36
36
2

Gratis menskoppar till Zambia

kr7,600 of kr35,000 goal

Raised by 39 people in 23 months

UPPDATERING: efter att fler bett ommöjligheten att swisha går det bra att göra det också. 073-8015145. Vi kommer presentera här på sidan vilka swishar vi fått in så ni kan följa insamlingen.

Att ha mens kan vara riktigt jobbigt. Förutom att det ibland kan göra väldigt ont kan man också blöda genom lakan och kläder – gång på gång. För en som har mens upprepas det här, varje månad. Det innebär att man alltid måste vara beredd med tamponger eller bindor.

Vi heter Selina och Anna Maria. Selina är 27 år, fotograf och entertainment coordinator. Anna Maria är 29 år och skådespelare. Verkligheten vi beskriver ovan är väl bekant för oss. Och vi har tyckt det har varit jobbigt. Det är jobbigt att blöda igenom på nätterna och få tvätta bort mensfläckar på lakanen. Det är jobbigt att känna sig ofräsch. Det är jobbigt att ha ont.

Vi har insett hur priviligerade vi är. Vi har tillgång till allt: tamponger, bindor, värkmedicin, rent vatten och toalettpapper. Vi har tur. För oss är det egentligen lätt. I alla fall om man jämför vår verklighet med många andras. Det finns ställen i världen där människor får torka sin mens med smutsiga tygstycken, där mensskydd inte är något som lätt går att handla i butiken. Det finns ställen i världen där mens är bland det smutsigaste som finns. Vi tycker inte att det är okej.

Efter långa samtal med varandra och vänner både i Sverige och olika delar av världen har vi därför bestämt oss för att arbeta på att stärka tillgången till mensskydd. Vi arbetar just nu för att få ut menskoppen till de som har mens i Zambia. Vi anser att alla människor skall ha rätt till hygieniska och fungerande mensskydd – oavsett var i världen man befinner sig.

Zambia har vi valt för att vi har vänner och kontakter där som kan hjälpa oss etablera ett fungerande samarbete. De tycker, precis som vi, att det är allas rätt att ha mens utan att skämmas, utan att känna sig smutsig. Vi har valt just menskoppen för att den håller upp till tio år, för att den är miljövänlig och för att den inte kostar varje månad.

 
I December 2017 åker vi till Zambia för att träffa ungdomar mellan 12-16 år. Just nu planerar vi tillsammans med vårt team i Zambia om hur vi skall kunna bygga upp en långsiktig fungerande plattform där kvinnor får prata öppet om annars tabu-belagda ämnen, som mens, sexualitet och kvinnorollen. Detta kommer ske genom workshops.

Varje månad är det nya personer som får sin första mens, varje månad är det fler personer som skulle behöva mensskydd och vi vill kunna erbjuda dem möjligheten att få mensskydd när de behöver det. Därför är alltså målet med hela idéen att skapa ett fortlöpande projekt som inte tar slut när vi kommer hem, utan fortsätter även efter det.

För att göra en så fungerande struktur som möjligt är vår största prioritet nu att komma ner till Zambia för att träffa vår målgrupp och även vårt team som kommer hålla i workshoparna.


Vi tycker det är så viktigt att alla skall ha tillgång till mensskydd så vi investerar själva flera tusen kronor i projektet ur egen ficka. Och nu behöver vi er hjälp.  Om du kan donera en, tio, hundra eller tusen kronor är vi tacksamma. Ingen summa är för liten eller för stor. Vi vill också påpeka att det här projektet inte är vinstdrivande utan endast handlar om att få ut mensskydd till de som behöver. Alla har rätt till ett hygieniskt och fungerande skydd när de har mens.

Insamlat belopp kommer alltså gå till att köpa in menskoppar så vi kan dela ut dem på plats, inköp av material och eventuella extrakostnader i samband med workshoparna, resan och arbetet på plats (exempelvis alternativ till menskoppen ifall någon av nån anledning inte kan använda dem, andra hygienartiklar, eventuella lokalhyror m.m).

 PS. Det går också bra att swisha på 073-80 15 145 så lägger vi in betalningen manuellt!

Vi svarar gärna på frågor om ni har några! Tveka inte att höra av er.  Och TACK för att just du väljer att hjälpa oss hjälpa andra!

+ Read More
Redovisning över inkomna swishar den senaste veckan:

David S 500
Nea N 1000
Felicia B V 12
Emnet Z 50
Åsa G E 200
Britt N 100
Cecilia S 50
Emelie N 100
Sofie L 200
Marielle C 200
Tuula S 200
Siiri K 500
Elin V 200+ Read More
Doneringar via swish hittills:

Hanna A. 200
Ann-Sofie L. 300
Fredrik L. 50
Kajsa B. 100
Anja W. 50
Sabina R. 50
Filip J, 100
Eva B. 100
Kajsa L R. 100
Sofia K. 100
Heidi U. 100
Anna V. 200
Nicolina R. 100
Petra G. 50
Jaana S. 150
Nathalie A. 20
Hanna K. 100
+ Read More
Många har efterfrågat möjligheten att swisha. Vi har därför gjort det möjligt att swisha in donationer. Eftersom go found me tar en procent i avgift kommer vi inte lägga in dem manuellt här, men vi kommer redovisa alla swishar genom skriftliga redovisningar här.

Upplys gärna alla era vänner om vår kampanj! Vi är en god bit påväg och är alldeles överväldigade av er givmildhet!
+ Read More
Åter igen, TACK! Just nu arbetar vi för att få till samarbete med en menskopptillverkare så att vi kan köpa in dem till reducerade priser. Alla donationer är så välkomna, TUSEN TACK!
Alla kvinnor har rätt till mensskydd
+ Read More
Read a Previous Update

kr7,600 of kr35,000 goal

Raised by 39 people in 23 months
Your share could be bringing in donations. Sign in to track your impact.
   Connect
We will never post without your permission.
In the future, we'll let you know if your sharing brings in any donations.
We weren't able to connect your Facebook account. Please try again later.
kr200
Anonymous
21 months ago
VI
kr300
Virpi Isaksson
22 months ago
SO
kr500
Sandra Olsson
23 months ago
EG
kr1,000
Emma Gyllenswärd
23 months ago
J.
kr250
Jane .
23 months ago
kr500
Anonymous
23 months ago
SA
kr200
Simon Abraham
23 months ago
KK
kr200
Katja Kovala
23 months ago
MG
kr50
Matilda Gustafsson
23 months ago
PS
kr200
Parvin Sharifi
23 months ago
or
Use My Email Address
By continuing, you agree with the GoFundMe
terms and privacy policy
There's an issue with this Campaign Organizer's account. Our team has contacted them with the solution! Please ask them to sign in to GoFundMe and check their account. Return to Campaign

Are you ready for the next step?
Even a kr5 donation can help!
Donate Now Not now
Connect on Facebook to keep track of how many donations your share brings.
We will never post on Facebook without your permission.