
Een ASSistentiehond voor Babette
Donation protected
Hallo lieve lezer, wat fijn dat je de tijd wilt nemen om mijn verhaal te lezen :)
Mijn naam is Babette, ik ben 24 en woon op dit moment (nog) in een beschermde woonvorm in Dordrecht.
Als eerst even dit:
Ik vind het werkelijk doodeng om jullie om hulp te vragen, maar ik ga het toch doen, want ik heb zelf simpelweg niet de financiële middelen om dit te kunnen realiseren.
Het voelt voor mij dan ook als een behoorlijke verantwoordelijkheid om geld van anderen te ontvangen en hier goed mee om te gaan.
Waarom heb ik een hulphond (assistentiehond) nodig?
Al vanaf mijn kindertijd heb ik psychische problemen. In 2020 liep dit dusdanig uit de hand dat mijn hele leven stil kwam te staan en ik o.a. moest stoppen met mijn opleiding.
Intensieve therapieën en soms ook korte opnames volgden om mij beter om te leren gaan met mijn spanning en ongezonde coping mechanismen. Die had ik ontwikkeld om meer grip op mijzelf en de voor mij vaak zo overweldigende wereld te krijgen.
In 2021 kreeg ik o.a. de diagnose ASS (autisme), wat verklaart waarom ik dus de wereld, maar ook mijn eigen hoofd, altijd als zo onbegrijpelijk en overweldigend ervaren heb.
Het 'probleem' met autisme is echter, je kan dit niet "weg therapieën", want je wordt er mee geboren. Het is onderdeel van je hardware, zogezegd.
Dat betekent voor mij dat ondanks dat ik nu op psychisch gebied een stuk stabieler ben geworden en eindelijk weer vooruit ben durven gaan kijken, ik altijd bepaalde uitdagingen zal blijven houden.
Nu ben ik iemand die gigantisch goed gedijd in de buurt van dieren. Vooral honden hebben van nature een hele positieve impact op mij op allerlei vlakken.
U kunt zich misschien wel voorstellen hoeveel baat ik zou hebben bij een hond die ook nog eens speciaal getraind is om mij te ondersteunen bij bepaalde problemen!
Waar zou de hond mij bij kunnen helpen?
In het algemeen zal de hond mij kunnen ondersteunen bij dagelijkse taken die mij nu vaak niet (alleen) lukken of dingen waarbij ik vaak vastloop en die me enorm veel energie kosten.
Hierdoor zal ik minder begeleiding nodig hebben en zelfstandiger kunnen functioneren. (Hopelijk kan ik hierdoor uiteindelijk zelfs een baan als dierenartsassistent aangaan en behouden!)
Een aantal voorbeelden van specifiekere taken:
- Deep Pressure Therapie; een vorm van diepe druk geven die een kalmerende werking heeft op het zenuwstelsel, wat helpt om hoge spanning en angst te laten zakken. Dit kan thuis zijn, maar bijvoorbeeld ook in een drukke winkel.
- Samen met de hond in een bubbel zijn.
Hierbij fungeert de hond als een soort anker in drukke omgevingen, zoals een supermarkt. Hierdoor zal ik minder snel overprikkeld en angstig raken en minder snel het overzicht verliezen.
Hiermee is de hond ook een soort 'buffer' tussen mij en de wereld, zowel fysiek als mentaal.
- Mij helpen om uit shutdowns en dissociaties te komen.
(Als ik dissocieer ben ik niet goed in het 'hier en nu' aanwezig, waardoor ik geen contact maak met mijn gevoel en dagelijkse taken heel erg moeizaam (of helemaal niet) gaan.)
(Tijdens een shutdown ben ik zo overweldigd dat ik helemaal vast loop en niets meer lukt. Soms kan ik hierdoor bijvoorbeeld ook niet meer goed communiceren).
- Signaleren dat spanning te hoog oploopt.
Hiermee kunnen we overprikkeling, dissociaties en paniek eerder onderscheppen en iets aan de oorzaak doen, zodat het hopelijk niet zo ver hoeft te komen.
- Mij stimuleren om dagelijkse structuur te behouden. Denk bijvoorbeeld aan druk doen en de dekens wegtrekken als mijn wekker afgaat, de riem en mijn schoenen brengen wanneer het me niet lukt om in actie te komen om naar buiten te gaan, en me hierdoor "aan te slingeren", enz.
En misschien wel het allerbelangrijkste: Een harig maatje waar ik op kan bouwen, die er voor zorgt dat ik geregeld buiten kom, ik niet vereenzaam en me helpt om samen de dag door te komen als het niet zo lekker gaat. Waar ik lief en leed mee kan delen en samen het leven mee aan kan!
Hoe wordt dit geld besteed?
Dit bedrag zal de aanschaf en de (ongeveer) 2,5 jarige training van de assistentiehond bekostigen. Ook zitten hier bijvoorbeeld de certificeringskosten kosten bij, een aantal verplichte medische kosten voor de eerste 2 jaar en een gedeelte van de basiskosten voor onderhoud voor de eerste 2 á 3 jaar.
De zorgverzekering betaalt nooit mee aan dit soort assistentiehonden. Of de WMO hieraan wilt bijdragen is op dit moment nog niet zeker, mocht dat zo zijn dan pas ik het benodigde bedrag uiteraard aan.
Organizer

Babette van Es
Organizer