Expositie voor en door geadopteerden

Onder de loep wordt een expositie over jezelf ontdekken tussen verschillende culturen in. Met de expositie wil ik, Eline Kuijper, aan geadopteerden en hun omgeving laten zien hoe het is om tussen twee culturen op te groeien; het geboorteland en het land waar je opgroeit.

Expositie: Onder de loep

Mijn wortels zijn ontstaan bij mijn roots, ik groeide op in een andere cultuur en dat vormde mijn identiteit. Ik ben Eline Kuijper, 23 jaar en geadopteerd uit China toen ik 10 maanden oud was. Binnen het gezin speelde het hebben van een andere huidskleur nauwelijks een rol, maar in de buitenwereld werd ik wel geconfronteerd met ‘anders-zijn’. Door dit laatste kreeg ik de drang meer te willen weten over wie ben ik, op wie lijk ik, maar voornamelijk: ‘waar hoor ik thuis?’. Met deze vragen bewandelde ik mijn route naar het vinden van mijn eigen identiteit om mij zo verder te ontwikkelen.

Ik groeide op in een omgeving waar ik altijd heel open over mijn adoptie heb kunnen praten, maar waar ik vooral buitenhuis werd geconfronteerd dat ik er anders uitzag dan de rest. Juist doordat ik geconfronteerd werd met ‘anders-zijn’ zocht ik erkenning bij andere geadopteerden, maar ook zeker herkenning. Voel ik mij meer Chinees of voel ik mij meer Nederlands? Hoe voelen en denken andere geadopteerden hierover? Hoe is het om Nederlands te zijn, maar er niet Nederlands uit te zien? In hoeverre voelen we ons verbonden met andere landen? Groeien we op “tussen” of “met” twee culturen? Deze vragen, waar een geadopteerde dagelijks mee geconfronteerd wordt, wil ik met de expositie: Onder de loep naar buiten brengen.

49767410_1595162280402224_r.jpeg
Ervaar de cultuurclash
Tijdens de expositie ‘Onder de Loep’ leg ik geadopteerden onder de loep. Zo hoop ik dat het voor de geadopteerde een route kan zijn van erkenning en herkenning. Op de expositie kunnen de bezoekers langs verschillende routes lopen om zo met andere geadopteerden in gesprek te raken over hun identiteit. 

Er wordt gekozen voor een interactieve expositie omdat ik het verhaal van de geadopteerden zo uitgebreid mogelijk naar buiten wil brengen. Op de expositie kan iedereen een route volgen langs de verschillende landen en culturen. Dit door middel van tekst, beeld, geluid, maar ook geur. De bezoeker loopt langs de route waardoor hij zelf mee gaat in de verschillende culturen, identiteiten en verhalen van de geadopteerden. Zo kan iedereen zelf ervaren hoe het is om tussen twee verschillende culturen op te groeien en de cultuurclash ervaren. 

Naast de verschillende kunstvormen die we willen laten zien op de expositie zullen er ook live acts zijn, zal een kunstenaar live tijdens de expositie een kunstwerk maken en zal er op het einde van de expositie een Ted Talk plaats vinden door experts en geadopteerden.

Jouw steun helpt!
Maar om deze expositie te kunnen realiseren heb ik jouw steun nodig. Ik heb al verschillende fondsen aangevraagd, maar "Onder de loep" is een specifiek onderwerp. Gelukkig hebben we al 1000 euro bij elkaar kunnen verzamelen, maar helaas is er nog wat meer nodig om deze interactieve expositie tot iets moois te maken. Vandaar dat ik het via deze weg probeer. 

Vanwege de corona is de expositie uitgesteld naar eind 2020. De expositie zal plaatsvinden in Utrecht. Dit omdat we voor heel Nederland bereikbaar willen zijn. Als ik 1500 euro bij elkaar aan donaties kan krijgen, kan ik zorgen voor aankleding, drukwerk en in ieder geval een super toffe expositie neerzetten. 

Alle kleine beetjes helpen. Ik vind het super tof dat ik zoveel steun en positieve reacties heb mogen ontvangen. En dat er zoveel geadopteerden het zo waarderen dat er eindelijk wat voor hen wordt gedaan. Waar geadopteerden iets voor elkaar kunnen betekenen, maar ook waar wij ons verhaal kunnen delen met elkaar en voor onze omgeving. Behalve mijn eeuwige dankbaarheid, krijg je ook de voldoening dat je dit unieke evenement mede hebt mogelijk gemaakt. Help jij mee? 

49767410_1595165039773286_r.jpeg

Donations

 • Arnold Dekkers 
  • €47 
  • 2 hrs
 • Lucy De Haan 
  • €15 
  • 2 d
 • Anonymous 
  • €25 
  • 4 d
 • E. van Poppel 
  • €10 
  • 7 d
 • Christel Raats 
  • €15 
  • 7 d
See all

Organizer

Eline Kuijper 
Organizer
Alkmaar, NL
 • #1 fundraising platform

  People have raised more money on GoFundMe than anywhere else. Learn more

 • GoFundMe Guarantee

  In the rare case that something isn’t right, we will refund your donation. Learn more

 • Expert advice, 24/7

  Contact us with your questions and we’ll answer, day or night. Learn more