Main fundraiser photo

Surrealistische korte film Wrinkles of her smile

Donation protected


Foto door Sjoukje van Gool 


STEUN DEZE KORTE FILM


WRINKLES OF HER SMILE

De 90-jarige Emma voelt nog altijd de littekens van haar verloren vriendschap en klampt zich vast aan haar laatste herinneringen.
Kan ze deze nog vertrouwen? In de trein van het leven raakt ze in gesprek met haar jongere zelf.    

Verhaal
Emma verliest op 12-jarige leeftijd plotseling haar dierbare vriendschap met Sarah.  
Als 90-jarige vrouw denkt ze hieraan terug, vanuit de rijdende trein van het leven. Keer op keer herinnert ze zich het moment dat het fout ging.  Emma klampte zich teveel vast aan Sarah, omdat ze bang was haar kwijt te raken. Echter raakte ze haar hierdoor juist kwijt. Wat zou er zijn gebeurd als ze destijds iets anders had gezegd?  

Sindsdien draagt ze het verdriet en de spijt met zich mee. Ze kan het verleden maar niet loslaten. Ze klampt zich zo vast aan haar herinneringen, dat het de vraag is of deze nog kloppen met de werkelijkheid. Haar verlangen wordt steeds groter om met Sarah over haar herinneringen te praten.  

In de trein raakt ze in gesprek met haar jongere zelf, maar het lukt haar niet om zichzelf in de ogen te kijken. Na het verlies van haar vriendschap heeft ze altijd moeite gehad met verbinden. De 30-jarige Emma zien we hiermee worstelen en ze ondergaat een hypnotherapie sessie.  

Waar we denken mee te moeten leven met de nog altijd verbinding schuwe 90-jarige Emma, blijkt ze al die tijd onderdeel te zijn van de hypnotherapie sessie, waarin de 30-jarige Emma haar verlatingsangst verwerkt en waarin de therapeut zich heeft geïncarneerd als haar jongere zelf tegenover haar in de trein.  

Lukt het Emma het verleden los te laten en haar jongere zelf te vergeven?  

Over het project
De maatschappelijke boodschap in onze film luidt: "Wanneer je teveel vasthoudt aan iets wat je bang bent te verliezen, raak je het juist kwijt." Het verliezen van een vriendschap is minder onschuldig dan het lijkt. Dit kan namelijk leiden tot: verschillende angsten, eenzaamheid of andere mentale problemen. Wij willen de kijker hierbij stil laten staan en ze meenemen in een ervaring, waardoor de kijker na de film blijft nadenken over wat hij zojuist heeft gezien.

Dit verhaal gaat over vriendschapsverdriet. Een onderwerp wat, als je er bij stilstaat, bij veel mensen voorkomt. Een onderwerp wat het verdient om erkend te worden.

Deze korte fictie film is een initiatief van Suzan van Eck, waarin Filmbureau Waterwegen coproducent is. Suzan schreef het verhaal, wat is geïnspireerd op een ingrijpende gebeurtenis uit haar eigen leven. Wrinkles of her smile is een surrealistisch psychologisch drama, waarin vormgeving en symboliek een belangrijke rol spelen om het gevoel weer te geven.      

Doel
1. Het benodigde materiaal te kunnen aanschaffen voor een kwalitatief goede film           
2. Bewustwording creëren vriendschapsverdriet en rouw
3. Onze shortfilm (inter)nationaal in de markt zetten
4. Onze shortfilm met Q&A in buurthuizen in Amsterdam vertonen 

We zijn al over de helft. Dank jullie wel voor alle hulp, geweldige donateurs. Dat jullie geloven in ons project en ons steunen. Het wordt enorm gewaardeerd. We zijn er nog niet. Help je mee om het materiaal te kunnen aanschaffen voor de surrealistische miniatuurwereld en voor het benodigde te huren apparatuur voor camera en licht? Dat zou geweldig zijn.                                     

Wat krijg je ervoor terug?

€20 of meer
Yes!! Dankjewel! Je krijgt een linkje naar de film. 

€50 of meer
Woohoo!! Bedankt voor je gulle bijdrage!! Je krijgt een mooie plek op de aftiteling en je krijgt een kaartje voor de première!

€100 of meer
Geweldig!! Dankjewel voor je support. Je krijgt een gesigneerde filmposter en natuurlijk krijg je 2 kaartjes voor de première waar je een meet and greet krijgt met de cast en crew!

€250 of meer
Wauw, wat een bedrag!!! Jouw naam of bedrijfslogo wordt vermeld in de aftiteling en we nodigen je graag uit tijdens een draaidag waar je onze cast en crew zal ontmoeten. Je krijgt een tour van een half uur op de set, waar je als een vip wordt behandeld. Na afloop zul je met de cast en crew dineren. En natuurlijk al het bovenstaande. 

€500 of meer
Fantastisch!! Bedankt!! We nodigen je graag een keer uit tijdens de beeldmontage, waar je je mening mag geven. Je krijgt een fine-art print van Emma onderwater (20x30 cm). En natuurlijk al het bovenstaande. 

€1000 of meer
Wauw, dat is echt niet normaal! Je bent een held! Je wordt gezien als associate producer. We nodigen je daarom graag uit tijdens de mixage van de film waar je je mening mag geven.
Daarnaast wordt jouw naam of bedrijfslogo vermeld in de aftiteling. En natuurlijk al het bovenstaande. 

€2000 of meer
We love you!! Je bent een held! We organiseren een speciale vertoning voor jouw bedrijf, inclusief voor- en nagesprek. Jouw bedrijfsvideo wordt voor onze film vertoond op de première en daarnaast ben je natuurlijk van harte welkom bij de mixage waar je je ongezouten mening kunt geven, plus al het bovenstaande. Waarom doneren
Om deze film tot een succes te maken is er best wat nodig. We hebben bijvoorbeeld te maken met locatiekosten, camera-, licht- en 
geluidsapperatuur, kostuums, decors, postproductie, visual effects, veiligheidsvoorschriften en ga zo maar door.  We willen een kwalitatief goede film maken. Emma ziet vanuit het water, achter het wateroppervlak, Sarah wegfietsen. Hier moet visual effects aan te pas komen. We willen gaan filmen in een klassieke ouderwetse trein, die we (met behulp van visual effects) willen laten rijden. De mensen in deze trein wereld zullen gekleed zijn in stijl. Deze kostuums zullen best wat gaan kosten. We willen een surrealistische miniatuurwereld maken, waar de 30-jarige Emma doorheen loopt. Ook hier moet visual effects aan te pas komen. Om de surrealistische en vervreemdende sfeer te kunnen neerzetten, hebben we jullie hulp nodig!

In ruil daarvoor houden we jou natuurlijk via onze nieuwsbrief op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom de film. 
Met jouw hulp kunnen we de bewustwording rondom vriendschapsverdriet vergroten en een hele toffe film neerzetten.

Motivatie
Vriendschapsverdriet. Dat woord kennen de meeste mensen niet eens. Vrijwel de meeste films gaan over liefdesverdriet. Met deze film willen we meer aandacht vragen voor het verliezen van dierbare vriendschappen. Deze relatievorm wordt in ons perspectief in films vaak te lichtzinnig benaderd, als vanzelfsprekend gezien en de vrienden spelen vaak een bijrol. Terwijl we allemaal weten hoe diep vriendschappen kunnen gaan. 

Met deze film willen wij de kijker laten ervaren, hoe het is om een vriendschap te verliezen. En hoe je daar de rest van je leven nog last van kunt hebben.

Diepe vriendschap gaat over houden van en wordt daarom wel eens verward met verliefdheid. Wij willen laten zien dat, naast romantische relaties, ook vriendschappen een diepe impact kunnen hebben. En veelbetekenend kunnen zijn voor je verdere persoonlijke ontwikkeling. Met deze film willen wij meer begrip creëren over hoeveel een vriendschap voor iemand kan betekenen. Suzan legt het verdriet van de vriendschap onder haar surrealistische lens en zo zullen wij de kijker meevoeren op een meeslepende symbolische reis tussen werkelijkheid en verbeelding.

Visuele stijl
Symboliek en surrealisme spelen een belangrijke rol in de film. Zo is de protagonist, Emma, een paar keer onder water te zien. Eenzaam drijft ze in haar eigen bubbel en rent in paniek achter haar wegfietsende vriendin Sarah aan. Het verleden is niet meer te veranderen. We bevinden ons in de herinneringen en dromen van Emma. Emma komt in 3 verschillende hoedanigheden voor in de film. Als 12, 30 en 90-jarige vrouw. Al deze tijden lopen door elkaar en zijn met elkaar verweven. Daarnaast is het niet altijd duidelijk wat nu realiteit is en wat een herinnering. Want hoe goed kunnen we vertrouwen op onze herinneringen? We herinneren ons immers slechts de laatste keer, dat we die herinnering herinnerden. In de film wil ik daarom de kijker kennis laten maken met pseudo-herinneringen en zien we dat een bepaalde herinnering op verschillende manieren wordt gecreëerd. Op deze manier kan Emma in haar hoofd toch laten lijken dat het verleden anders is gelopen. De kijker raakt in de war, maar krijgt ook door verschillende perspectieven een rijker begrip. De kijker zal met vragen achterblijven, die hem aan het denken zetten en hem aanzetten om zijn eigen reconstructie te maken.                                     

“When you try to remember your own childhood, it is hard to recall your thoughts as a child. You do not remember your sixth year, or you seventh or eighth year. What you do remember are certain versions that have been condensed and defined by your mind as an adult.”
Jerzy Kosinski, To touch minds, uit Passing by, Selected essays 1962-1991                                           

De karakters in de film hebben ieder hun eigen kleur. Hierdoor kun je voelen om welk personage het gaat, ook als deze er niet fysiek is. Emma heeft de kleur blauw, Sarah de kleur roze en Debbie (de nieuwe vriendin van Sarah) de kleur geel. Wanneer de 30-jarige Emma wakker wordt in de surrealistische wereld, zie je bijvoorbeeld een roze ballon, een roze boekje en een roze telefoon, om naar Sarah te verwijzen. 

Elk van de drie tijden krijgt zijn eigen stijl:                           
1.     De scènes in de trein zijn vanuit de Orient Express. Deze trein is immers een wereld, die enkel in het hoofd zit van de 30-jarige Emma.    2.     De herinnering scènes hebben heldere kleuren, die fantasierijk en Disney-achtig aanvoelen.
3.     De scènes met de 30-jarige Emma voelen grauw en grijs/blauw aan.

Help je ons mee, onze film te realiseren? Elke euro is welkom!


Donate

Donations 

 • M Van Onna
  • €50 
  • 7 mos
 • Anne De Beer
  • €10 
  • 7 mos
 • Anonymous
  • €15 
  • 7 mos
 • Sietske Van Gaalen
  • €10 
  • 8 mos
 • Anonymous
  • €50 
  • 1 yr
Donate

Organizer

Suzan Van Eck
Organizer
Amsterdam

Your easy, powerful, and trusted home for help

 • Easy

  Donate quickly and easily.

 • Powerful

  Send help right to the people and causes you care about.

 • Trusted

  Your donation is protected by the  GoFundMe Giving Guarantee.