"Да подарим изкуство"
English Translation-Bilyana Rakovska : https://eleis.at/lens_portfolio/donating-art-for-a-good-cause/ „Да подарим изкуство за една добра кауза“


"Здравейте приятели, 

„Да подарим изкуство за една добра кауза“ има за цел да обедини българите във Виена около идеята да се подпомогне едно малко българче. 
Деaн Юруков е само на 10 години, а вече има над 10 ортопедични операции зад себе си. Борбата за неговото развитие тепърва продължава. 

Съдбата на това дете докосва сърцето на художничката Елена Терзийска, която живее и работи във Виена. На своята изложба през месец септември, тя сподели с приятели своите планове да дари всички приходи от продажбата на една от големите си картини за лечението на Деaн. 

Гурме готвачът Христо Занешев предложи да се обединят повече сънародници във Виена около тази идея. Ако всеки даде по 15 евро и покани свои приятели също да се включат, до Коледа с лекота може да съберем сумата от 1700 евро за закупуването на картината. 
За целта са нужни само 100 човека с добри сърца и желание да зарадват и подкрепят едно българско дете и неговото семейство. 

Елена Терзийска ще дари всичките пари от продажбата на семейството на Деaн. 
Закупената от всички нас картина може да бъде изложена на публично място (Например в Българското училище или църква) където накратко да опишем нейната история и да изпишем имената на всички участници. Също така картината може да бъде излагана и на всяка следваща нейна изложба, като пaка се описва и разказва нейната история. 

Ще се радваме да се включите и подкрепите тази инициатива. Също така може да дадете идеи за подходящо място да я изложим.
........................................................................................

Деан Юруков, 10г.,

Роди се с криви и недоразвити крайници и с почти липсваща мускулатура. Лекарите не даваха надежди, че ще преживее първите 24 часа. Но той доказа, че се случват чудеса!!!

След множество изследвания бе поставена диагноза: ARTHROGRYPOSIS MULTIPLEX CONGENITA.
Заболяване, което засяга опорно-двигателния апарат - контрактури в ставите, слаби или изцяло липсващи мускули, скъсени сухожилия....

6 дни след раждането му бяха поставени гипсови ботуши в София, за корекция на кривите крачета. До седем месечна възраст растеше в гипс, като ботушките се подменяха всяка седмица. След това започнаха операциите...

На 6 годинки вече бе претърпял над 10 ортопедични операции на крачетата в България.

От 2014г се проследява от ортопед и пластичен хирург в клиника Шпайзинг, Австрия. Благодарение на ортезите, които му изработиха във Виена, той ходи самостоятелно. На всеки 3-4 месеца се налага да пътуваме до Австрия за адаптация на ортезите поради растежа на детето.
Напредъка, който сме постигнали до момента по отношение на краката очудва дори лекарите!!!

За съжаление през цялото това време той не си движи ръцете, няма хватателна дейност. Зависим е относно хранене, обличане, миене....ежедневен тоалет... 
Но организма е велико нещо! Той намери начин да пише самостоятелно, но към днешна дата това е единственото нещо което може да прави сам с ръцете си!!!

Наред с ежедневната физиотерапия, той плува и при подходящо време кара адаптирана триколка, подарена му от българската общност в Англия.

Борбата за развитието му продължава. Нашата цел е да води самостоятелен и пълноценен начин на живот."

Текст: Иван Карчев
Журналист, медиен експерт и онлайн блогър

Organizer

Elena Terziyska 
Organizer

Your easy, powerful, and trusted home for help

  • Easy

    Donate quickly and easily.

  • Powerful

    Send help right to the people and causes you care about.

  • Trusted

    Your donation is protected by the  GoFundMe Giving Guarantee.