Hauptbild der Spendenaktion

,,Cu senzor glicemic-in siguranta''

Spende geschützt
Cu senzor glicemic – în siguranță
„Cu senzor glicemic – în siguranță” este un proiect de colectare de fonduri pentru procurare în scopul donării de senzori de monitorizare glicemică continuă pentru 20 de copii mici cu diabet zaharat de tip 1 din Moldova. Acesta este inițiat și realizat de voluntari ai Asociației Tinerilor cu Diabet DIA, în baza unui grant în valoare de 124.608 MDL oferit de Clubul Internațional al Femeilor din Moldova (IWCM) și cu sprijinul acordat de Asociația „HELP” prin diaspora Republicii Moldova în Franța.
Formularul de aplicare poate fi găsit aici: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfcc76mEoql584c3LVtEmi77lIrB1nGjBT_qXuDp7OO6eCaRQ/viewform
Termenul-limită pentru aplicarea formularului: marți, 25 august 2020, ora 14:00.
Criterii de selectare a beneficiarilor
1. Copii cu diabet zaharat de tip 1 cu vârsta sub 10 ani, care locuiesc, mai ales, în sate din Republica Moldova.
2. Asociere cu alte afecțiuni, inclusiv, autoimune.
3. Copii care nu au purtat senzor glicemic și nu beneficiază de aceștia din partea statului.
4. Cazuri sociale.
Fiecare beneficiar selectat va primi câte șase seturi de senzori (consumabile) valabile pentru o perioadă de trei luni și un cititor de glicemie, valabil pe o perioadă nedeterminată.
După etapa de selectare, beneficiarii și aparținătorii lor vor fi instruiți în cadrul unui atelier online despre cum să folosească dispozitivele medicale și datele oferite de acestea, în scopul creșterii calității vieții copilului.
Actualmente, statul nu asigură aceste dispozitive medicale precum în alte țări, deși au devenit standard de aur în îngrijirea diabetului de tip 1, mai ales, la copii. Astfel, aparținătorii de copii din Moldova sunt nevoiți să cumpere astfel de sisteme din afară, pe cont propriu (cheltuieli medii lunare crescând până la 70% din venit), prin căutare de soluții (funcționalitate mai mare, preț accesibil, fără nevoie de calibrare pe sângele capilar, transport, logistică…), în virtutea multor impedimente. Excepție sunt 33 de copii asigurați în premieră în acest an cu pompă cuplată c senzor, prin programul național de diabet.
Sistem de monitorizare continuă a glucozei (sistem CGM sau pe scurt, senzor glicemic) este un aparat însoțit de un senzor (consumabil), inserat sub piele care livrează valori ale glucozei măsurate la fiecare cinci minute sau prin scanare intermitentă (apropierea cititorului sau telefonului de senzor pentru a afișa valorile).
Avantajele senzorilor glicemici
Cresc calitatea vieții copilului cu diabet de tip 1 și anume:
- Permit eliminarea multiplelor înțepături zilnice în degețelele copilului.
- Oferă siguranța detectării în timp real a hipoglicemiei (scăderea valorilor glucozei în sânge cu risc pentru viață), mai ales, mute (fără simptome) și tratarea acestora în timp util.
- Permit aparținătorilor copiilor să urmărească glicemia în timp real, la distanță (ei - la serviciu și copilul - la grădiniță sau la școală) și să sune dacă este cazul persoanei din anturajul copilului ca să acționeze.
- Copilul poate merge liniștit la grădiniță sau la școală, iar noaptea poate dormi liniștit pentru că senzorul îi dă alerte în caz de scădere sau creștere a glicemiei.
- Starea copilului mic, al cărui echilibru glicemic este mai greu de obținut și asocierea cu boala celiacă sau tiroidită autoimună, se ameliorează odată cu purtarea senzorului de glucoză.
- Sunt prevenite scăderile bruște de glicemie, extrem de periculoase la copii.
- Timpul de aflare în intervalul de timp cu glicemii în țintă (Time-in-Range) crește, iar valoarea hemoglobinei glicate (A1c) care ne arată tabloul echilibrului, scade.
Fondurile grantului au fost colectate în cadrul Târgului de Caritate de Crăciun,organizat de Clubul Internațional al Femeilor din Moldova (IWCM), prin contribuția ambasadelor acreditate în Republica Moldova și a vizitatorilor, iar la 12 mai a fost semnat contractual de grant. Proiectul DIA a fost unul dintre 112 aplicante și opt selectate.
Pentru a valorifica la maximum suma grantului oferit de IWCM, încât cei 20 de copii selectați să beneficieze de consumabile pentru o perioadă de 3 luni, am solicitat sprijinul Asociației „Help” care prin diaspora din Franța a acceptat să sprijine campania de colectare de fonduri pentru a acoperi taxele aferente importului acestor dispozitive din afară, așa, cum nu e posibilă procedura de scutire de taxe, în virtutea legislației naționale care prevede condiția provenienței din afară a resurselor și nu de la un rezident din țară.
Asociația Tinerilor cu Diabet DIA este o organizație neguvernamentală, neafiliată politic, care pledează pentru creșterea calității și speranței de viață a persoanelor cu diabet zaharat de tip 1 (copii, tineri), protecția, promovarea, și monitorizarea dreptului lor la sănătate: acces la insulină, controlul glicemiei, educație terapeutică, îngrijire medicală urgentă și de lungă durată, viață fără disciminare și suport pentru autoîngrijire
Linkuri
Asociația Tinerilor cu Diabet DIA: https://www.facebook.com/AsociatiaTinerilorcuDiabetDIA/
Clubul Internațional al Femeilor din Moldova (IWCM): https://www.facebook.com/iwcmoldova/
Asociația „Help”: https://www.facebook.com/aohelp
Campania de colectare de fonduri (800 EUR) pentru cheltuieli aferente de logistică: https://www.gofundme.com/f/ao-help039039?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=p_cp%20share-sheet&fbclid=IwAR2U3sjoyGZV6bAqxTtNxetMQOX0V9swOC_TxoNu-Wt7L7xQaoIhWSUopz0






















Organisator

Viorica Țîmbalari
Organisator
Santeny

Deine benutzerfreundliche, wirkungsvolle und vertrauenswürdige Website zum Helfen

  • Benutzerfreundlich

    Spende schnell und einfach.

  • Wirkungsvoll

    Unterstütze Menschen und Zwecke, die dir am Herzen liegen.

  • Vertrauenswürdig

    Deine Spende ist durch die  Spendengarantie von GoFundMe geschützt.