D. Lundqvist Mechaniska Snickeri-Werkstad

ENGLISH:
I'm creating a working museum of woodworking machines from the 1840s to the 1930s to save an important part of Swedens industrial heritage as a side project of my woodworking business Ageröd Snickeri (Ageröd Woodworks).

I began collecting antique Swedish woodworking machines five years ago as a lineshaft run professional cabinet shop and after visiting several museums I realized the missing knowledge about the actual usage and care of the machines and the missing context for their use.
This collection has a few rules like only machines that can be used and are needed for a working shop to make sure I don't have something like 20 bandsaws standing around.
I also collect old and strange machine tools like shaper cutters and such and love donations of these. This is in part as an educational source to understand older methods and the safety aspect of woodworking today.

Anyone interested is free to visit my collection by contacting me ahead and there is no admission fee.

I'm collecting funds to be able to keep saving our industrial heritage and to be able to show running, fully working machines in a real setting. And I'm collecting funds to keep it free of admission fees.
I'm also about to build an extension for the museum to be able to show the entire collection. 

SWEDISH:
Jag arbetar med att öppna ett levande snickerimuseum med svenska maskiner från 1840-talet till 1930-talet för att bevara en del av vår svenska industrihistoria som en del vid sidan av min verksamhet Ageröd Snickeri.

För fem år sedan började jag samla antika snickerimaskiner för att sammanställa ett fungerande snickeri med remdrift och efter att ha besökt flera museum, hembygdsföreningar och liknande så bestämde jag mig för att satsa på ett levande museum för att visa maskinerna i riktigt arbete, inte bara använda dom för mig själv.
Jag har ett antal regler för samlingen för att få den att vara så autentisk som möjligt, bland annat att jag bara ska ha maskiner som är användbara och (mer eller mindre) behövs för att representera en snickerifabrik från tiden. En annan regel är att alla maskiner ska användas.
Jag samlar också på gamla maskinverktyg så som fräskuttrar och tar gärna emot sådana för att bevara. Detta är dels ett försök att kunna visa och utbilda i säkerhet och förståelse för dessa istället för den utbildning jag fick som snickargesäll, "Dom är förbjudna och farliga!".

Alla som är intresserade är välkomna att besöka mitt lilla museum där jag gärna guidar, berättar om och visar allt jag kan. Inträdet är gratis och enda kravet är att höra av sig i förväg så att jag kan öppna.

Anledningen till att jag ber om pengar är för att hjälpa mig att bevara och renovera dessa fina industriminnen och för att kunna ha öppet i museet utan att ta betalt då jag ensam gör allt detta.
Jag håller också på med att bygga ut lokalen för att kunna visa samtliga maskiner och verktyg i samlingen.

Donations

 • Per Grönberg  
  • kr50 
  • 2 mos
 • Jøran Kvalvaag 
  • kr1,000 
  • 2 mos
 • Alex Höglund 
  • kr50 
  • 11 mos

Organizer

David Lundqvist 
Organizer
Höör, M, Sweden
 • #1 fundraising platform

  People have raised more money on GoFundMe than anywhere else. Learn more

 • GoFundMe Guarantee

  In the rare case that something isn’t right, we will refund your donation. Learn more

 • Expert advice, 24/7

  Contact us with your questions and we’ll answer, day or night. Learn more