Initiatief tegen eenzaamheid- Maatjes op Maat

 Steun ons met de strijd tegen eenzaamheid!
Lekker met een vriend uit eten, herinneringen delen van vroeger of een wandeling maken. Voor sommige is dit misschien vanzelfsprekend, helaas is dit niet voor iedereen zo.  Eenzaamheid is een groeiend maatschappelijk probleem, vrijwel iedereen heeft zich weleens eenzaam gevoelt.  Maar de cijfers zijn wellicht hoger dan je zou denken. Maar liefst 43% van de volwassen bevolking geeft aan eenzaam te zijn waarvan 10% ernstig eenzaam.   Eenzaamheid betekend in veel gevallen dat iemand een persoon mist waarbij diegene een diepgaande relatie mee aan kan gaan, zijn gevoelens kan delen en over herinneringen kan praten.   Kortom;  het hebben van een maatje

Over ons 
Wij zijn twee jonge mannen Michiel (23) en Erik(22) woonachtig in Katwijk aan Zee met een doel om iets voor onze medemens te betekenen. Tijdens het doen van vrijwilligerswerk hebben wij vaak eenzame mensen geconstateerd die behoefte hebben aan meer (betekenisvol) contact. Dit heeft ons gemotiveerd om het initiatief genaamd: Maatjes op maat op te zetten. 

Over Maatjes op maat  
Maatjes op maat is een initiatief om twee mensen die behoeften hebben aan sociaal contact met soortgelijke interesses en aansluitende mogelijkheden met elkaar in contact te laten komen. Om zo de eenzaamheid in gemeente Katwijk (Katwijk, Rijnsburg, Valkenburg) terug te dringen.  Vrijwilligers helpen daarbij om de  koppeling en het onderlinge contact tussen twee maatjes in goede banen te laten verlopen.
 
Veel maatjesprojecten werken volgens het principe dat een vrijwilliger wordt gekoppeld aan een hulpvrager.  Helaas is het niet haalbaar om alle gaten van eenzaamheid op te vullen met het aantal vrijwilligers wat beschikbaar is. Zo denken wij met veel minder mankracht resultaat te behalen. 

Bij Maatjes op maat bedoelen we met het maatje de persoon die behoefte heeft aan sociaal contact.   Er worden uiteindelijk dus twee maatjes aan elkaar gekoppeld met behulp van de vrijwilligers en de coördinatoren. 

Een maatje ben je niet alleen voor jezelf, maar voornamelijk voor elkaar.  Maatjes op maat focust op een gelijkwaardige relatie. Waar andere maatjes projecten zich richten op een band tussen vrijwilliger en hulpvrager, richt Maatjes op maat zich meer op het hebben van sociaal contact waarin beiden maatjes er voor elkaar kunnen zijn en een vriendschap kunnen ontwikkelen.  

Er zijn een aantal manieren hoe wij de toekomstige Maatjes gaan bereiken denk aan: onze website, de krant, radio en social media. Maar ook via thuiszorgorganisaties, verzorgingstehuizen, kerken, huisartsen, voedselbanken en scholen (de organisaties die eenzaamheid signaleren). In 2020 willen wij op markten staan om folders uit te delen en maatjes te werven voor dit initiatief.
   
Met folders,  flyers en onze persoonlijke brief kunnen wij via de hulpverleners van de organisaties die eenzaamheid signaleren de mensen bereiken die in aanmerking komen om maatje te worden. 

Samen maken wij het verschil!
 Inmiddels hebben 28 mensen zich aangemeld als vrijwilliger en daar zijn we erg dankbaar voor. 
Met meerdere van bovengenoemde organisaties binnen onze gemeente hebben wij concrete afspraken gemaakt om samen de handen in één te slaan om iets tegen de eenzaamheid te doen.  
 
U begrijpt, het organiseren van de start van dit initiatief gaat natuurlijk gepaard met kosten. Wij hebben uw donatie daarom hard nodig voor:
 
 - Promotiemateriaal (om toekomstige maatjes te kunnen bereiken) 
 - Printer 
 - Papier 
 -  Portvrije retourenveloppen 

Via de door ons opgerichte GoFundMe pagina kun je een éénmalige donatie doen voor een bedrag zo groot óf klein als je wilt. Letterlijk elke euro is welkom!  
 
Samen met jouw hulp gaat het ons lukken dit voor elkaar te krijgen. Namens de toekomstige maatjes, ontzettend bedankt!

Bekijk ook even onze  website  of Facebookpagina voor meer info

Donations

 • Anonymous 
  • €10 
  • 5 mos
 • Anneke Verhoef  
  • €10 
  • 6 mos
 • Elles Verhoef 
  • €10 
  • 6 mos
 • Sander Smit 
  • €25 
  • 6 mos
 • Lennard Smit 
  • €20 
  • 6 mos
See all

Fundraising team: Maatjes op maat (2)

Erik Houwaart 
Organizer
Raised €25 from 2 donations
Hoornes-Rijnsoever, NL
Michiel Smit 
Team member
Raised €145 from 7 donations
 • #1 fundraising platform

  People have raised more money on GoFundMe than anywhere else. Learn more

 • GoFundMe Guarantee

  In the rare case that something isn’t right, we will refund your donation. Learn more

 • Expert advice, 24/7

  Contact us with your questions and we’ll answer, day or night. Learn more