Humble: The uplifting movie about South America

/A magyar verzióért görgess lejjebb!/

Humble is a non-profit movie on South American countries that suffer from stereotypes and have a bad reputation. The objective of the movie is to create a positive image about these countries focusing on the beauty in everyday life, indigenous communities, generosity and love, spiced up with fascinating landscapes and events.Background

One year ago, I started Narrativista, a blog where I share the life stories of local people in Latin America. Why did I start it? I wanted to show the human side of the continent that almost nobody talks about. I wanted to show how somebody in Colombia can have a completely different life from another person in Hungary. Or how somebody in Mexico can have the exact same challenges as people in the USA, Russia or Chile.

Thanks to Narrativista, I meet many people who might need just a friend, or somebody to tell their story to. Sometimes an honest talk is worth more than anything. I also hope to inspire the blog's readers, to make people appreciate more what they have, and to make everybody know what this beautiful continent is really like in the everyday life.

38043858_1554137413801332_r.jpeg

Why am I making this movie?

Many South American countries suffer from stereotypes and tourists are afraid to visit them. Drugs, kidnapping, robberies: that’s what we can constantly hear on the news.

But what about the strong culture and traditions? The festivals? The indigenous communities? The amazing food, the diversity of landscapes and the handicrafts? All the people who are rich in their hearts but live a very humble life?

I am leaving for a five-month-long trip and decided to dedicate my time and energy to show all these aspects of the continent, focusing on only the positive side. Because of the negative side, we already have enough, right?
I want this movie to fill you with joy and happiness, and after watching it, even if for a day, to change your priorities a bit. It will promote values such as selflessness, devotion, respect, authenticity. It will connect South America with people from other places, and reinforce the South Americans’ sense of belonging to their continent. It will present places and traditions that maybe even the locals didn't know.

The countries that will be presented: Colombia, Ecuador, Peru, Bolivia, Paraguay, Brasil and if possible, Venezuela.

The movie will make you travel to these countries and you will see them with completely different eyes.

38043858_1554136653111243_r.jpeg
 
How can you help?

Donate – Making a movie (even if for obvious reasons it won't be the same quality as a James Bond movie..) requires time, equipment, and the production is a huge work. I try to minimize the costs with hitchhiking and Couchsurfing but I still need your support! Whatever you can contribute with, is really appreciated. No amount is too big or small! The donations will be used for covering the general expenses: occasional transportation, food, insurance, reparation of my camera, and financial support to all those locals whom I meet for the purposes of this project and are in need.

On the Road – If you live in any of these countries or have family/friends there who can host, I would be more than grateful if you contacted me. I am also constantly looking for communities where traditions are well preserved, locals who have an interesting craft, story or way of living, musicians who could contribute with their songs.

Share – Please share this project with anyone who you may think would be interested in following!

Follow – In order to get to know the people I meet and see videos about the progress of the movie, here are the best ways you can follow my trip and project:

1.) My website – www.narrativista.com  where I publish the life stories of the locals
2.) My Facebook page – www.facebook.com/narrativista  where I share the stories and videos about the progress of the movie

Any question, don’t hesitate to send me an email (narrativista@gmail.com) or drop a line on Facebook!

Thank you for reading through and I appreciate any support you can lend for this movie to !

Anita

Practical information: sending donations on the website, your data is completely safe. You are free to choose a "tip" for Gofundme from 0 to X euros, and I will have to pay 8% of service fees of the whole amount in the end.

//

Humble egy film azokról a dél-amerikai országokról, amelyek súlyos előítéletektől szenvednek és rossz a hírnevük. A film célja, hogy egy pozitív képet alkosson ezekről az országokról a mindennapi élet szépségére, a bennszülött közösségekre, a nagylelkűségre és szeretetre koncentrálva, lenyűgöző tájakkal és eseményekkel megfűszerezve.

A történet


Egy évvel ezelőtt indítottam el a Narrativistát, a blogot, ahol a helyiek élettörténeteit osztom meg Latin-Amerikában. Miért is indítottam? A kontinens emberközeli oldalát akartam megmutatni, amiről szinte senki sem beszél. Meg akartam mutatni, hogyan lehet egy kolumbiainak teljesen más élete egy magyartól. Vagy egy mexikói hogyan küzdhet ugyanazokkal a kihívásokkal, mint valaki az Egyesült Államokban, Oroszországban vagy Chilében.

Néha egy őszinte beszélgetés, valaki, aki meghallgatja a történetedet sokkal többet ér, mint bármi a világon. Azért indítottam a Narrativistát, mert szeretnék inspirálni is, segíteni az embereknek, hogy jobban értékeljék, amijük van, és hogy mindenki megtudja, milyenek is a hétköznapok ezen a gyönyörű kontinensen.

38043858_1554137456682906_r.jpeg

Miért is csinálom ezt a filmet?

Sok dél-amerikai ország szenved az előítéletektől és a turisták félnek idelátogatni. Drogok, emberrablás, tolvajok: ez az, amit állandóan hallunk a hírekben.

De mi a helyzet a kultúrával és a hagyományokkal? A fesztiválokkal? A bennszülött közösségekkel? A szuper ételekkel, a festői tájakkal, a kézművességgel? Mindazokkal, akik a szívükben gazdagok, de nagyon szerény életet élnek?

Úgy döntöttem, hogy az időmet és energiámat annak szentelem, hogy a kontinens ezen aspektusait bemutassam, csak a pozitívumokra koncentrálva. Hogy aki megnézi a filmet, az megteljen boldogsággal, vidámsággal, és talán, ha ccsak egy napra is, de átértékelje a prioritásait. A film olyan értékeket fog hirdetni, mint az önzetlenség, odaadás, tisztelet és szerénység. A más kontinensen élőket össze fogja kapcsolni Dél-Amerikával, és a dél-amerikaiak idetartozását megerősíteni. Olyan helyeket és hagyományokat is be fog mutatni, amiket sokszor még a helyiek sem ismernek.

A filmben bemutatott országok: Kolumbia, Ecuador, Peru, Bolívia,Paraguyay, Brazília, és amennyiben a politika is úgy akarja, Venezuela.

A film elrepít majd ezekbe az országokba és utána teljesen más szemmel fogsz Dél-Amerikára nézni.

38043858_1554136775642878_r.jpeg
 
Hogyan segíthetsz?

Adományozás – Egy film elkészítése (még ha nem is egy James Bond minőségű lesz :) időt és felszerelést igényel, és a szerkesztés hatalmas munka. Bár stoppolással és Couchsurfinggel próbálom a lehető legalacsonyabban tartani a költségeket, mégis szükségem van támogatásodra. Nincs olyan, hogy túl nagy vagy túl kicsi összeg! A felajánlások az általános költségek fedezésére lesznek használva: alkalmi tömegközlekedés, étkezés, biztosítás, és pénzügyi segítség mindazoknak a helyi lakosoknak, akikkel a projektem érdekében találkozom és akik szűkölködnek.

Az úton – Ha esetleg valamely szóban forgó országban élsz vagy családod/barátaid vannak ott, akik el tudnának szállásolni, hálás lennék, ha írnál! Ezen felül pedig állandóan keresek olyan hagyományőrző közösségeket, helyieket, akiknek érdekes szakmájuk, történetük vagy életformájuk van, zenészeket, akik hozzá tudnának járulni a filmhez a műveikkel.

Megosztás – Kérlek, oszd meg ezt a projektet bárkivel, akiről úgy gondolod, hogy talán érdekelhetné!

Követés – Hogy megismerd azokat a helyieket, akikkel az utam során találkozom, és hogy láthass videókat a film előremenetéről, itt követheted az utamat és a projektet:

1.) A weboldalam – www.narrativista.com , ahol a helyiek élettörténeteit osztom meg

2.) A Facebook oldalam – www.facebook.com/narrativista , ahol a történeten felül a film előremeneteléről is megosztok videókat

Köszönöm, hogy elolvastad, és őszintén köszönök bárminemű támogatást, amit nyújtani tudsz!

Anita

Fontos tudnivalók: az adományküldéssel az adataid teljes biztonságban vannak. Szabadon választhatsz 0-tól X euróig terjedő "borravalót" a Gofundme oldal számára, én pedig adománygyűjtés végén a teljes összeg 8%-át az oldalnak fogom befizetni szolgáltatási díjként.

Donations

 • Maria S. 
  • €20 
  • 7 mos
 • Ákos Kuti 
  • €15 
  • 7 mos
 • Ildiko Milanovich 
  • €100 
  • 8 mos
 • Guillaume Authier 
  • €20 
  • 8 mos
 • Tom Whitehead 
  • €15 
  • 8 mos

Organizer and beneficiary

Anita Ruszcsák 
Organizer
Sandor Ruszcsak 
Beneficiary
 • #1 fundraising platform

  People have raised more money on GoFundMe than anywhere else. Learn more

 • GoFundMe Guarantee

  In the rare case that something isn’t right, we will refund your donation. Learn more

 • Expert advice, 24/7

  Contact us with your questions and we’ll answer, day or night. Learn more