'Over de zilversporen van een slak' (stadsbundel)

‘Over de zilversporen van een slak’
Een stadsbundel met een plan!

Wat?
Dat Sint-Niklaas poëzie hoog in het vandaal draagt; dat weten we al! In de hoofdstad van het Waasland is er ‘poëzie op zondagvoormiddag’, een ‘kinderstadsdichter’, ‘Archipel’, een ‘Paul Snoekstraat én -prijs’ enzovoort...Sint-Niklaas herbergt ook talrijke dichters. Één daarvan (Jana Arns) trok recent haar stoute schoenen aan en legde de stad haar ambitieuze plan voor: een stadsbundel met gedichten over elke wijk (er zijn er twintig!). De dichteres bezoekt en bestudeert momenteel elke wijk en gaat op zoek naar bijzondere verhalen, kleine vondsten en vergeten plekjes. Om haar woorden kracht bij te zetten, maakt grafisch kunstenaar Tim Polfliet een werk bij elk gedicht. En om het project aan te dikken, verschijnt naast de poëziebundel ook een tijdelijke (fiets)route (uniek in Sint-Niklaas!). Op deze route worden de gedichten én illustraties in alle wijken tentoongesteld. De route én bundel worden feestelijk ingelopen/ voorgesteld tijdens Archipel op 23 oktober ‘20.

Waarom?
Met dit project willen beide kunstenaars de poëziedrempel verlagen zonder in te boeten aan kwaliteit. Zoals hierboven vermeld, wordt er in deze stad al veel georganiseerd rond poëzie, maar bereikt men toch slechts een selecte groep inwoners. Met poëzieborden in elke wijk, hopen wij alle inwoners te bereiken. Ook dagjestoeristen die graag eens ‘off the beaten track’ een stad verkennen, zullen Sint-Niklaas hierna door heel andere ogen bekijken. Plus; de stad heeft nog geen eigen poëzieroute!

Wie?
Jana Arns is een Gentse Sint-Niklazenaar. Ze gaf drie dichtbundels uit bij Uitgeverij P, won de Prijs Letterkunde van Oost-Vlaanderen, literatuurprijs Zeist, eerste prijs Stad Sint-Truiden en publiceerde o.m. in Poëziekrant, Deus Ex Machina, De Standaard, Het Liegend Konijn,…Ze geeft lessen schrijven aan d’Academie in Sint-Niklaas. Naast dichteres is ze in haar beroepsleven ook actief als muzikante (Aranis (2002-2019) & BASta!²).
Tim Polfliet is Sint-Niklazenaar en illustrator - grafisch vormgever én leraar aan d’ Academie beeld in Sint-Niklaas (beeldatelier voor kinderen en atelier Illustratieve Vormgeving voor volwassenen, dko). Hij ontwierp voor De Morgen, Het Rode Kruis en Groen!, de stad Sint-Niklaas (als ontwerper voor de Stad van de Sint en het cc). Hij illustreerde een tiental prentenboeken en was recent nog curator van de tentoonstelling ‘O wonder, klein wonder’ (in het SteM).

Vraag?
Voor dit project krijgen we praktische steun van de stad, de dienst toerisme en cultuur én de bibliotheek. Wij zijn heel dankbaar voor hun hulp. Helaas is er op dit moment echter geen budget voor het project. Dit wil zeggen dat wij op zoek zijn naar alternatieve inkomsten opdat we dit project professioneel tot in de puntjes kunnen uitwerken. Hiervoor hebben we jullie steun nodig! (En wij geven mooie zaken in return). Ben je trots op je stad en heb je een hart voor cultuur? Doe een gift en/of deel deze actie! Heb je een bedrijf dat wil sponsoren in ruil voor een logo in onze bundel én drukwerk? Ook dat kan. Contacteer ons.

Wij schenken:
-Een hele dikke merci voor elke kleine bijdrage!
-De bundel (incl. route) (bij een gift vanaf 25 euro)
-De bundel (incl. route) gesigneerd (vanaf 35 euro)
-De gesigneerde bundel (incl. route) + een set van 5 postkaarten (vanaf 50 euro)
-Alles van hierboven + de laatste dichtbundel van Jana Arns (vanaf 75 euro)
-Alles van hierboven + een genummerd werk van Tim Polfliet (vanaf 100 euro)
-Alles van hierboven + een poëzievoorstelling bij jullie thuis (nodig alvast je vrienden uit!) (vanaf 250 euro)


Meer info:
www.janashoot.com

In memoriam (Tereken)

In eeuwenoude kring, ligt hier begraven:
de familie klimop. Herleid tot splinters
die uit een laatste herinnering werden getrokken.

In de voortuin groeit een boom uit cement.
Elke herfst werpt hij zijn kiezels af,
legt een weg aan naar Niemandsland.

De kneukels van de takken kraken.
Een vaas met bloemen, ontbonden.
De laatste pier, ontaard.

Er werd een bank bijgezet:
de lege plek die we worden
nadat alle kaarsen werden uitgeblazen.

Het graf heeft zijn levensduur verlengd.
Wandelstokken stutten de tombe.
Zichzelf uitzaaiende planten staan in bloei.

Donations ()

 • catharina nachtergaele 
  • €35 
  • 13 d
 • Ruth Polfliet 
  • €250 
  • 24 d
 • Luc Cornette 
  • €250 
  • 25 d
 • Van Raemdonck Rita 
  • €35 
  • 29 d
 • LIEVEN OOSTERLINCK 
  • €100 
  • 1 mo
See all

Organizer

Jana Arns 
Organizer
Sint-Niklaas Nieuwkerken-Waas, VLG, Belgium
 • #1 fundraising platform

  People have raised more money on GoFundMe than anywhere else. Learn more

 • GoFundMe Guarantee

  In the rare case that something isn’t right, we will refund your donation. Learn more

 • Expert advice, 24/7

  Contact us with your questions and we’ll answer, day or night. Learn more