
D'ENLLOC
Donation protected
He estat a tants llocs… Amunt i avall… Que ja no sé on m’he quedat.
“D’enlloc” és un curtmetratge de ficció que parla de tornades: a casa, als orígens, a aquell lloc on érem algú que havíem oblidat. A través del retrobament després d’anys entre dos amics que es van conèixer fundant la ràdio local de Falset als anys 90, aquest projecte reflexiona sobre com un petit moment viscut molt temps enrere pot ser l’espurna que marca tota una vida, i com una que ha esdevingut caòtica i moguda, necessita parar, mirar enrere i escoltar aquell jo que es va deixar enrere mentre corríem cap al futur.
L’Antoni és un empresari d’èxit que viu una vida atrafegada plena de viatges i oficines i sempre a la recerca del seu pròxim objectiu professional a aconseguir. Un matí qualsevol rep una trucada que ho canviarà tot: en Xavier, un vell amic del seu poble natal al sud de Catalunya que va esdevenir escriptor d’un cert reconeixement, li dona la notícia de què la ràdio municipal del poble que van fundar quan eren joves, Ràdio Falset, ha estat comprada i desapareixerà.
El que sembla un fet inevitable, serà profundament impactant i emocional per l’Antoni, que decidirà viatjar de tornada a Falset després de tant temps, possibilitant així, una retrobada amb aquest amic de joventut que serà molt diferent del que s’esperaria. Encara que tots dos es troben en el mateix punt vital, l’Antoni es topa amb un Xavier molt diferent del de fa anys, ja que aquest, comparteix una visió de la vida totalment diferent: no anhela escriure una nova història o fer més gran el seu nom professional dins de la vida productiva a la ciutat, només volia escapar al seu poble de nou on va trobar un estat de pau que mai va pensar que necessitaria.
Aquest retrobament anys després, servirà per mostrar una perspectiva de la vida que han tingut aquests dos homes que han perseguit els seus somnis de manera molt diferent, contrastant així, una vida moguda per l’ambició i una altra que troba pau en allò senzill. El que sembla un simple retrobament, els acabarà evidenciant què va ser aquella emissora i un programa en concret molt especial que van fer, el que va marcar el camí per on els portarien les seves futures vides per sempre.
El projecte
“D’enlloc” és el Treball de Fi de Grau realitzats per estudiants de final d’any de l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC) escrit i dirigit per Pau Orensanz i realitzat per Júlia Benavente, Laia Compte i Ariana Gevorgyan també membres de la institució ESCAC. Produïda per ESCAC Films el curt es rodarà a Falset, Barcelona i Terrassa, amb un equip tècnic i artístic format per estudiants de l’ESCAC altament formats i compromesos amb la qualitat i la sensibilitat del projecte.
Per què aquesta història?
Aquest relat el considerem molt més enllà d’una història que volem explicar: ens serveix com a manifest a favor d’un estil de vida allunyat de l’enrenou, caos i desgavell als que ens veiem inmersos cada dia i que acabem considerant com a necessari per viure una vida merescuda, satisfactòria i adient. “D’enlloc” s’allunya de tots aquests estímuls ràpids, carrers sorollosos, algoritmes atabaladors o encadenament de la vida productiva i abraça una vida que contempla un dia a dia allunyat d’això, basat en la consciència del aquí i ara. A més, el curtmetratge vol separar-se del pensament quotidià actual del constant “i ara què?”, que no ens deixa ni un instant per pensar com vam arribar al punt on som ni deixa lloc pel record.
El record és essencial per aquest projecte, per això, el film parteix d’una història basada en fets reals: L’any 1995, la banda de música de la Vila de Falset va ser convidada a tocar en una població, també petita, de la República Txeca. Des de l’emissora municipal, Ràdio Falset, es va crear un programa que duia a terme un seguiment en directe dels músics durant el seu trajecte des de la capital del Priorat fins a Txèquia (originada feia pocs anys després de la dissolució de Txecoslovàquia), La Banda en Ruta. Aquest programa tan especial és del que ens inspirem per explicar la història, posant al Xavier i a l’Antoni com a creadors protagonistes d’aquest programa durant la seva joventut per mostrar una voluntat universal: tothom pot identificar-se amb aquell moment vital en què descobreixes que el teu passat té més a veure amb el teu present del que imaginaves.
Compromís i valors del projecte
- Reflexió crítica per tota la inquietud que la nostra forma de vida porta incorporada de sèrie davant el ritme frenètic del capitalisme actual i l'extrema productivitat que comporta. A més de posar en dubte aquest estil de vida al qual estem subjugats, intenta qüestionar-se si hi ha algun altre tipus de vida possible, i si és així, quin deu ser el primer pas per apropar-s’hi.
- Homenatge d’un fet històric de la vila de Falset i de la seva emissora municipal, reconeixent així, el poder de la ràdio i dels mitjans locals com a espais de connexió emocional i creativa i encaminament de trajectòries vitals i professionals.
- Defensa de la cultura i territori de Falset: un homenatge als pobles petits i a les històries que s’hi amaguen.
- Foment d’un projecte i de l’equip jove i amb talent que hi ha darrere, format per estudiants de darrer any de l’ESCAC, que inicien la seva carrera professional amb aquest projecte.
Ajuda’ns a fer-lo realitat
Tot i comptar amb el suport tècnic, material base d’ESCAC Films, una una subvenció parcial de 2500 € per part de la institució, el nostre curtmetratge “D’enlloc” té una sèrie de despeses imprescindibles que només podem cobrir amb l’ajuda de persones com tu, i ens permetràn poder produir el curt amb les condicions tècniques i artístiques que es mereix. Qualsevol aportació suma per aconseguir un rodatge digne, segur i de qualitat professional.
El vostre suport ens permetrà:
- Un rodatge amb qualitat, estabilitat i professionalitat.
- Poder donar a conèixer el projecte gràcies a una distribució ambiciosa per diferents festivals del circuit nacional i internacional.
- Assegurar una postproducció acurada i ambiciosa.
- Donar un entorn laboral digne i creatiu a tots els membres de l’equip.
- Cada aportació compta, i més en projectes com aquest, que neixen de la passió i la voluntat de crear cinema amb ànima. No hi ha cap aportació petita.
Per què és important la teva col·laboració?
Històries com “D’enlloc” només poden existir si persones com tu decideixen apostar-hi. Estem posant-hi tot el nostre esforç, però per fer-ho amb la qualitat que la història mereix, necessitem una empenta col·lectiva.
Amb el teu suport podrem cobrir:
- Desplaçaments de l’equip tècnic i artístic: El rodatge tindrà lloc entre Falset, Terrassa i Barcelona. Necessitem finançament per cobrir el transport de més de 15 persones entre localitzacions, així com el trasllat del material tècnic.
- Dietes i àpats: Durant els dies de rodatge, hem de garantir menjar i beguda per a tot l’equip i el càsting, per tal que puguin treballar en condicions dignes.
- Allotjament a Móra la Nova: Part del rodatge es farà fora de Barcelona, per tant, necessitarem allotjar tot l’equip durant diverses nits. En aquest cas, ho farem a un poble a escassos quilòmetres de la capital del Priorat situat a les Terres de l’Ebre: Móra la Nova.
- Lloguer de vehicles: Necessitem vehicles per transportar l’equip i el material entre les diferents localitzacions, especialment per les jornades a Falset.
- Vestuaris i caracterització: Per tal de reflectir amb realisme l’univers dels personatges, necessitem adquirir o llogar vestuari específic i cobrir els costos de maquillatge.
- Direcció d'art i atrezzo: La història requereix recrear espais amb personalitat i autenticitat, com una antiga emissora de ràdio. Això implica construir o vestir decorats, així com adquirir elements d’atrezzo essencials per la narrativa.
- Permisos de rodatge i assegurances: Per filmar en espais públics i privats, hem de tramitar permisos legals i contractar assegurances per protegir l’equip humà i material.
- Material extra de rodatge: Tot i comptar amb material base de l’ESCAC, cal llogar equips addicionals (llum, grip, so directe, walkie talkies) per poder cobrir escenes complexes amb qualitat professional.
- Postproducció: Volem assegurar un resultat final cuidat. Les despeses inclouen el muntatge, l’etalonatge de color, el disseny sonor i la música original, així com la creació de còpies i formats de distribució.
Fitxa tècnica
Títol: D’enlloc
Gènere: Drama / Existencial
Durada prevista: 20 minuts
Idioma: Català (nord-occidental i central)
Any de producció: 2025
Localitzacions: Falset, Barcelona i Terrassa
Equip principal
Direcció i guió: Pau Orensanz
Producció: Júlia Benavente
Direcció de fotografia: Ariana Gevorgyan
Muntatge: Laia Compte
Uneix-te a nosaltres
Pots col·laborar fent una aportació o compartint el projecte amb gent del teu entorn que valori aquest tipus d’històries. Sigui com sigui, gràcies per formar part d’aquesta aventura.
Instagram: @denlloccurtmetratge
Contacte: [email redacted]
Perquè tornar a aquell lloc d’on venim també pot ser començar de nou.
--------------------------------------------------------------------------------------------
He estado en tantos lugares… Arriba y abajo… Que ya no sé dónde me he quedado.
“D’enlloc” es un cortometraje de ficción que habla de regresos: a casa, a los orígenes, a ese lugar donde fuimos alguien que habíamos olvidado. A través del reencuentro, tras años, entre dos amigos que se conocieron fundando la radio local de Falset en los años 90, este proyecto reflexiona sobre cómo un pequeño momento vivido mucho tiempo atrás puede ser la chispa que marca toda una vida, y cómo una vida que se ha vuelto caótica y agitada necesita parar, mirar atrás y escuchar a ese yo que se quedó atrás mientras corríamos hacia el futuro.
Antoni es un empresario de éxito que vive una vida ajetreada, llena de viajes y oficinas, y siempre en busca de su próximo objetivo profesional. Una mañana cualquiera recibe una llamada que lo cambiará todo: Xavier, un viejo amigo de su pueblo natal en el sur de Cataluña que se ha convertido en escritor con cierto reconocimiento, le da la noticia de que la radio municipal del pueblo que fundaron cuando eran jóvenes, Ràdio Falset, ha sido comprada y desaparecerá.
Lo que parece un hecho inevitable será profundamente impactante y emocional para Antoni, que decidirá viajar de vuelta a Falset después de tanto tiempo, lo que permitirá un reencuentro con ese amigo de juventud que será muy diferente de lo que esperaba. Aunque ambos se encuentran en el mismo punto vital, Antoni se encuentra con un Xavier muy distinto del de hace años, ya que este comparte una visión de la vida totalmente diferente: no anhela escribir una nueva historia ni hacer crecer su nombre dentro del mundo profesional y productivo de la ciudad, solo quería volver a su pueblo, donde encontró un estado de paz que nunca pensó que necesitaría.
Este reencuentro, años después, servirá para mostrar una perspectiva de la vida que han tenido estos dos hombres, que han perseguido sus sueños de formas muy distintas, contrastando así una vida impulsada por la ambición con otra que encuentra paz en lo sencillo. Lo que parece un simple reencuentro acabará revelándoles qué fue aquella emisora y un programa en concreto muy especial que hicieron, y cómo marcó el camino por el que se desarrollaron sus vidas para siempre.
El proyecto
“D’enlloc” es el Trabajo de Fin de Grado realizado por estudiantes de último año de la Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC), escrito y dirigido por Pau Orensanz y con muchos más miembros de la institución ESCAC. Producido por ESCAC Films, el cortometraje se rodará en Falset, Barcelona y Terrassa, con un equipo técnico y artístico formado por estudiantes de la ESCAC altamente formados y comprometidos con la calidad y sensibilidad del proyecto.
¿Por qué esta historia?
Este relato lo consideramos mucho más que una historia que queremos contar: nos sirve como manifiesto a favor de un estilo de vida alejado del bullicio, el caos y el desorden en los que estamos inmersos cada día y que acabamos considerando como necesarios para vivir una vida merecida, satisfactoria y adecuada. “D’enlloc” se aleja de todos estos estímulos rápidos, calles ruidosas, algoritmos agobiantes o la cadena de la vida productiva, y abraza una vida que contempla el día a día desde el aquí y el ahora.
Además, el cortometraje quiere separarse del pensamiento cotidiano actual del constante “¿y ahora qué?”, que no nos deja ni un instante para pensar cómo llegamos al punto en el que estamos ni deja espacio para el recuerdo.
El recuerdo es esencial para este proyecto, por eso, el film parte de una historia basada en hechos reales: En el año 1995, la banda de música de la Vila de Falset fue invitada a tocar en una localidad, también pequeña, de la República Checa. Desde la emisora municipal, Ràdio Falset, se creó un programa que hacía un seguimiento en directo de los músicos durante su viaje desde la capital del Priorat hasta Chequia (recién formada tras la disolución de Checoslovaquia). Este programa, La Banda en Ruta, tan especial, es el que nos inspira para contar la historia, situando a Xavier y Antoni como los creadores protagonistas de este programa durante su juventud para mostrar una voluntad universal: todos podemos identificarnos con ese momento vital en el que descubres que tu pasado tiene más que ver con tu presente de lo que imaginabas.
Compromiso y valores del proyecto
- Reflexión crítica sobre toda la inquietud que nuestra forma de vida conlleva de forma inherente ante el ritmo frenético del capitalismo actual y la extrema productividad que implica.
- Además de cuestionar este estilo de vida al que estamos sometidos, trata de preguntarse si existe otro tipo de vida posible, y si es así, cuál podría ser el primer paso para acercarse a ella.
- Homenaje a un hecho histórico de la vila de Falset y de su emisora municipal, reconociendo así el poder de la radio y de los medios locales como espacios de conexión emocional y creativa, así como de orientación de trayectorias vitales y profesionales.
- Defensa de la cultura y el territorio de Falset: un homenaje a los pueblos pequeños y a las historias que en ellos se esconden.
- Apoyo a un proyecto y a un equipo joven y con talento que hay detrás, formado por estudiantes de último año de la ESCAC, que inician su carrera profesional con este proyecto.
Ayúdanos a hacerlo realidad
A pesar de contar con el apoyo técnico y material base de ESCAC Films, y una subvención parcial de 2.500 € por parte de la institución, nuestro cortometraje “D’enlloc” tiene una serie de gastos imprescindibles que solo podemos cubrir con la ayuda de personas como tú, y que nos permitirán producir el corto con las condiciones técnicas y artísticas que merece. Cualquier aportación suma para conseguir un rodaje digno, seguro y de calidad profesional.
Tu apoyo nos permitirá:
- Un rodaje con calidad, estabilidad y profesionalidad.
- Dar a conocer el proyecto gracias a una distribución ambiciosa por distintos festivales del circuito nacional e internacional.
- Asegurar una postproducción cuidada y ambiciosa.
- Garantizar un entorno laboral digno y creativo para todos los miembros del equipo.
- Cada aportación cuenta, y más en proyectos como este, que nacen de la pasión y la voluntad de crear cine con alma. No hay aportación pequeña.
¿Por qué es importante tu colaboración?
Porque creemos que el cine puede cambiar maneras de mirar el mundo. Y historias como “D’enlloc” solo pueden existir si personas como tú deciden apoyarlas. Estamos poniendo todo nuestro esfuerzo, pero para hacerlo con la calidad que la historia merece, necesitamos un empujón colectivo.
Con tu apoyo podremos cubrir:
- Desplazamientos del equipo técnico y artístico: El rodaje tendrá lugar entre Falset, Terrassa y Barcelona. Necesitamos financiación para cubrir el transporte de más de 25 personas entre localizaciones, así como el traslado del material técnico.
- Dietas y comidas: Durante los días de rodaje, debemos garantizar comida y bebida para todo el equipo y el reparto, para que puedan trabajar en condiciones dignas.
- Alojamiento en Móra la Nova: Parte del rodaje será fuera de Barcelona, por lo que necesitaremos alojar a todo el equipo durante varias noches. En este caso, lo haremos en un pueblo a pocos kilómetros de la capital del Priorat, situado en las Tierras del Ebro: Móra la Nova.
- Alquiler de vehículos: Necesitamos vehículos para transportar al equipo y el material entre las distintas localizaciones, especialmente durante las jornadas en Falset.
- Vestuario y caracterización: Para reflejar con realismo el universo de los personajes, necesitamos adquirir o alquilar vestuario específico y cubrir los costes de maquillaje.
- Dirección de arte y atrezo: La historia requiere recrear espacios con personalidad y autenticidad, como una antigua emisora de radio. Esto implica construir o vestir decorados, así como adquirir elementos de atrezo esenciales para la narrativa.
- Permisos de rodaje y seguros: Para filmar en espacios públicos y privados, debemos tramitar permisos legales y contratar seguros que protejan al equipo humano y material.
- Material extra de rodaje: Aunque contamos con material base de ESCAC, es necesario alquilar equipos adicionales (luz, grip, sonido directo, walkie talkies) para poder cubrir escenas complejas con calidad profesional.
- Postproducción: Queremos asegurar un resultado final cuidado. Los gastos incluyen el montaje, la corrección de color, el diseño sonoro y la música original, así como la creación de copias y formatos de distribución.
Ficha técnica
Título: D’enlloc
Género: Drama / Existencial
Duración prevista: 20 minutos
Idioma: Catalán (noroccidental y central)
Año de producción: 2025
Localizaciones: Falset, Barcelona y Terrassa
Equipo principal
Dirección y guion: Pau Orensanz
Producción: Júlia Benavente
Dirección de fotografía: Ariana Gevorgyan
Montaje: Laia Compte
Únete a nosotros
Puedes colaborar haciendo una aportación o compartiendo el proyecto con gente de tu entorno que valore este tipo de historias. Sea como sea, gracias por formar parte de esta aventura.
Instagram: @denlloccurtmetratge
Contacto: [email redacted]
Porque volver a ese lugar de donde venimos también puede ser empezar de nuevo.
Organizer
Julia Benavente Castillo
Organizer
Esplugues de Llobregat, CT