Vandaag nog beginnen met beleggen

Beleggen voor beginners leren is een grote en belangrijke stap. Beleggen kan voor beginners behoorlijk complex lijken en vragen oproepen. Zodoende schrikt beleggen ook veel mensen af en dat is een gemiste kans, want beleggen is helemaal niet ingewikkeld en het hoeft ook weinig risico op verlies te hebben. Aan de hand van dit artikel leggen we je uit wat beleggen voor beginners precies is en helpen we je op weg om succesvol de eerste stappen te zetten in het wereldje van aandelen en fondsen . We beginnen met je te vertellen wat beleggen is, benoemen dan waarom mensen beginnen met beleggen, favoriete vormen van beleggen en de risico’s die daarmee gepaard gaan en hopen je zo goed en duidelijk van informatie te voorzien zodat jij ook met enthousiasme met beleggen kunt starten.

Waarom beleggen?

Waarom is beleggen voor beginners een goed besluit is een belangrijke vraag die je het beste zelf kunt beantwoorden voordat je verder kunt. Mensen hebben allerlei redenen om met beleggen te beginnen. Het kan zijn dat ze geld over hebben en beleggen als voordeel zijn gaan zien, maar het kan ook zijn dat men geen genoegen meer wil nemen met de lage rentes die banken bieden . Veel mensen willen beleggen om er aan het einde me er winst mee te behalen. Wie goed handelt en zich goed inleest kan zeker winst maken, bijvoorbeeld door te investeren in fondsen van grote bedrijven. Wat je doel ook is, bij elk motief om te beleggen past een andere vorm van beleggen.

Beleggen

Als je begint met beleggen koop je een aandeel van een bedrijf of een aandeel in een fonds. Je koopt dan voor een stukje vermogen een stukje van een bedrijf of bedrijfstak en is het vervolgens afwachten tot de koers gaat stijgen. Als de koers goed omhoog gaat, heeft dat direct effect op jouw investering. Maar gaat de koers omlaag, dan zal jouw investering ook dalen. Dit zal je vanzelf aan gaan voelen en je zal bekend raken met goede dagen op de beurs en slechte dagen. Beleggen voor beginners is toe te spitsen in verschillende vormen en bij elk van die vormen komt een andere manier van aanpakken terug. Maar ook het te nemen risico verschilt van manier tot manier en beleggingsvorm tot beleggingsvorm.

Vormen van beleggen

Wil je succesvol beginnen met beleggen zijn deze vier vormen een goede start: dividendbeleggen, beleggen op koerswinst , daytrading, contract for difference , en penny stocks. Het minste risico loop je bij dividendbeleggen, omdat de koersen je hierbij niet veel uitmaken en je vooral je dividend wil binnen halen. Aandelen met hoog dividend zijn erg populair, omdat ze kunnen zorgen voor een vast maandelijks inkomen uit je beleggingen. Koerswinsten kun je als doel hebben als je aandelen laag koopt en hoog verkoopt. De techniek die erbij hoort moet je jezelf zien eigen te maken door het gewoon te doen en vooral door erover te lezen. Daytrading is al wat risicovoller, omdat je op koersverschillen inspeelt op een dag en winst maakt als je veel geld inzet. Beleggen in penny stocks is ook risicovoller, maar kunnen ook een goed rendement hebben. Bij penny stocks beleg je in aandelen die heel goedkoop zijn en daardoor zeer volatiel zijn gedurende korte momenten.

Risico’s

Zoals gezegd loop je bij elke vorm van beleggen het risico je geld kwijt te raken. Hierbij laten we tal van risicovollere beleggingsinstrumenten zoals cfd’s en hefbomen nog buiten beschouwing, omdat die niet geschikt zijn voor beginners. Het minste risico loop je bij beleggen in dividend, maar getrainde beleggers kunnen ook risico’s van andere producten goed in kunnen schatten. Bij overige beleggingen is er altijd het risico dat je inleg vermindert. Je geld volledig verliezen kan alleen als een fonds verdwijnt omdat een bedrijf gesloten wordt of failliet gaat. In dat geval zie je zoiets wel aankomen en is het risico op die manier in te kaderen. Toch luidt ons advies om enkel vermogen te investeren dat je echt kunt missen en met jezelf afspraken te maken over de limiet.

Kun je zelf beleggen?

Mogelijk is het geval nu dat je twijfelt om zelf t e gaan beleggen of je geld te laten beleggen door de bank. Daar willen we graag helder in zijn, net als vrijwel alle beleggingsdeskundigen . Als je echt wil verdienen aan beleggen, is het niet aan te raden om je geld in het fonds onder te brengen van een vermogensbeheerder. De meeste verdiensten blijven bij de bank achter en de banken rekenen hoge commissies, waardoor er aan het einde van de rit maar weinig voor jou overblijft. Beleg lekker zelf je geld en neem hier de tijd voor.Investeer je eerste 100 euro en zie wat er gebeurt als je in fondsen en aandelen handelt. Zodoende heb je zelf de controle over de aandelen en fondsen in je portefeuille en heb je er zelf ook het meeste profijt van.
Illustration of helping hands

Give €20 and be a founding donor

Your donation is the start of Roderick Noordermeer's journey to success. Your early support inspires others to donate.

Make a donation
Make a donation

Donations

Become the first supporter 

Your donation matters

GoFundMe protects your donation

We guarantee you a full refund for up to a year in the rare case that fraud occurs. See our GoFundMe Giving Guarantee.

Illustration of helping hands

Give €20 and be a founding donor

Your donation is the start of Roderick Noordermeer's journey to success. Your early support inspires others to donate.

Make a donation
Make a donation

Organizer

Roderick Noordermeer 
Organizer
Nieuwegein