Main fundraiser photo

STOP Hanky Panky Shanghai

Donation protected
Ieder kind verdient een leuke verjaardag: Stop Hanky Panky Shanghai.
Draag bij aan onze strijd tegen anti-Aziatisch racisme en geweld! 


Wie zijn wij? 

Asian Raisins is één van de leidende stemmen van de Aziatische gemeenschap in Nederland. Als een non-profit organisatie die bewustzijn creëert en vecht tegen anti-Aziatisch racisme en discriminatie, streven wij naar een Nederland dat een thuis vormt voor iedereen. Wij zijn een groeiende en duurzame organisatie en we hebben jou nodig!

Zuid- en Zuidoost-Aziatische Nederlanders ervaren dagelijks anti-Aziatisch racisme. Sinds het uitbreken van COVID-19 is het racisme in Nederland alleen maar erger en zichtbaarder geworden. Helaas komt het ook nog steeds voor in klaslokalen. Het ‘verjaardagslied’ "Hanky Panky Shanghai" belichaamt de normalisering van anti-Aziatisch racisme in Nederland.

Wij hebben jouw steun nodig om in het najaar van 2021 onze campagne “Stop Hanky Panky Shanghai” te lanceren. Hierdoor wil Asian Raisins mensen bewust maken van de negatieve gevolgen van dit ‘verjaardagslied’. Daarmee streven we naar een leuk en inclusief verjaardagsfeest voor ieder kind.Stop Hanky Panky Shanghai

Op verjaardagen zingen we liedjes om de jarige in de schijnwerpers te zetten. Muziek verbindt immers mensen, maar muziek heeft ook een keerzijde. Wanneer liedjes op hardnekkige stereotypen en ongelijke behandeling worden gebaseerd, sluit muziek mensen uit. Het ‘verjaardagslied’ “Hanky ​​Panky Shanghai” stelt Aziatische kinderen al op jonge leeftijd bloot aan de realiteit van anti-Aziatisch racisme. Dit zou niet langer moeten worden geaccepteerd. 

In de huidige samenleving hangen Aziatische aspecten van iemands identiteit nog altijd samen met hardnekkige stereotypen en ongelijke behandeling. Middels een liedje reduceert  “Hanky ​​Panky Shanghai” systematisch de etniciteit, culturele achtergrond én uiterlijk van Aziatische Nederlanders tot nonsens geluiden en gebaren ‘voor de grap’. Dit mag niet langer geaccepteerd worden.

Ieder kind verdient een leuke verjaardag: Stop Hanky Panky Shanghai.Hoe ervaren mensen “Hanky Panky Shanghai”?

Asian Raisins heeft een enquête gestart om meerdere ervaringen met “Hanky ​​Panky Shanghai” te verzamelen. Hieronder zijn de ervaringen van een aantal correspondenten te lezen:


“Ik werd al in de kleuterklas hiermee geconfronteerd. Het feit dat ik op zo’n jonge leeftijd al het gevoel kreeg dat er iets niet klopte, zegt al genoeg.”


“I didn’t know it was called discrimination, but I felt really uneasy and ashamed.”


“Ik had als kind nooit de woorden om te articuleren hoe het voelde. Het was voornamelijk een eenzaam gevoel. Bij  dit liedje werd ik altijd schijnbaar omringd door mensen die een totaal onschuldig iets dachten te doen. Ik was de enige die besefte dat het liedje aantoonde hoe genormaliseerd racial ignorance was in Nederland.”


“Je voelt je ongemakkelijk en gediscrimineerd. Je voelt je anders en machteloos, want je kan er niks tegenin brengen zonder belachelijk gemaakt te worden of het gevoel aangepraat te krijgen dat JIJ het probleem bent.”


“Ik hoopte altijd vurig dat dit lied niet gezongen zou worden, maar zodra de handen van de juf weer naar haar ogen toe bewogen en ze de kinderen in de klas begon aan te moedigen om spl*togen te trekken, voelde ik meteen een knoop in m'n maag: "Oh nee, daar gaan we weer!"


Het doel van de “Stop Hanky Panky Shanghai” campagne

Het wordt tijd dat de klas een inclusieve leeromgeving wordt voor alle kinderen. Een belangrijke stap naar een inclusieve leeromgeving is een inclusief verjaardagsfeest. Het is daarom tijd voor leraren, schoolbesturen, ouders en educatieve vrijwilligers om afscheid te nemen van het lied "Hanky Panky Shanghai". Hierbij hebben we jouw steun nodig!


Gelijktijdig met deze campagne zal Asian Raisins een petitie starten. Het hoofddoel is om genoeg handtekeningen op te halen tegen “Hanky Panky Shanghai” om ervoor te zorgen dat dit ‘lied’ niet meer op scholen wordt gezongen en aangeleerd op PABO-opleidingen.


Dit doel willen we bereiken door middel van:

- Het creëren van bewustzijn door het delen  van testimonials van Aziatische Nederlanders; 
- Het initiëren van lespakketten over racisme en discriminatie voor basisscholen;
- Het maken en verspreiden van onze posters;
- Het produceren van een video waarin de negatieve ervaringen met “Hanky Panky Shanghai” worden getoond om het gesprek over  racisme en uitsluiting te starten.

Met jouw donatie kunnen we:

Een lespakket ontwikkelen voor basisscholen om docenten en kinderen te onderwijzen over racisme en discriminatie. Dit zal bijdragen      aan een inclusieve leeromgeving voor alle kinderen.

Een korte video produceren waarin de ervaringen met “Hanky Panky Shanghai” duidelijk worden geschetst. De video zal meer bewustwording bij kijkers creëren. Ze zullen zien hoe het is om in de schoenen te staan van iemand die op basis van hun etnische achtergrond en uiterlijke kenmerken uitgesloten wordt .

Posters ontwikkelen, printen en verspreiden om genoeg aandacht te vestigen op  onze campagne en het gesprek te starten over de problematische aard van dit lied: racisme en uitsluiting.Met jouw donatie kunnen wij racisme bestrijden, meer bewustzijn creëren en onze slachtoffers beter helpen. Wij willen een betere vertegenwoordiging in Nederland. Wil jij dat ook? 
Donate

Donations 

 • Anneke Pannekoek-Visser
  • €5 
  • 10 mos
 • Niels van der Ree
  • €5 
  • 10 mos
 • Everest Thung
  • €5 
  • 1 yr
 • Anonymous
  • €50 
  • 1 yr
 • Anonymous
  • €5 
  • 1 yr
Donate

Organizer

Stichting Asian Raisins
Organizer
The Hague

Your easy, powerful, and trusted home for help

 • Easy

  Donate quickly and easily.

 • Powerful

  Send help right to the people and causes you care about.

 • Trusted

  Your donation is protected by the  GoFundMe Giving Guarantee.