BrotherBug 2.0: Restauratie ter nagedachtenis

Brother Bug 2.0  “het gouden verhaal”

 

De gebroeders Van der Zanden zijn geen onbekende in de wereld van de luchtgekoelde Volkswagens. In de diverse media zijn de 3 gebroeders Van der Zanden al voorbijgekomen.

Wellicht heeft u in Keverwereld editie 3 2020 echter al gelezen dat Peter van der Zanden ons helaas ontvallen is op 58 jarige leeftijd. Echter de broers hebben ter nagedachtenis een fantastisch initiatief opgepakt. Opnieuw. Want weet u het nog?

Het verhaal begint in de jaren 80. Peter heeft op zijn 21e verjaardag zijn eerste kever de VW 1303 Big Bug in goudkleur gekocht met kenteken 81-AG-79 op aanraden van broer Albert. Samen met zijn broers Albert en Adje en wat vrienden uit de regio vormden ze een “club” die geregeld samen op pad gaat en rondrijdt. Het zijn letterlijk en figuurlijk “gouden” jaren waarin de broers mooie herinneringen maken en een hechte band krijgen met de Volkswagen Kever en Peter’s gouden “Big Bug” in het bijzonder.

Echter in 1987 begint de auto toch aardig wat last van roestvorming te krijgen en wanneer er ook een aanrijding volgt, wordt besloten de auto te gaan restaureren. De Bug Bug gaat uit elkaar, de bodem wordt  gestraald en in de chassislak gezet. Echter zoals wel vaker in het leven worden de plannen doorkruist. Drukte vanuit werk, relatie en gebrek aan tijd en een aantal verhuizingen later, is de auto niet meer dan een berg onderdelen. In 1996 wordt de auto dan ook verkocht. Later blijkt tot grote spijt van Peter. Jaren gaan voorbij en Peter kan zijn Big Bug maar niet vergeten. Peter bouwde een enorme verzameling schaalmodellen van Kevers op maar zijn echte liefde (zijn Big Bug) bleef in het achterhoofd van Peter zitten.

Broer Albert weet dit ook en is eigenlijk ook wel benieuwd of de Big Bug überhaupt nog op de weg te vinden is. Albert maakt er dan ook zijn persoonlijke missie van om de auto op te sporen. Via de RDW heeft Albert van der Zanden kunnen achterhalen dat de auto nog bestond en samen met Peter’s vriendin heeft Albert een plan. De Big Bug moet teruggevonden worden, moet worden aangekocht en moet teruggegeven worden aan Peter.

En eindelijk na heel, heel veel speurwerk en niet opgeven, vindt Albert de auto terug. Samen met broer Adje wordt besloten de auto rijklaar te maken en de auto terug te geven aan Peter. En zo geschiede. De auto werd door de broers in een week tijd rijklaar gemaakt en op spectaculaire wijze weten de broers Peter te verrassen. Een onbeschrijflijk moment wat ervoor zorgde dat de broers allemaal opnieuw besmet zijn met het kevervirus en de club weer nieuw leven ingeblazen is.

Inmiddels zijn we weer jaren verder en wordt menig auto evenement met elkaar bezocht. Het clubje is groter geworden en de gebroeders Van der Zanden zijn geen onbekenden meer in het keverwereldje. Tot het vreselijke moment aanbrak in 2020. Het moment waarop Peter getroffen wordt door COVID-19 en de kever achterblijft zonder eigenaar. Eén ding is zeker de kever moet in de familie blijven. De auto is het middelpunt geworden van de broers en de rest van de familie. Helaas is de auto inmiddels opnieuw aan een restauratie toe. Een klus die de broers graag weer op zich zouden willen nemen. Dit om de auto te kunnen schenken aan zijn (nu 17 jarige) zoon Luuk op zijn 18e verjaardag. Helaas kunnen de broers dit niet aangezien hier mankracht en geld voor nodig is. Wij roepen hierbij dan ook graag luchtgekoelde liefhebbers en bedrijven op om dit project te sponseren. Ook hebben we een fund opgericht waarop gestort kan worden om dit project ter nagedachtenis aan Peter verder vorm te kunnen geven.


Wilt u dit unieke project ondersteunen dan roepen wij u op om uw bijdrage te doen in het GoFundMe; “BrotherBug 2”.

Bedankt aan alle lezers namens de VW Brothers Van der Zanden

Donations

 See top
 • ABS Van Houtert 
  • €100 
  • 22 d
 • Harro Verbaas 
  • €20 
  • 1 mo
 • patrick noor 
  • €25 
  • 2 mos
 • Anonymous 
  • €25 
  • 2 mos
 • Anonymous 
  • €20 
  • 2 mos
See all

Fundraising team: Inzamelingsactieteam (4)

Ad Van Der Zanden 
Organizer
Raised €865 from 21 donations
Reek, Noord-Brabant
Albert Vd Zanden 
Team member
Raised €355 from 13 donations
Kim Van Der Zanden 
Team member
Ruud Van Der Meij 
Team member
 • #1 fundraising platform

  More people start fundraisers on GoFundMe than on any other platform. Learn more

 • GoFundMe Guarantee

  In the rare case something isn’t right, we will work with you to determine if misuse occurred. Learn more

 • Expert advice, 24/7

  Contact us with your questions and we’ll answer, day or night. Learn more