Help Lucas uit de brand

Beste mensen wij zoeken hulp voor Lucas, een 56 jarige man die zowel aan een ernstige vorm van Bechterew als aan paranoïde psychoses leidt. (Bechterew is een vergroeiing van de wervelkolom met een bochel tot gevolg en psychoses zijn waandenkbeelden.)
Hij gelooft zelf niet dat er mensen zijn die hem zouden willen en kunnen helpen en daarom vragen wij, zijn zus en zwager, om die hulp.

Dit is zijn verhaal.

Lucas was een talentvolle beeldhouwer en timmerman die, als hij eind twintig is, zijn eerste wanen en psychoses krijgt. Daarnaast ontwikkelt hij rugklachten die hij verwaarloost omdat hij beresterk is.

Hij is een zorgmijder en houdt daarom zijn psychoses voor anderen verborgen en hij ontkent zijn langzaam verergerende rugklachten. Wij hebben wel in de gaten dat het niet helemaal goed met hem gaat maar hij houdt ons op afstand, om hem hoeven we ons geen zorgen te maken is zijn reactie als we vragen hoe het met hem gaat.

Als hij bij de moeder van Linda de Mol aanbelt om haar te vertellen dat haar dochter nu toch eindelijk eens moet ophouden om zo in zijn huiskamer rond te snuffelen als ze op tv is, weten we dat het goed mis is. Maar zolang mensen geen gevaar voor hun omgeving of voor zichzelf vormen kun je ze niet dwingen om zich te laten behandelen. Lucas vond niet dat er wat aan de hand was met hem, behandeling of medicatie was dus niet nodig. Het was daarom wachten tot er “iets” zou gebeuren waardoor hij onder behandeling gesteld zou kunnen worden.

Begin maart 2019 is het zover. Omdat hij 'afgeluisterd' werd had hij de stopcontacten in zijn huis uit de muur getrokken, omdat hij 'bespied' werd sloeg hij zijn tv aan diggelen en door met vuur te spelen veroorzaakte een klein brandje in zijn woonkamer. Om de brand te stoppen gooide hij een smeulende doek uit het raam waarna de buren de brandweer waarschuwden. 

De politie trof een zeer verwarde en verwaarloosde man aan in een nogal beschadigde woning. Reden genoeg om Lucas mee te nemen en proces-verbaal wegens brandstichting op te maken. En zo komt hij i.p.v. in een zorginstelling, terecht in een politiecel. Hij wordt tijdens zijn voorarrest in de Scheveningse gevangenis geplaatst, een plek waar hij ons inziens helemaal niet thuishoort en waar hij vanwege zijn paranoïde inslag regelmatig zo zeer in paniek raakt dat hij zijn cel ‘verbouwd’ en daardoor in de isoleercel terecht komt. Hoe schrijnend kan het zijn?

Vanwege de drukte bij de rechterlijke macht duurt het uiteindelijk 8 maanden voor hij te horen krijgt wat de uitspraak in zijn zaak is. Hij wordt vrijgesproken van brandstichting maar krijgt een maatregel opgelegd waardoor hij een jaar lang in behandeling moet. Aan die periode komt binnenkort een einde. Hij mag een nieuwe start maken en kan na bijna twee jaar eindelijk weer naar huis. Maar nu komt het; dat huis is er niet meer, ook zijn spullen, zijn kleding, zijn meubilair zijn bij de ontruiming verdwenen. Alles is weg.  Dat zit namelijk zo.

Toen Lucas de gevangenis in ging werd zijn uitkering gestopt terwijl zijn vaste lasten doorliepen. En omdat het lang niet duidelijk was wat er met hem zou gebeuren leek het verstandig zijn woning aan te houden. 
 
Toen er na drie maanden geen schot in de zaak zat en deze opnieuw uitgesteld werd leek het ons verstandig om maatregelen te nemen. Maar Lucas wilde zijn huur niet opzeggen, hij kon de situatie in het geheel niet overzien. Er moest een bewindvoerder aangesteld worden die de zaken over kon nemen, maar ook daar was de werkdruk hoog dus duurde het nog 5 maanden voor die aangesteld werd en de vaste lasten gestopt konden worden. Resultaat een schuld van alles bij elkaar € 7606,87 waarvan de rente nog steeds doorloopt.

Lucas die zelf nooit schulden heeft gehad is hier totaal van overstuur, hoe moet hij die schuld ooit terugbetalen. Hij heeft dan wel een nieuw huis gekregen maar hoe moet hij dat inrichten als hij daarvoor geen middelen heeft.
 
Op 12 december krijgt hij een nieuw huis in het centrum van Leiden waar hij erg blij mee is maar waarvan hij geen idee heeft hoe hij dat moet gaan inrichten.  Er wordt nu gelukkig goede begeleiding vanuit het maatschappelijk werk en de GGZ geregeld, maar daarmee is zijn huis niet ingericht en zijn zijn schulden niet afgelost.
 
Hij komt in aanmerking voor een gemeentelijke lening van € 3000,- om basis huisraad aan te schaffen. Maar dat betekent dat hij een schuld krijgt van meer dan € 10.000 waar hij nog jaren aan vast zit. Geen goed uitgangspunt voor een nieuwe start. Lucas maakt zich dan ook terecht grote zorgen. Het voedt zijn paranoïde inslag. Hij vindt het allemaal zeer onterecht en wij ook. Daarom vragen we uw steun in de vorm van geld, van spullen en van aandacht. Als u hem wilt helpen om een echte nieuwe start te maken kunt u bijdragen door geld over te maken of door huisraad aan te bieden of door een maatje voor hem te zijn.

Hij heeft in elk geval een goed bed nodig in verband met zijn Bechterew. Een tafel en stoelen, een bank, een wasmachine, een computer. Een winterjas, vanwege de zijn rug, kledingmaat XXXL. Beddengoed, potten en pannen. Alles is welkom.
 
Daarnaast zou een maatje m/v die af en toe een kop koffie komt drinken en een praatje komt maken ook zeer welkom zijn.

We hopen dat we Lucas met z’n allen flink op weg kunnen helpen. 
Bij voorbaat danken wij u hartelijk.

Asja en Robertjan Brouwer

Donations

 See top
 • Anita Ntakarutimana 
  • €20 
  • 9 d
 • Yvonne SCHOONE 
  • €15 
  • 10 d
 • Casper Rozenboom 
  • €20 
  • 1 mo
 • Anonymous 
  • €100 
  • 1 mo
 • Nanouk brouwer 
  • €100 
  • 1 mo
See all

Organizer

Robertjan Brouwer 
Organizer
 • #1 fundraising platform

  More people start fundraisers on GoFundMe than on any other platform. Learn more

 • GoFundMe Guarantee

  In the rare case something isn’t right, we will work with you to determine if misuse occurred. Learn more

 • Expert advice, 24/7

  Contact us with your questions and we’ll answer, day or night. Learn more