Gratis menskoppar till Zambia

UPPDATERING: efter att fler bett ommöjligheten att swisha går det bra att göra det också. [phone redacted]145. Vi kommer presentera här på sidan vilka swishar vi fått in så ni kan följa insamlingen.

Att ha mens kan vara riktigt jobbigt. Förutom att det ibland kan göra väldigt ont kan man också blöda genom lakan och kläder – gång på gång. För en som har mens upprepas det här, varje månad. Det innebär att man alltid måste vara beredd med tamponger eller bindor.

Vi heter Selina och Anna Maria. Selina är 27 år, fotograf och entertainment coordinator. Anna Maria är 29 år och skådespelare. Verkligheten vi beskriver ovan är väl bekant för oss. Och vi har tyckt det har varit jobbigt. Det är jobbigt att blöda igenom på nätterna och få tvätta bort mensfläckar på lakanen. Det är jobbigt att känna sig ofräsch. Det är jobbigt att ha ont.

Vi har insett hur priviligerade vi är. Vi har tillgång till allt: tamponger, bindor, värkmedicin, rent vatten och toalettpapper. Vi har tur. För oss är det egentligen lätt. I alla fall om man jämför vår verklighet med många andras. Det finns ställen i världen där människor får torka sin mens med smutsiga tygstycken, där mensskydd inte är något som lätt går att handla i butiken. Det finns ställen i världen där mens är bland det smutsigaste som finns. Vi tycker inte att det är okej.

Efter långa samtal med varandra och vänner både i Sverige och olika delar av världen har vi därför bestämt oss för att arbeta på att stärka tillgången till mensskydd. Vi arbetar just nu för att få ut menskoppen till de som har mens i Zambia. Vi anser att alla människor skall ha rätt till hygieniska och fungerande mensskydd – oavsett var i världen man befinner sig.

Zambia har vi valt för att vi har vänner och kontakter där som kan hjälpa oss etablera ett fungerande samarbete. De tycker, precis som vi, att det är allas rätt att ha mens utan att skämmas, utan att känna sig smutsig. Vi har valt just menskoppen för att den håller upp till tio år, för att den är miljövänlig och för att den inte kostar varje månad.

 
I December 2017 åker vi till Zambia för att träffa ungdomar mellan 12-16 år. Just nu planerar vi tillsammans med vårt team i Zambia om hur vi skall kunna bygga upp en långsiktig fungerande plattform där kvinnor får prata öppet om annars tabu-belagda ämnen, som mens, sexualitet och kvinnorollen. Detta kommer ske genom workshops.

Varje månad är det nya personer som får sin första mens, varje månad är det fler personer som skulle behöva mensskydd och vi vill kunna erbjuda dem möjligheten att få mensskydd när de behöver det. Därför är alltså målet med hela idéen att skapa ett fortlöpande projekt som inte tar slut när vi kommer hem, utan fortsätter även efter det.

För att göra en så fungerande struktur som möjligt är vår största prioritet nu att komma ner till Zambia för att träffa vår målgrupp och även vårt team som kommer hålla i workshoparna.


Vi tycker det är så viktigt att alla skall ha tillgång till mensskydd så vi investerar själva flera tusen kronor i projektet ur egen ficka. Och nu behöver vi er hjälp.  Om du kan donera en, tio, hundra eller tusen kronor är vi tacksamma. Ingen summa är för liten eller för stor. Vi vill också påpeka att det här projektet inte är vinstdrivande utan endast handlar om att få ut mensskydd till de som behöver. Alla har rätt till ett hygieniskt och fungerande skydd när de har mens.

Insamlat belopp kommer alltså gå till att köpa in menskoppar så vi kan dela ut dem på plats, inköp av material och eventuella extrakostnader i samband med workshoparna, resan och arbetet på plats (exempelvis alternativ till menskoppen ifall någon av nån anledning inte kan använda dem, andra hygienartiklar, eventuella lokalhyror m.m).

 PS. Det går också bra att swisha på 073-80 15 145 så lägger vi in betalningen manuellt!

Vi svarar gärna på frågor om ni har några! Tveka inte att höra av er.  Och TACK för att just du väljer att hjälpa oss hjälpa andra!

 • Anonymous 
  • kr200 
  • 57 mos
 • Virpi Isaksson 
  • kr300 
  • 59 mos
 • Sandra Olsson 
  • kr500 
  • 59 mos
 • Emma Gyllenswärd 
  • kr1,000 
  • 59 mos
 • Jane . 
  • kr250 
  • 59 mos
See all

Organizer

Anna Maria Granlund och Selina Juopperi 
Organizer
Stockholm, AB, Sweden