
GRIP - Documentaire
Donation protected
GRIP – Een verhaal over houvast verliezen en terugvinden, hoog in de bergen.
Op 28-jarige leeftijd krijgt Welmoed de diagnose ADHD. Na jaren van worsteling en onbegrip markeert dit een keerpunt in haar leven. De randen van haar verleden zijn nog scherp, maar met de brokstukken bouwt ze aan een nieuw, stevig fundament. In deze documentaire volgen we haar zoektocht naar grip – in het leven én op steile bergwanden.
Welmoed is één van de miljoenen vrouwen bij wie ADHD pas laat wordt ontdekt. Dat leidt vaak tot mentale gezondheidsproblemen, zoals angst en depressie. Met deze documentaire willen wij meer bewustwording creëren over ADHD bij vrouwen. Steun ons met een donatie!

Al van jongs af aan voelt Welmoed zich anders. Ze probeert zich in alle macht aan te passen aan de verwachtingen van de maatschappij, maar hoe meer ze haar best doet, hoe verder ze van zichzelf verwijderd raakt.
‘Vaak voelt het alsof de wereld een strakke choreografie volgt, maar is vergeten om mij de danspassen te vertellen. Hoe hard ik ook mijn best doe, ik lijk altijd uit de maat te lopen.’
Welmoed zit verstrengeld in gedachtes van zelftwijfel en terugkerende depressies. Er lijkt geen licht te schijnen aan het einde van de tunnel. Maar dan krijgt ze op haar 28e de diagnose ADHD – eindelijk beginnen de puzzelstukjes op hun plek te vallen.
Vanaf dat moment geeft Welmoed zichzelf toestemming om haar eigen hart te volgen. Ze kiest voor een leven buiten de gebaande paden als bergbeklimmende reisjournalist.
‘Ik heb geleerd te dansen op mijn eigen muziek. Het ritme van de bergen blijkt veel beter bij me te passen dan het chaotische kabaal van de -door mensen gemaakte- wereld. Diep in die verticale wildernis dans ik met de rots.’
Waarom deze documentaire?
Hoewel naar schatting evenveel volwassen mannen als vrouwen ADHD hebben, krijgen jongens drie keer vaker een ADHD-diagnose dan meisjes. Het Nederlands Jeugdinstituut schat dat ADHD bij meisjes in 30 tot 50 procent van de gevallen niet wordt herkend. Bij meisjes worden de internaliserende symptomen van ADHD van buitenaf vaak gezien als dromerig, ongemotiveerd of onhandig.
Het niet of laat ontdekken van ADHD leidt bij veel vrouwen, waaronder Welmoed, tot mentale gezondheidsproblemen. Met deze documentaire willen wij daarom bijdragen aan meer bewustwording en begrip rondom ADHD bij vrouwen en meisjes.
Wie zijn wij?
Wij zijn Femke van Hamersveld (24) en Mila Lange (19), en wij volgen momenteel de minor CampusDoc aan de Hogeschool van Utrecht waarvoor wij de documentaire GRIP maken.
Femke studeert Culturele Antropologie en heeft daarnaast een grote passie voor bergbeklimmen. Mila studeert Journalistiek en verdiept zich graag in sociaal-maatschappelijke onderwerpen.
We hebben elkaar gevonden in onze gedeelde passie voor het vertellen van persoonlijke verhalen rondom mentale gezondheid en neurodiversiteit – verhalen die anderen herkenning, troost en kracht kunnen geven.
Vertoning
GRIP zal 28 en 29 juni 2025 worden vertoond op het CampusDoc filmfestival in het filmhuis in Utrecht (Louis Hartlooper Complex).
CampusDoc-films worden vaak vertoond op omroepen zoals 2Doc en op filmfestivals over de hele wereld, en dat is ook ons doel voor deze documentaire!
Waarom doneren?
Samen met een gepassioneerd team van cameratechnici, een colour grader, een sound designer en muzikanten werken we hard aan een film van professioneel niveau.
Maar als studenten lopen we daarbij tegen flinke kosten aan. Met jouw bijdrage kunnen we essentieel materiaal huren, de reis naar de bergen bekostigen, én investeren in kleurcorrectie, sound design en originele filmmuziek.
We waarderen uw steun voor het realiseren van dit verhaal enorm. Alvast hartelijk bedankt en hopelijk tot op de première!
Volg onze socials:
Instagram: @grip_docu
Co-organizers (2)
Femke van Hamersveld
Organizer
Mila Lange
Co-organizer