Studiefonds voor Jacob

Mijn weeskind Jacob groeide op in een kinderhuis in Zambia. Pas op zijn dertiende ging hij voor het eerst naar school. Hij kon toen nog niet lezen en schrijven. Ook sprak hij nog geen Engels. Maar hij deed zijn best. Binnen een paar jaar was hij de beste van zijn klas. Het kinderhuis gaf hem een kans en stuurde hem naar een goede middelbare school. Ook die rondde hij met succes af. En nu studeert Jacob aan de universiteit van Lusaka. Het kan raar lopen in een leven.


Bij de foto: November 2003. Jacob (onderste rij, tweede van links) is twaalf jaar en woont min of meer op straat. Op deze foto zie je hem met andere straatjongens. Jacob was op deze foto net met mij een kijkje gaan nemen in het katholieke kinderhuis waar hij misschien mocht komen wonen. In het kinderhuis had hij schoenen gekregen. Die had hij niet - hij liep op blote voeten. Hij straalt. De andere straatjongens vinden hem plotseling erg cool. 

Mijn man en ik ondersteunen Jacob financieel, maar we kunnen het niet meer alleen. Daarom heb ik dit fonds opgezet. Jacob heeft minimaal duizend euro per jaar nodig. Een kleinigheid, naar westerse normen. Minder dan honderd euro per maand. 

Jullie kunnen ons helpen. In Afrika zeggen ze: It takes a village to raise a child. Ze bedoelen: soms kun je het niet alleen, het grootbrengen van een kind. Soms heb je hulp nodig. En voor ons is dat nu.

Een bachelor duur drie jaar. Daarom zamel ik drieduizend euro in: duizend euro per jaar voor de komende drie jaar. Het klinkt als een groot bedrag. Maar het hoeft niet allemaal tegelijk te komen. En alle beetjes helpen. Vijf euro helpt. Tien euro helpt. Als ik honderd mensen vind die tien euro willen bijdragen, is het eerste jaar al gedekt.


Jacob in 2010. Ik had hem zes jaar niet gezien. Hij was nog even aardig en vriendelijk als in 2004. En overal in het kinderhuis waren zijn muurschilderingen te zien. Wat ook bijzonder was aan deze ontmoeting, is dat we eindelijk een gesprek konden voeren. Op school had hij Engels leren spreken.


Jacob heeft gekozen voor Agricultural Economics. Dat komt eigenlijk door Rommert. In oktober 2016 regelde Rommert een stage voor Jacob  bij zijn toenmalige consultancybedrijf in Swaziland. Jacob zag er hoe belangrijk landbouw is voor de toekomst van Afrika en besloot om landbouweconomie te studeren.


Bij de foto: Oktober 2016. Jacob loopt stage in Swaziland. Hij werkt op kantoor, waar hij onder andere illustraties maakt voor handleidingen.  Maar hij mag ook mee op veldbezoek. Daarbij is hij niet te beroerd om de handen uit de mouwen te steken.


Bij de foto: Oktober 2016. Een nieuwe ervaring: rijden op de tractor.

In januari 2017 is Jacob begonnen aan zijn bachelor. Daarna zouden wij graag zien dat hij een master volgt aan de landbouwuniversiteit Wageningen (of een andere gerenommeerde universiteit). Uiteindelijk wil Jacob graag in Afrika werken als landbouwadviseur.

Jullie hebben vast allerlei vragen. Heeft Jacob nog andere inkomsten? Wat voor een persoon is hij? Is de kwaliteit van de studie goed? Kan hij niet meteen naar Nederland? Wat gebeurt er als er meer geld wordt ingezameld dan het streefbedrag? Wat gebeurt er met het fonds als Jacob stopt met studeren? Hoe kennen jullie elkaar? Al die vragen staan hieronder beantwoord.


*****************************************************

V R A G E N

* Heeft Jacob nog andere inkomsten?
Ja. Jacob krijgt twee keer per jaar een bijdrage van de Zambiaanse overheid. Per jaar is dit 4000 Zambiaanse kwacha (ongeveer 380 euro). Dit bedrag is specifiek bedoeld voor kosten voor levensonderhoud. Helaas komt het regelmatig voor dat de overheid deze 'meal allowances' te laat betaalt. Dit leidt soms tot onrust en protesten onder de studenten (zoals in februari 2016, maart 2017 en mei 2017 – zie ook de nieuwsberichten op internet). In de praktijk komt het erop neer dat Jacob soms zonder eten zit. In dat geval geven wij hem een extra bijdrage.

* Wie betaalt Jacobs studiegeld?
Jacobs studiegeld wordt betaald door de Zambiaanse overheid, in de vorm van een renteloze lening. Jacob kwam voor dit programma in aanmerking vanwege zijn achtergrond en prestaties. De overheid betaalt het studiegeld rechtstreeks aan de universiteit. Jacob blijft zelf verantwoordelijk voor zijn studieboeken, voor de huur van zijn kamer en voor excursies die de universiteit organiseert.

* Wat betaalt Jacob aan huur?
Jacob woont op de campus van de universiteit in Lusaka (UNZA). Omdat Jacob onder een speciaal programma valt vanwege zijn achtergrond en prestaties, krijgt hij korting op zijn kamerhuur. Hij betaalt 400 kwacha per maand (ongeveer 38 euro) voor zijn kamer op de campus. Bovendien deelt hij de kamer met een vriend, dus uiteindelijk is het maar 200 kwacha per maand.

* Is de kwaliteit van de studie goed?
Dat weet ik niet, maar over het algemeen is het onderwijs in Afrika minder goed dan in Nederland. Van de universiteit in Lusaka (UNZA) weet ik dat hij vaak gesloten wordt. Hetzij als reactie van de overheid op studentenrellen, hetzij omdat de professoren staken. Ook zij ontvangen immers niet altijd op tijd hun salaris. In mei 2017 protesteerden studenten omdat hun professoren die niet meer wilden lesgeven omdat ze bepaalde salariscomponenten niet hadden ontvangen. De Zambiaanse overheid beschoot demonstrerende studenten met traangas en sloot de universiteit.

* Kan Jacob niet in Nederland studeren?
In theorie zou dat misschien kunnen, maar studeren in Nederland is veel duurder dan studeren in Afrika. Zonder studiebeurs is het eigenlijk niet te doen. En er zijn nauwelijks studiebeurzen voor bachelorstudenten. Het is dus beter als Jacob eerst een bachelorsgraad haalt in Zambia. Daarna kan hij eventueel met een beurs een masteropleiding doen in Wageningen (of elders in het buitenland).

* Hoe komt het geld bij Jacob terecht?
Ik maak regelmatig geld naar hem over via Western Union. Dat zal ik blijven doen. Het zal dus niet gebeuren dat het hele bedrag in één keer naar Jacob wordt overgemaakt. Alle donaties zal ik onderbrengen op een bankrekening die ik speciaal hiervoor heb geopend. 

* Wat is Jacob voor een persoon?
Ik heb Jacob leren kennen als een intelligente, beleefde, oprechte, trouwe, behulpzame, bescheiden jongen. Toen ik hem voor het eerst ontmoette, viel me meteen op dat hij anders was dan de andere straatkinderen. Zo intelligent. Zo beschaafd. Ik was onder de indruk van zijn tekentalent. Ook anderen viel het op dat Jacob een bijzonder mens is. Vrienden die hem opzochten in het weeshuis raakten niet over hem uitgepraat. En op de middelbare school werd hij meteen uitgekozen als klassenvertegenwoordiger en hoofd van de slaapzaal. Aan het eind van zijn middelbare school werd hij gekozen als School Entertainment President en School Sports Captain. Met andere woorden: een natuurlijke leider. Verder moet ik noemen dat Jacob gelovig is (katholiek) en dat hij een vriendinnetje heeft. Ze kennen elkaar al sinds de lagere school, maar zijn pas sinds 2016 samen.

* Wat zijn de garanties dat Jacob zijn bachelor haalt?
Die garantie kan ik niet geven. Jacob is gemotiveerd om een universitaire graad te behalen, en hij heeft uitmuntende cijfers gehaald voor zijn GSCE (gestandaardiseerd Engels eindexamen - acht van de negen vakken cum laude), maar garanties zijn er nooit. Jacob heeft niet de fondsen en mogelijkheden die anderen wel hebben. Hij heeft geen ouders die gestudeerd hebben en die hem kunnen steunen. Ook mentaal staat hij er alleen voor. Maar toch: hij is al zo ver gekomen. En hij is slim genoeg. Hij verdient een kans.

* Wat gebeurt er met het fonds als Jacob stopt met studeren?
Mocht Jacob om de een of andere redenen stoppen met studeren, dan zal ik hem uit het resterende fonds 500 euro geven om een stukje land te kopen. Land is essentieel in Afrika. Land betekent inkomen en pensioen. De rest van het fonds gaat naar Edukans (een ontwikkelingsorganisatie voor onderwijs).

* Wat gebeurt er als het streefbedrag wordt overschreden?
Dan blijven de gelden in het studiefonds voor Jacob. Als het niet voor zijn bachelor is, dan voor zijn master.

* Hoe kennen jullie elkaar?

Dat is een lang verhaal. Een bijzonder verhaal. En ook een persoonlijk verhaal, in ieder geval voor Jacob, maar ook een beetje voor mij. Iedereen die iets doneert en die zijn e-mailadres achterlaat, zal ik het verhaal toesturen. En aan iedereen die meer dan tweehonderd euro overmaakt, zal ik het verhaal in persoon komen vertellen.

* Is er andere manier waarop ik Jacob kan helpen?
Ja. Je kunt deze pagina delen op Facebook. Je kunt je vrienden benaderen om ook wat bij te dragen. Als je in Lusaka woont, kun je Jacob inhuren om een muurschildering of een portret te maken. Hij maakt echt hele mooie. Of misschien weet je een baantje voor hem voor in de weekenden. 


Jacob schildert aan een van zijn murals.

* Blijven jullie Jacob zelf ook steunen?
Jazeker. Het geld dat we inzamelen is bedoeld voor de vaste lasten, zoals boeken en huur. Daarnaast heeft Jacob andere kosten. Zo organiseert zijn vakgroep deze maand een studiereis naar Livingstone. Kosten: veertig euro. Een enorm bedrag voor Jacob, maar een essentieel onderdeel van zijn studie. In oktober 2016 regelden we een stage voor hem in Swaziland, waarvoor hij representatieve kleding nodig had. Ook springen we bij als de Zambiaanse overheid nalatig is in het betalen van studiebeurzen. Als anderen ons helpen met Jacobs vaste lasten, kunnen wij Jacob blijven helpen met zijn studietrips, stages, enzovoorts. 

*****************************************************

We hopen op jullie hulp! 

Rommert en Anne

 • Rommert en Anne Schram 
  • €155 (Offline)
  • 22 mos
 • Anne Schram 
  • €145 (Offline)
  • 23 mos
 • Anne Schram 
  • €100 (Offline)
  • 27 mos
 • Nicole van den Bosch 
  • €50 
  • 28 mos
 • Somaya Moll 
  • €20 
  • 29 mos
See all

Organizer

Anne Schram 
Organizer
Zuiderwoude, NL