Duurzaam Bonaire Tower Farms

Introductie Ruwhel
Ruwhel Emers (Bonaire, 1993) is een Rotterdamse community leader, mc/artiest en organisator. Hij is in enkele jaren uitgegroeid tot een veel gehoorde stem in Rotterdam. Met verschillende activiteiten - competities, open mices, en schrijvers kampen - geeft hij een podium aan een specifieke groep jonge, talentvolle artiesten en kunstenaars. Met al zijn activiteiten heeft Ruwhel zich ontwikkeld tot een zichtbare en belangrijke community leader in Rotterdam. Hij wordt in deze activiteiten met raad, daad en geld gesteund door onder andere Productiehuis Flow, Zuidplein Theater, Cultuur Concreet, Podium Grounds en WORM. Desondanks is het werven van financiële steun moeilijk. Steun komt vaak projectmatig en in de regel net genoeg om de activiteiten op een basaal niveau uit te kunnen uitvoeren. Ook komt die basale financiering vaak op het laatste moment rond, wat zorgt voor stress.

Context
In 2020 heeft Ruwhel een training gevolgd onder toenmalige klimaatgezant Marcel Beukeboom. Daarin is hij bij het ministerie van economische zaken en klimaat opgeleid tot klimaatambassadeur van de toekomst. Zo is Ruwhel, naast zijn activiteiten als artiest en community leider, ook klimaatambassadeur van Bonaire. Hij ziet veel onbenutte potentie op Bonaire, hij wil zijn aandeel leveren om deze potentie uit het eiland te halen. Als geboren Boneriaan kent hij al veel mensen op het kleine eiland, dit netwerk wilt hij gebruiken om een community van mensen te bouwen die hem helpen om zijn doelen op Bonaire te verwezenlijken.
Dit jaar heeft Ruwhel als host en alumni geholpen om de 2e generatie klimaat ambassadeurs van de toekomst te presenteren aan het publiek onder toeziend oog van prins Jaime de Bourbon. Namelijk SIMADAN & zelfvoorzienende landbouw op Bonaire. Ruwhel heeft de net genoemde training gevolgd om te leren hoe hij zijn aandeel kan leveren om Bonaire klimaatneutraal. Ruwhel wil hier een aandeel in leveren een begint dan ook al snel met het zetten van de eerste stap, namelijk het organiseren van een benefiet campagne van november 2022 tot en met april 2023. Deze benefiet campagne heeft Ruwhel opgezet om een impuls te geven aan zelfvoorzienende landbouw op Bonaire. Zo wilt hij tijd, geld en middelen vrijmaken om deze zelfvoorzienende landbouw op Bonaire te onderzoeken en duurzaam te verbeteren. Het eindpunt van deze benefiet campagne is het evenement ‘SIMADAN, het nieuwe Bonaire, onderzoeks- en oogstfeest’ op 2 april 2023 in WORM Rotterdam. Hier wordt het opgehaalde geldbedrag bekend gemaakt.

Het plan
Na zijn trip naar Bonaire in 2022 heeft Ruwhel het idee gekregen om Bonaire richting zelfvoorziening te begeleiden in de vorm van Tower Gardens. De Tower Gardens zijn verticale, stapelbare ‘groeipotten’ wat ervoor zorgt dat men 95% kan sparen op ruimte. Daarnaast hebben de Tower Gardens onderaan de torens een waterbak die water naar boven pompt, dat water druppelt weer naar beneden langs de planten in het waterbak. Hiermee bespaart men ook 95% aan water. Koppel dit systeem aan een zonnepaneel en Bonaire zal niet alleen besparen op ruimte, water en energie, maar ook op geld. Het oogsten en zaaien van verschillende soorten groenten, fruit, kruiden en zelfs bloemen waarmee men op hun beurt kan zorgen voor een toename in het aanbod van voedingsmiddelen.

Het plan is om de opbrengst van de Tower Farm te verkopen aan de gemeente op Bonaire en de fondsen die daar gevestigd zijn. Met deze opbrengsten kan de Tower Farm verder uitgebreid worden en zo steeds meer mensen op het eiland helpen.
Om de Tower Farm op te zetten streeft Ruwhel naar het ophalen van 15.000 euro tijdens zijn activiteiten en via zijn platforms. Hier kunnen jullie bij helpen!

Illustration of helping hands

Give €20 and be a founding donor

Your donation is the start of Ruwhel's journey to success. Your early support inspires others to donate.

Make a donation
Make a donation
Illustration of helping hands

Give €20 and be a founding donor

Your donation is the start of Ruwhel's journey to success. Your early support inspires others to donate.

Make a donation
Make a donation

Fundraising team (3)

Ruwhel Emers
Organizer
Rotterdam
Alberto Lima Pires
Beneficiary
David Goossens
Team member

Your easy, powerful, and trusted home for help

  • Easy

    Donate quickly and easily.

  • Powerful

    Send help right to the people and causes you care about.

  • Trusted

    Your donation is protected by the  GoFundMe Giving Guarantee.