als enige manier om het heft in eigen handen te nemen. Tussendoor zijn er flashbacks te zien over wie zij zijn en hoe zij tot dit punt zijn gekomen.
Alle taboes rondom seksueel trauma, grensoverschrijdend gedrag en slutshaming moeten bespreekbaar worden gemaakt. Het wordt tijd dat overlevers niet meer in anonimiteit verhuld gaan, maar power krijgen over hun eigen verhaal.
Op 2,3 en 9 september gaan we deze voorstelling spelen op het Fringe Festival in Amsterdam. We willen dat zoveel mogelijk mensen deze voorstelling kunnen zien. Het gaat nog veel te weinig over #metoo in het publieke debat. Want: wat maakt dit nou echt in je los?
Deze voorstelling is provocerend-educatief. De voorstelling zou op scholen gespeeld kunnen worden, maar is ook zeker bedoeld voor volwassenen. Zoals we in de culturele sector ook kunnen zien: er valt nog veel te leren. Deze voorstelling is slechts het begin van het bespreekbaar maken van hoe we met elkaar om moeten gaan. #metoo en slutshaming zijn beide een uitkomst van een patriarchaal systeem, waar verkrachtingscultuur heerst. Het is in de samenleving een norm geworden om overlevers te demoniseren en (seksueel) geweld te verheerlijken.
Waarom lopen overlevers rond met een schuldgevoel? Waarom twijfelen aan de ervaringen van overlevers? Waarom maken we publieke figuren heilig en vinden we het erger dat ons eigen beeld geschonden wordt in tegenstelling tot de daden die zij hebben verricht, te straffen?
Tijdens de voorstelling worden onderwerpen aangekaart zoals BN’ers in de media die een grap maken over seksuele trauma’s. De eerste keer dat je aangeraakt wordt wanneer je dat wél wil en wanneer je dit niet wilt. We gaan het hebben over wat het met je doet op latere leeftijd als je dit hebt meegemaakt.
Op het Fringe Festival gaan we een onderzoek tonen, in de vorm van een voorstelling. Onze wens is om hierna de voorstelling uit te breiden en in November en December een kleine tour te doen. Hiervoor hebben we jullie hulp hard nodig. Deze Crowdfunding is een klein begin.
Wil je onderdeel zijn van de verandering om dit bespreekbaar te kunnen maken? Doneer dan! We kunnen je hulp goed gebruiken!
Concept en Regie:
Toni Blackwell
Regie assistent:
Lisa Carreno
Scenografie:
Lieve van Engelenburg
Productie & Crowdfunding Video:
Lieve de Boer
Spel:
Nadia Idder, Petra van der Kaaden, Justin Kuijper, Martijn Looper, Piet Mars, Jesse Molenaar, Shanti Monkou, Priscilla ter Voert, Dyonne Zwart
Met dank aan:
Centrum Seksueel Geweld
Organizer
Toni Blackwell
Organizer
Amsterdam