Main fundraiser photo

Bio Skandia - Stötta Gunnar Asplunds 100 år gamla biograf

Donation protected

Bio Skandia - var med och stötta Gunnar Asplunds världskända premiärbiograf

Skandia på Drottninggatan i Stockholm fyllde nyligen 100 år, men i november kom nyheten att biografen skulle stå utan ägare efter årskiftet och riskerade att stängas för gott. Stockholms filmfestival, som visat film i den vackra 20-talssalongen i över 30 år, kunde inte låta detta hända, och startade därför den här insamligen för att hålla Skandia öppen som en självklar mötesplats för stadens filmälskare. Tillsammans med ert stöd har vi lyckats rädda biografen från att stängas, och Stockholms filmfestival har nu tagit över regin för biografen. Men det finns fortfarande många bitar kvar att sätta på plats innan Bio Skandia helt kan återställas till sin forna glans. Hjälp oss utveckla Bio Skandia till den ståtliga biograf som Stockholm förtjänar.


Alla pengar i denna kampanj går oavkortat till att driva Bio Skandia, och genom denna insamling skapar vi en ljus framtid för biografen, vilket inte bara innebär att Stockholms filmfestival kan fortsätta att erbjuda en unik filmupplevelse i den ståtliga salongen utan också att göra den till en plats för filmälskare att tillsammans se på kvalitetsfilm.

Hur ska vi uppnå detta?
Vi strävar efter att bevara den imponerande foajén och atmosfärssalongen för allmänheten genom att erbjuda filmvisningar året runt. Inte bara de senaste filmerna, utan också klassiska mästerverk och noggrant utvalda pärlor kommer att lysa upp bioduken. På detta sätt kan Bio Skandia bli en verksamhet som liknar ikoniska biografer som Pathé Tuschinski i Amsterdam och Electric Cinema i London – två biografer med lång historia som har restaurerats och varsamt anpassats för dagens publik.

Vår vision sträcker sig mot att göra Bio Skandia till Sveriges nationalscen för film, komplett med utrustning och teknik som möjliggör visning av 35- och 70mm-filmer. Men vi strävar också efter att göra biografen till mer än bara en plats för film. Vi ser framför oss evenemang som Sing-a-Longs, Beer & pizza nights, konserter och operakvällar som ytterligare förhöjer upplevelsen. Genom att erbjuda dessa mångsidiga evenemang, tillsammans med våra regelbundna filmvisningar, årliga filmfestival, galapremiärer och kaféverksamhet, vill vi säkerställa att Skandia-teatern förblir ett kulturellt tempel för alla filmälskare året om.

Hjälp oss hålla Stockholms främsta biograf vid liv – i minst 100 år till!

VILL DU BIDRA?
Ditt bidrag spelar en avgörande roll i vår resa för att upphöja Bio Skandia och genomföra restaureringar, skapa en ny hemsida, driva en framtida kaféverksamhet, samt hålla filmevenemang och visningar året om.

Tack vare ert stöd nådde vi vårt inledande mål på 2 miljoner, men vårt arbete stannar inte här. Om vi når 3 miljoner kronor kommer vi även kunna installera teknik för 35, 70 och 16mm-filmer, med ambitionen att visa alla filmer på alla format.

Skulle vi nå mer än så, planerar vi att ta öppna en kaféverksamhet på Bio Skandia, samt återställa alla stolar på sidorna av balkongen – historiska inslag som kan väckas till liv igen med ert stöd.

Vi ser alla dessa steg ur ett 100-årsperspektiv och som en vision vi är redo att förverkliga till 100% om vi lyckas hålla biografen vid liv med er hjälp.

Vi är också glada att berätta att alla som skänker över 1000 kr till insamlingen nu är med och tävlar om ett kamerakit från Nikon som inkluderar deras Z 8-kamera + 24-120 f/4 objektiv (till värde ca SEK 72,390). Det här är Nikon’s video/foto-hybrid som innehåller allt du önskar dig i en spegellös kamera. Vinnaren avslöjas 3:e maj!

OBS: Att lämna dricks när du donerar är absolut inte obligatoriskt, och det kan ändras till vilket belopp som helst, inklusive 0.

DITT BIDRAG GER DIG DETTA:
(För att ta del av dina förmåner, maila oss till info [@] bioskandia.se)

100-499 kr - Vår eviga tacksamhet för att du hjälper oss att rädda Skandia - en av världens främsta biografer.
500 kr - 2 biobiljetter till 2024 + en goodiebag.
1000 kr - 5 biobiljetter till 2024 + en goodiebag.
5000 kr - Inbjudan för två till den stora invigningsgalan av Skandia 2024 + 8 biobiljetter till 2024 + en goodiebag.
10 000 kr - Del av "Skandias vänner" med ditt namn på en biostol på parketten (för hela stolens livslängd)
15 000 kr - Del av "Skandias vänner" med ditt namn på en biostol på balkongen (för hela stolens livslängd) samt en tavla i övre foajén under 1 år.
25 000 kr - Allt ovan + ett fysiskt signerat diplom hemskickat + och 1 biobiljett till alla visningar vi har på Bio Skandia 2024.
45 000 kr - Se gratis film hela 2024 på Bio Skandia samt på samtliga av Stockholm filmfestivals fyra festivaler 2024. Dessutom är Bio Skandia ditt för en dag för en visning för 532 personer!

För företag eller större bidrag som dessa nedan, kontakta vår sponsoransvarige Vince via vince [@] stockholmfilmfestival.se:

20 000 kr (Företag) - En guldplatta på en biostol på Bio Skandias parkett och allt ovan.
30 000 kr (Företag) - En guldplatta på en biostol på Bio Skandias balkong och allt ovan.
100 000 kr - en stol i Kungliga Logen på Skandia (original från 1923) och allt ovan.


SKANDIAS HISTORIA

Hösten 1923 stod den världsberömda biografen på Drottninggatan klar efter att arkitekten Ragnar Hjorth framställt byggnaden samt blivit färdigställt och kreativt inrett av Sveriges mest framstående arkitekt genom tiderna, Gunnar Asplund. Parallellt med Skandia arbetade Asplund då med det blivande världsarvet Skogskyrkogården samt Stockholms Stadsbibliotek.

Till sin hjälp med utsmyckningen av den oerhört kreativt inredda premiärbiografen hade han några av tidens främsta konstnärer som smyckade väggar och tak med målningar inspirerade av såväl filmens som religionens och sagornas värld. Under stumfilms-åren fanns här även en Wurlitzer-orgel som hissades upp på scen genom en lucka i golvet, med organisten spelandes iklädd vit smoking.

Inspirerad av festnätter i Taormina på Sicilien, skapade Asplund en “atmosfärssalong” med ett blått takvalv prytt av sidenklädda takglober som släcktes en efter en inför varje föreställning. Biografen har sen dess forna glansdagar genomgått flera mer eller mindre hårdhänta "ansiktslyft" för att anpassas efter rådande publiktrender och en del originaldetaljer har plockats bort. Exempelvis lades Skandia ner som offentlig biograf 1991, och 1999 hotades den att bli en resturang. Stockholms filmfestival lyckades då tillsammans med Triangelfilm (nu TriArt Film) och med bidrag från Stockholms stad och Svenska Filminstitutet rädda den och Biograf Skandia återinvigdes. Efter några års turbulens under de senaste årtiondena har Skandia sakta börjat återställas till Asplunds forna glans och vision.

I 34 år har Stockholms filmfestival haft äran att rulla ut röda mattan för våra galapremiärer i Skandias tempelliknande foajéer och atmosfäriska 20-talssalong. Under åren har filmstjärnor som Quentin Tarantino, Francis Ford Coppola, Uma Thurman, Willem Dafoe, Wong Kar-wai, Susan Sarandon, Lauren Bacall, Martin Scorsese, Ethan Hawke med flera mottagit filmpriser på Skandia.

Vi är oerhört stolta över att låta Stockholms publik få möta filmvärldens största ikoner här på scenen där stumfilmsorkestern en gång spelade – och förhoppningsvis bidra till att hålla denna magnifika Stockholmspärla vid liv.

Vår vision

Vi ser det som en självklarhet att Biograf Skandia ska få förbli ett filmens tempel i Stockholms innerstad. Asplunds biograf är ännu inte byggnadsminnesmärkt och saknar därför det skydd som denna unika pärla förtjänar. Biografen byggdes när filmens ännu var en ung konstform och vi vill att även framtidens filmälskare och filmskapare ska kunna ta del av stora filmupplevelser här. Hjälp oss att bevara denna kulturskatt – tillsammans räddar vi Biograf Skandia!


Donate

Donations 

 • Anonymous
  • kr200 
  • 18 d
 • Anonymous
  • kr1,000 
  • 1 mo
 • Niklas Mattsson
  • kr10,000 
  • 2 mos
 • Alexandra Einerstam
  • kr300 
  • 3 mos
 • Henrik Söderqvist
  • kr125 
  • 3 mos
Donate

Organizer

Stockholms filmfestival
Organizer
Stockholm, AB, Sweden

Your easy, powerful, and trusted home for help

 • Easy

  Donate quickly and easily

 • Powerful

  Send help right to the people and causes you care about

 • Trusted

  Your donation is protected by the GoFundMe Giving Guarantee