Documentaire over De Stijle, Want…

DE DOCUMENTAIRE  WORDT EEN ABSURDISTISCHE ROADMOVIE OVER HET WERK EN LEVEN ON EN OFF STAGE VAN EEN GROEP ‘BIJNA GEPENSIONEERDE’ STRAATTHEATERARTIESTEN, GENAAMD DE STIJLE, WANT...
 
Een hommage aan vijfendertig jaar De Stijle, want…? Filmmaker Sophie Tooten ziet dat wel zitten. Ze volgde de mannen van De Stijle, Want… gedurende een jaar op tournee door Europa. De archiefkast zakt door z’n poten van mooi materiaal. Een initiatief om te omarmen en een documentaire om nú te maken voordat de mannen er de brui aan geven. Er zijn meer mooie verhalen dan tijd. Sophie wil de film de lengte geven die het verdient! Daar kan ze nog wel een (financieel) steuntje in de rug bij gebruiken. Help jij mee? Dan staat daar natuurlijk een dikke dank op maat tegenover. Bekijk de tegenprestaties onderaan. De actie loopt tot 1 oktober. Help mee & hulde!

Stichting Kultoer organiseert deze actie en beschikt over een culturele ANBI status. Dat geeft een belastingvoordeel bij donaties. Meer info hierover:  https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/bijzondere_regelingen/goede_doelen/algemeen_nut_beogende_instellingen/culturele_anbi/ OVER DE STIJLE, WANT…

De Stijle, Want… is al vijfendertig jaar actief en succesvol met hun absurdistische straattheater shows. Ze staan aan de wieg van reizende straattheaterfestivals zoals het vroegere Boulevard of Broken Dreams en het nog steeds rondreizende festival De Parade (primeur 1990 bij Carré, Tilburg).
Nog altijd reizen zij jaarlijks vele festivals in Europa af en  de voorstellingen blijven actueel en succesvol. Hun shows lijken de tand des tijds te doorstaan, maar de heren zelf doen dat niet. En hoewel de een er tot z’n dood mee door wil gaan, droomt de ander stiekem van een ‘rustige oude dag’.
In die vijfendertig jaar hebben zij een belangrijke bijdrage geleverd aan de Nederlandse cultuursector. Om dit 'cultureel erfgoed' nog vast te kunnen leggen, moet deze film nu gemaakt worden. Voordat ze besluiten ermee te stoppen.DE MAKER EN DE FILM

Ik, Sophie Tooten, werk sinds tien jaar als zelfstandig filmaker en producent. Mijn thuisbasis is in Tilburg en zodoende ken ik De Stijle, Want... Al zo lang ik me herinner, hoor ik verhalen over de groep. De mannen lijken een soort cultstatus te bezitten en iedereen lijkt ze te kennen of zou ze graag willen kennen. Toen ik hoorde dat de Stijle, Want… al vijfendertig jaar bezig is, besloot ik me verder te verdiepen in dit gezelschap. Ik kwam erachter wat de groep allemaal betekend heeft in de Nederlandse straattheater wereld. Ook hoorde ik dat het einde mogelijk in zicht is. Om de erfenis van De Stijle, Want... niet verloren te laten gaan, wil ik de groep en vooral de mannen die erachter zitten, vereeuwigen in een film.

De documentaire wordt een film van ongeveer 40 minuten. Via de levensloop van De Stijle, Want… krijg je een prachtig beeld van vijfendertig jaar straattheater en festivalhistorie. Middels archiefmateriaal, interviews met de leden en betrokkenen en scènes uit het heden wordt  het verhaal van De Stijle, Want...gereconstrueerd en krijgen we een intiem inkijkje achter de schermen van het straattheatergezelschap. 
Maar de film is meer dan een overzicht van hun bestaansperiode. Het gaat over mannen die maar blijven doorgaan met hun werk als ‘boniseur’, over de schaduwkant achter succesvol zijn, over wel of niet accepteren dat je ouder wordt, over het leven back stage. Over het échte leven van de boniseur! 
meer info: www.sophietooten.nl/de-stijle-want/ 
 

WAAROM WE JOU NODIG HEBBEN!

Wat begon als een mooi historisch overzicht van de groep, werd al snel veel meer dan dat. Juist doordat zij nu nog zo actief zijn, kan de film een beeld geven van de hedendaagse festivalwereld en van een groep mannen die al sinds 35 jaar hierin meedraaien en dus ook zo hun eigen mening erover hebben! Hierdoor verdient de film het dit verhaal te kunnen vertellen en is er zoveel mooi materiaal dat jammer is om niet te gebruiken. We willen dan ook de film de lengte geven die het verdient. Daarvoor hebben we nog wel wat financiële hulp nodig. Denk dan aan extra montage dagen, extra interview materiaal, post productie zoals color grading en audio mixage.
We hopen dat je ons wil helpen door een donatie te doen. Omdat we niet zonder jullie kunnen en we dus ontzettend dankbaar zijn, hebben we een mooie lijst aan tegenprestaties per donatie, bijvoorbeeld een uniek rekwisiet van een show van De Stijle, Want…  of als artiest meespelen in een show van De Stijle, Want… !
Op onze crowdfunding pagina staan hiervoor alle mogelijkheden en onze tegenprestaties. Dus help ons dit 'cultureel erfgoed' vast te leggen!!TEGENPRESTATIES

Help je me mee om de film af te maken?
Daar geven we graag iets voor terug!


Bedrag: € 10
Mede door jou zal De Stijle, Want... voor altijd doorleven in deze film. Dank je wel!
 
Bedrag: € 25
Je krijgt als dank 1 unieke kaart, met titelbord van een van De Stijle, Want… klassiekers.

Bedrag: € 50
Je krijgt als dank 2 verschillende unieke kaarten van klassieke De Stijle, Want… titelborden thuisgestuurd en je krijgt een kans op één van de tien te verloten gratis entreekaarten voor een voorstelling in Festival Circolo.

Bedrag: € 100
Je krijgt 5 verschillende unieke kaarten van klassieke De Stijle, Want… titelborden en je krijgt een kans op één van de tien te verloten gratis entreekaarten voor een voorstelling in Festival Circolo.  

Bedrag: € 150
Je krijgt de volledige collectie van 9 verschillende unieke kaarten van klassieke De Stijle, Want…. titelborden. Plus een uitnodiging voor de première van De Stijle, Want… documentaire op 17 oktober! 

Bedrag: € 200 
Je krijgt alle 9 verschillende unieke kaarten van klassieke De Stijle, Want… titelborden. Plus een uitnodiging voor de première van De Stijle, Want… documentaire op 17 oktober! Bovendien komt je naam in de aftiteling van de documentaire.

Bedrag: € 250
- Je krijgt alle 9 verschillende unieke kaarten van klassieke De Stijle, Want… titelborden      
- één gesigneerde poster van Lunapark of Toni Ronaldoni
- unieke voorrangskaart voor ‘De Stijle, Want… rij’
- plekje in de aftiteling van de film
- plus twee uitnodigingen voor de première van De Stijle, Want… documentaire!
 
Bedrag: € 500
- Je krijgt alle 9 verschillende unieke kaarten van klassieke De Stijle, Want…. titelborden.
- één gesigneerde poster van Lunapark of Toni Ronaldoni
- unieke voorrangskaart voor 'De Stijle, Want… rij'
- plekje in de aftiteling van de film plus
- twee uitnodigingen voor de première van De Stijle, Want… documentaire!
- een uitnodiging voor de zéér besloten avant-première van De Stijle, Want… documentaire op 17 oktober OF  een uniek echt gebruikt stijle want rekwisiet uit een van de voorstellingen.
- Bovendien krijg je een persoonlijke videoboodschap van een authentieke Stijle Wanter.

Bedrag: € 1.000
- Natuurlijk krijg jij ook alle 9 verschillende unieke kaarten van klassieke De Stijle, Want…. titelborden.
- één gesigneerde poster van Lunapark of Toni Ronaldoni
- een unieke voorrangskaart voor 'De Stijle, Want… rij'
- een iets prominenter plekje in de aftiteling van de film
 - twee uitnodigingen voor de première van De Stijle, Want…. documentaire!
- een uitnodiging voor de zéér besloten avant-première van De Stijle, Want…. documentaire op 17 oktober
plus
- een uniek echt gebruikt De Stijle, Want... rekwisiet uit een van de voorstellingen.
- Bovendien krijg je een persoonlijke videoboodschap van een authentieke Stijle Wanter.
 
Bedrag: € 2.500
Altijd al op een podium willen staan en parade willen maken? Dit is je kans! Als dank voor deze gulle donatie, nodigt de De Stijle, Want… jou uit om mee te spelen in hun show! Je krijgt jouw eigen unieke rol en een nog unieker kijkje backstage! Dit gaat gebeuren in de periode 16-25 juli 2021 tijdens LunaLunaLuna in Tilburg of op een festival bij jou in de buurt. En daarnaast natuurlijk ook alle andere dankbaarheden die je bij een gift van €1.000 krijgt.
 
Bedrag: € 5000
De Stijle, Want… komt in vol ornaat op een locatie van jouw keuze een unieke voorstelling brengen. Jij kiest de plek en het publiek dat mee mag genieten! Dus jouw eigen De Stijle, Want…. show in bijvoorbeeld je achtertuin!* En daarnaast natuurlijk ook alle andere dankbaarheden die bij €1.000 omschreven staan. 
*voor voorwaarden, neem contact op met de filmmaker.
 
 
 
 
 
 
 


Donations (164)

See top
 • John Ducheine
  • €25 
  • 3 yrs
See all

Organizer

Stichting Kultoer
Organizer
Tilburg, NL

Your easy, powerful, and trusted home for help

 • Easy

  Donate quickly and easily.

 • Powerful

  Send help right to the people and causes you care about.

 • Trusted

  Your donation is protected by the  GoFundMe Giving Guarantee.