Aandacht voor Annemiek: samen tegen eenzaamheid

Dit is Annemiek, bewoonster van woonzorgcentrum Het Zonnehuis. Annemiek viel op jonge leeftijd van de trap en liep hierbij ernstige hersenschade op. Na een aantal jaren revalideren kwam ze terecht in Het Zonnehuis. Daar heeft ze het al 40 jaar goed naar haar zin! Toch mist ze momenten van oprecht contact. Een luisterend oor dat echt naar háár luistert. Een maatje om mee te wandelen -Annemiek houdt van de bossen- of een (soft)ijsje mee te halen. Daarom hebben wij van Annemiek toestemming gekregen om haar verhaal hier te delen.


Familieleden zijn niet in staat om elke dag even langs te komen, omdat ze ver weg wonen of ze simpelweg de tijd niet hebben. Medewerkers hebben altijd wel een momentje voor Annemiek, maar kunnen logischerwijs niet elke dag een uur vrijmaken om met haar op pad te gaan.


Dit is zonde, omdat Annemiek nog volop in het leven staat. Ze heeft ontzettend veel wilskracht en is de meest positieve vrouw die wij kennen. Ze vertelt mooie verhalen aan iedereen die ze wil horen. De jongere generatie kan nog enorm veel van haar leren.


Juist dit is een van de redenen waarom Stichting Jord is opgezet. Wij verlichten eenzaamheid bij ouderen (thuiswonend en in woonzorgcentra) en geven tegelijkertijd jongeren een betekenisvolle en lokale bijbaan in het sociale domein. Onze jongeren, wij noemen ze ook wel aandachtschenkers, volgen een 6-deelse training. Dit stoomt hen klaar om op respectvolle wijze om te gaan met de oudere generatie. Ze leren sociale vaardigheden en communicatietechnieken, maar ook hoe ze een oudere fysiek ondersteunen tijdens het wandelen.


De aandachtschenkers komen eens per week een uur bij de ouderen langs. Tijdens dit uur maken ze een wandeling, spelen ze een spelletje of gaan ze een ijsje halen. Het uur staat in het teken van oprechte aandacht. Oprechte aandacht voor de oudere, de jongere en voor elkaar.


Deze oprechte aandacht wordt geschonken aan mensen die hier behoefte aan hebben. Ook mensen in jouw eigen omgeving – die misschien niet zelf toegeven dat ze zich eenzaam voelen. Bijvoorbeeld je moeder die je elke dag uitnodigt voor een kopje koffie of die ene buurman die je altijd nét aanspreekt als je van huis wilt gaan.


Stichting Jord vindt dat aandacht altijd kosteloos moet zijn. Daarom kan iedereen bij ons terecht voor oprechte aandacht. Het maakt niet uit of je nu één of een miljoen euro op je rekening hebt staan: aandacht is voor iedereen.


Deze aandacht is kosteloos dankzij de steun van betrokken burgers, bedrijven en organisaties. Eén uur aandacht schenken kost € 12,50. Dit is één uur aandacht die wordt geschonken aan de jongere, die vervolgens één uur aandacht schenkt aan de oudere.


Om zoveel mogelijk ouderen oprechte aandacht te schenken, kunnen ook wij niet zonder de steun van anderen. Ons doel is om dit jaar nog 500 aandachturen te schenken aan eenzame ouderen. Hiervoor is een bedrag van € 6.250 euro nodig. Met dit bedrag kunnen onze jongeren langsgaan bij ouderen die hier behoefte aan hebben. Ouderen zoals Annemiek.


Met elke bijdrage creëren wij een glimlach op het gezicht van een oudere. En daar doen we het voor. Doe nu mee! Elke euro is ontzettend welkom.


Maartje van der Hammen en Minke Zegveld

Stichting Jord

Organizer and beneficiary

Minke Zegveld
Organizer
Doorn
Erik Brakke
Beneficiary

Your easy, powerful, and trusted home for help

  • Easy

    Donate quickly and easily.

  • Powerful

    Send help right to the people and causes you care about.

  • Trusted

    Your donation is protected by the  GoFundMe Giving Guarantee.