Steun het lokale toerisme in Egypte

Help jij mee? De vele Egyptenaren die in het toerisme werken zijn heel wat gewend, maar in de afgelopen 10 jaar is dit de derde keer dat het toerisme helemaal op zijn gat ligt. Dit is heel zwaar voor Egyptische families die leven van werk in het toerisme, want het land kent geen sociale voorzieningen zoals wij die kennen. 

Het zijn juist de lokale ondernemers - gidsen, chauffeurs en andere toeristisch medewerkers - die een reis naar Egypte zo bijzonder maken. Gelukkig kunnen wij de salarissen van onze vaste medewerkers doorbetalen. Maar wij werken ook veel met freelancers en die lijken met de community waarin ze wonen een vergeten groep te worden.

Namens de families van de vele freelance gidsen, chauffeurs en andere toerisme medewerkers willen wij graag jullie hulp inroepen voor een donatie. Heb jij een mooie herinnering aan je reis naar Egypte en wil je graag helpen?

Voor € 30 help je een Egyptisch gezin aan de basis boodschappen voor een week.

Een kwart van de donaties zullen wij geven aan welzijnsinstellingen, die wij als Kingfisher Tours al jaren ondersteunen, zodat ook zij wat extra krijgen.

Bakr en ik zorgen er persoonlijk voor dat alles dat je overmaakt juist bij die Egyptenaren terecht komt, die jullie steun het hardste nodig hebben.

Alvast heel erg bedankt en hopelijk tot gauw in Egypte.

Bakr en Miriam, namens Kingfisher Tours Egypte 

52020196_1603219689435839_r.jpeg
Toerisme in Egypte ligt stil

Toen op 19 maart 2020 bijna alle toeristen uit Egypte vertrokken, realiseerden we ons al snel dat het anders zou zijn dan de andere keren dat het toerisme stil viel tijdens de revoluties in 2011 en 2013.

‘Een 3e keer zo’n crisis in 10 jaar tijd is wel heel veel’, zeg ik vaak tegen vrienden en ex-reizigers die aan me vragen hoe het met de Egyptenaren gaat. 

De Egyptenaren begonnen aan deze nieuwe (gezondheids)crisis met al hun veerkracht en saamhorigheid. Wat heb ik daar een bewondering voor gekregen sinds ik hier 20 jaar geleden ben komen wonen.

In Egypte verdient ongeveer 10% van de werkende bevolking zijn inkomen direct uit het toerisme en het vertrek van de toeristen heeft een enorme impact.

Hoe werkt zoiets in Egypte? De nog werkende mensen ondersteunen de rest van de familie en soms ook buren. Zoals je begrijpt, werkt zoiets helaas maar tijdelijk. Veel mensen werken niet in vaste dienst en zijn dagloners, of als ze hoger opgeleid zijn, werken ze als ZZP’er/freelancer. Uiteindelijk kunnen de sterke steunpilaren in een familie de gezamenlijke uitgaven niet meer dragen. Omdat de overheid alleen de hele arme gezinnen helpt, is er voor de mensen die daar net boven zitten geen uitkering bij werkloosheid.

Wat doen wij zelf

Als Kingfisher Tours betalen we de salarissen van onze vaste medewerkers tijdens deze coronaperiode door. Ook de 2 gezinnen bij wie je via Kingfisher Tours lokaal Egyptisch kan eten, ondersteunen wij financieel.

Verder doneren wij jaarlijks 5% van onze winst aan goede doelen. Bakr en ik hebben besloten in 2020 hetzelfde bedrag te doneren als in 2019, uit eigen zak. Misschien ben je er tijdens je Egypte reis wel geweest: zoals het Sunshine Village (kinderen die zonder ouders opgroeien), Animal Care Egypte (dierenhospitaal in Luxor) en Resala (voor gezinnen die het moeilijk hebben, waar we onder andere jullie tweedehandskleding naartoe brengen).

52020196_1603222292411421_r.jpeg
Wie heeft er nog meer steun nodig?

Vanaf het begin van de coronacrsis krijgen wij regelmatig mailtjes waarin reizigers vragen hoe het gaat met een gids of chauffeur die ze tijdens de reis hebben leren kennen. “Kunnen wij iets doen om de Egyptenaren te helpen?”, wordt er dan gevraagd. Bakr en ik zijn van mening dat het moment van ‘hulp vragen om mee te helpen’ nu écht is aangebroken.

Daarom willen we vanaf nu ook de families en community van ons team van freelance gidsen en chauffeurs actief helpen, via een inzamelingsactie. Het gaat in totaal om 30-40 gidsen en ongeveer 10 chauffeurs. Zij kunnen dan weer steunpilaar zijn in hun dorp/gemeenschap, want zij weten als beste welke families het nu het zwaarste hebben.

Om een voorbeeld te noemen: Van de kleine gemeenschap die in El Fayoum woont, werkten veel mannen tot voor kort als visser op het Qarun lake. Er is al een tijd veel te weinig vis in dit meer, waardoor geld verdienen steeds moeilijker wordt. Veel zonen van deze mannen werken daarom als chauffeurs en met een aantal van deze chauffeurs werken wij samen. Naast de vaders, zijn deze zonen hun werk als chauffeur nu ook nog eens kwijt, waar vervolgens families in de gehele gemeenschap onder lijden. Deze hele groep willen wij graag steunen.

Om je een idee te geven: Een gezin van 2 volwassenen en 2 kinderen heeft per maand ongeveer € 200 nodig voor hun levensonderhoud, inclusief huurkosten en elektriciteit. Voor het kleine bedrag van € 7 help jij een Egyptisch gezin al een hele dag.

We hopen dat jullie een donatie willen geven aan deze families die het zo hard nodig hebben. Als je wilt, kun je ook anoniem doneren.

52020196_1603222620892261_r.jpeg
Met onze gidsen en chauffeurs gaan we je ook iets leuks terug geven

Om jou te bedanken voor je donatie en om jullie (weer) even te laten genieten van dit mooie land, gaan wij jou digitaal meenemen naar Cairo, Luxor en Aswan. Dit doen we samen met onze gidsen en chauffeurs, in de vorm van Facebook Live tours. Op die manier ben jij een beetje in Egypte en zijn onze gidsen en chauffeurs met het werk bezig dat ze zo graag doen, namelijk jou hun prachtige land laten zien.

Het is nog even uitzoeken waar dit allemaal kan, in verband met het soms fragiele netwerk in Egypte. Ook moet de belichting in een piramide of tombe voldoende zijn om goed te kunnen filmen. Maarrrrr in deze bijzondere periode zijn er volop leuke ideeën te bedenken in ons mooie Egypte!

Via de donatiepagina en onze bedrijfspagina op Facebook brengen we de donateurs op de hoogte van de data van de Facebook Live tours van het Kingfisher Tours team.

52020196_1603404342326517_r.jpeg
Alvast heel erg bedankt om te helpen.

Hopelijk tot gauw in Egypte!

Hartelijke groet uit Luxor,
Bakr en Miriam, namens Kingfisher Tours

Donations

 See top
 • Anonymous 
  • €10 
  • 2 d
 • Anonymous 
  • €50 
  • 1 mo
 • Anonymous 
  • €100 
  • 1 mo
 • Peggy Tanis 
  • €120 
  • 1 mo
 • Anonymous 
  • €40 
  • 1 mo
See all

Organizer

Miriam Kok 
Organizer
 • #1 fundraising platform

  More people start fundraisers on GoFundMe than on any other platform. Learn more

 • GoFundMe Guarantee

  In the rare case something isn’t right, we will work with you to determine if misuse occurred. Learn more

 • Expert advice, 24/7

  Contact us with your questions and we’ll answer, day or night. Learn more