Mensen leven niet van brood alleen

Er is naast eten ook hoop nodig en dat biedt het levensverhaal van Sjaak en Clara Sies, de grondleggers van de Nederlandse Voedselbanken. Met Kerst willen zij hun levensverhaal, het boek Van Kruimels en Brood, meegeven aan alle Voedselbank klanten. Zodat zij met Kerstmis niet alleen wat lekkers op tafel hebben maar ook een inspirerend verhaal dat motiveert om van betekenis te zijn. Of zoals als Clara Sies het zegt; “Slachtoffer ben je, maar of je je zo gedraagt dat is je eigen keuze.” 

Korte geschiedenis. 
Begin 2000 zien Sjaak en Clara dat er gezinnen bij hen in de buurt in Rotterdam-Zuid steeds meer moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen. Zelf leven ze, net als velen om hen heen, van een bijstandsuitkering en hebben ze vaak moeite om het eind van de maand te halen. 
Als ze in contact komen met een kweker die vertelt dat hij het doodzonde vindt dat er tomaten doorgedraaid moeten worden, ontstaat het plan die tomaten uit te delen aan de mensen in de buurt. Er sluiten zich meer kwekers aan, ook een bakker stelt het brood dat hij over heeft beschikbaar. Supermarkten leveren hun bijna over de datum producten in. Al gauw gaat het als een lopend vuurtje door de buurt waar Sjaak en Clara wekelijks voedselpakketten uitdelen. Hun bescheiden woonkamer is het eerst distributiecentrum van wat in een paar jaar tijd zal uitgroeien tot de grootste vrijwilligersorganisatie van het land. 

Tijd voor een feestje? 
Sjaak Sies is 80 geworden dit jaar en inmiddels zijn Sjaak en Clara 50 jaar getrouwd. De voedselbank waar zij de grondleggers van zijn bestaat 20 jaar. Reden voor een feestje? Dat klinkt wrang om te 'vieren' dat de Voedselbanken al 20 jaar bestaan en alleen maar groter wordt.
Hun grote wens is om anderen te inspireren met het verhaal achter het ontstaan van de Voedselbank. Of anders gezegd; hoe kleine mensen grote dingen kunnen doen. 
Als zij zoiets voor elkaar krijgen, kunnen anderen dat ook, is hun idee. Armoede is voor Sjaak en Clara geen ver van hun bed show. Uit eigen ervaring weten ze hoe het voelt als je de eindjes niet aan elkaar kunt knopen. Ondanks de tegenslagen die zij gekend hebben, hebben ze de hoop nooit verloren. De Voedselbank is het bewijs dat die levenshouding werkt. Ze zijn ervan overtuigd dat hoe diep je ellende ook is, je altijd ergens voor iemand van betekenis kan zijn. Met een beetje handigheid, met doorzettingsvermogen en veel liefde kun je het verschil maken voor je buurman, voor de wijk, en voor de stad waarin je woont. Als Sjaak en Clara Sies, twee gewone mensen uit Rotterdam-Zuid dat kunnen, dan kunnen anderen dat ook. Hun verhaal beschreven in Van Kruimels en Brood is een rijk geïllustreerd en vlot geschreven boek dat motiveert om zelf aan de slag te gaan met jouw specifieke kwaliteiten en mogelijkheden. Sjaak en Clara dagen je uit te woekeren met je talent. Talent, zo geloven zij waar iedereen over beschikt, soms moet het opgediept en afgestoft worden maar het is er, ook of misschien wel juist bij de klanten van de Voedselbank. 

Van Kruimels en Brood 
Het eerste plan was om het boek te laten drukken in een oplage van 40.000 stuks, maar dat is vanwege de krankzinnige papierprijzen onbetaalbaar geworden. Daarom is er gekozen voor een E-Boek. In de kerstpakketten van Unilever en partners komt een voucher waarmee de mensen het boek kunnen downloaden. Om dit te realiseren hebben we een bedrag van € 37.500,- nodig. Inmiddels is er ruim € 15.000,- al binnen gekomen. Dat betekent dat er nog € 22.500,- rest. Voor minder dan één euro per stuk kunnen we het boek onder de klanten van de Voedselbank verspreiden. Dat is maar weinig geld voor een groots gebaar. 

Doneren 
Door één euro te doneren komt het boek goed terecht.
Dat mag natuurlijk ook meer zijn.
Wilt u liever het boek in druk ontvangen dan kunt u dat op de website; www.kruimelsenbrood.nl bestellen. U ontvangt dan een exemplaar per post bij u thuis of u kunt er voor kiezen het boek op een nader te bepalen datum zelf op te komen halen en te laten signeren door Sjaak en Clara in Rotterdam. Op de website is een voorproefje van het boek te vinden. 

Als wij meer ophalen dan nodig is, dan gaat de meeropbrengst naar een goed doel.

Namens Sjaak en Clara Sies bedanken wij u hartelijk. 

Voor meer informatie:
 • Patrick Fiolet 
  • €10 
  • 2 d
 • Frank Picard 
  • €25 
  • 2 d
 • Anonymous 
  • €25 
  • 2 d
 • JB Mijs 
  • €10 
  • 2 d
 • Anonymous 
  • €20 
  • 2 d
See all

Fundraising team: Inzamelingsactieteam (4)

Clara Sies-Frank 
Organizer
Rotterdam
Jeroen Dekker 
Team member
Karin Welling 
Team member
Robertjan Brouwer 
Team member