Aturem la incineradora de Juneda

NO VOLEM una incineradora per cremar residus urbans a Juneda. La salut no es crema !!!.  Llegeix aquí el Manifest 

Consol Puy - Sanitaris Les Garrigues

Rosa Pedrol - La Gestió dels Purins

Gemma - Horticultura Ecològica

Eduard Ruestes - Residus Urbans

Demanem suport econòmic per fer front a part de les despeses del procés judicial per impugnar l'autorització ambiental atorgada per la Generalitat de Catalunya, que inclou despeses judicials, informes pericials i materials de defensa ambiental.

Aturem la incineradora a Juneda
. La salut és un dret universal inviolable i protegit, per sobre de tot. És el bé mes preuat per una persona i de tot un poble.

L’any 2016 es presenta el projecte NOVA TRACJUSA amb la proposta de substituir el gas natural per un nou combustible. CRD-Combustible Derivat de Residus - residus urbans tractats. 

Els promotors sempre parlen de la gasificació d’aquest combustible, en realitat és una INCINERADORA. Es transformaran 45.000 tones de residus urbans -25.000 t. de Barcelona i 20.000 t. de les Garrigues i comarques properes- en 6.000 t. de cendres perilloses i la resta en emissions de gasos contaminants que contenen micropartícules iguals o inferiors a 2,5 micres molt difícils -gairebé impossible- de filtrar.

Entre altres compostos, com es reconeix en el projecte, s’emetran dioxines i furans -disruptors endocrins- que entren al cos humà directament a la sang provocant malalties cardiovasculars i cancerígenes, entre altres.

Ho avalen estudis fets per l’Instituto Carlos III de Madrid durant 9 anys (1997-2006) a 8.000 poblacions espanyoles i del Centre de Investigacions del Càncer de Maryland (2020) estudi clínic a 112.000 infermeres (1989 i el 2013) a poblacions properes – entre 5 i 10 km – a empreses químiques i INCINERADORES.

El canvi és molt important i afectarà a tot el nostre entorn -conreus, aigües, ... i a les persones com a subjectes actius d’aquest territori. 

La Plataforma Anti-Incineradora de Juneda ha presentat el projecte als pobles veïns davant el greu impacte ambiental i per la salut que suposarà el seu funcionament. Les pancartes als balcons i la participació de 200 persones a la manifestació a Juneda deixen ben clar el rebuig una INCINERADORA. També la presentació a nivell individual i d’entitats locals de 1.200 al·legacions en contra del projecte.

El 90% de les metges i metgesses i infermeres de la comarca de les Garrigues signen un manifest contra la incineradora. Dr. J. Martí (El diari de la Sanitat - 2021, 9 d’abril) des d’un punt de vista mèdic, preveu un futur molt negre.

El Consell Comarcal de les Garrigues (29 juliol 2019) en la sessió del Consell d’Alcaldes i la Diputació de Lleida demanen la retirada del projecte i exigeixen l’aplicació de sistemes de tractaments de purins no contaminants.

El Parlament de Catalunya (2019, 11 juliol) aprova el Pla d’Acció dels Departaments davant l'Emergència Climàtica per majoria absoluta. Resolució 10: El Parlament de Catalunya insta el Govern a presentar, dins del 2019, un pla integral, seguint els principis de l'economia circular, per a la conversió de les dejeccions ramaderes en oportunitats per a obtenir energia (metà) i adobs orgànics d'alt rendiment. Així mateix, l'insta a impulsar les modificacions normatives per tal que les plantes de tractament de purins que utilitzin la combustió tèrmica - inclosa la gasificació- de residus municipals, industrials o llurs derivats ho deixin de fer.

De nou el 5 de març de 2020, al Parlament de Catalunya aprova la moció que insta el Govern de la Generalitat a rebutjar nous projectes d’incineració de residus urbans i industrials, com el que es vol instal·lar a Cercs i a Juneda.

Una MORATÒRIA a les incineradores.

I en aquest nova legislatura, ERC / JxC / CUP / En comú Podem ho volen fer efectiu amb una llei (21 d’abril 2021)

I els ramaders? La JARC, en veu de Jaume Bernis (2021, 20 d’abril), cap del sector porcí apunta: «El sector ramader no necessita associar-se amb la gestió dels residus urbans. Són molts els sistemes de tractament consolidats per gestionar les dejeccions ramaderes. | Mentre uns ramaders volen gestionar un problema, contribueixen a generar-ne un altre, posen per sobre els interessos particulars als interessos generals de les persones que viuen a la comarca, i perjudiquen la imatge del sector ramader, que per desgràcia, es qüestiona i criminalitza sovint en els últims anys»

Malgrat tot, la Conselleria. de Territori i Sostenibilitat autoritza el projecte de NOVA-TRACJUSA en un govern en funcions. 

Dóna el teu suport i manifesta el teu rebuig !!!

Enllaç al nostre Facebook de la Plataforma 

60399671_1633521320551764_r.jpeg
 • Anonymous 
  • €20 
  • 4 d
 • Anonymous 
  • €40 
  • 6 d
 • Josep Peris Morancho 
  • €20 
  • 6 d
 • Anonymous 
  • €30 
  • 6 d
 • Eduard Porta Josa 
  • €50 
  • 9 d
See all

Organizer and beneficiary

Plataforma Aturem la Incineradora de Juneda 
Organizer
Lleida
Juan Manuel Vazquez Mendieta 
Beneficiary
 • #1 fundraising platform

  More people start fundraisers on GoFundMe than on any other platform. Learn more

 • GoFundMe Guarantee

  In the rare case something isn’t right, we will work with you to determine if misuse occurred. Learn more

 • Expert advice, 24/7

  Contact us with your questions and we’ll answer, day or night. Learn more