10000 more Vietnamese confident with English

[Tiếng Việt bên dưới]
Hi everyone, I am Hieu Le,  a Senior Naval Architect at Atkins Global, London, having spent more than 10 years living and working in English speaking countries. 
When talking to me now, you will probably realise that I'm a very confident speaker.  However, when I was at highschool, English was the the subject I hated the most. I was well aware that being able to communicate in English would give me many chances to studying abroad and open many doors for my future career. However, with many attempts of listening to English news (e.g. BBC) or English songs, I often found myself in an "overload" mode, i.e. my brain just simply got frozen before I could hear the 3rd sentence. 
Luckily, in my first year at University, my sister suggested me to listen to ESLPOD.COM (which was free to download at that time), they produced fascinating podcasts with very slow-speed dialogues. I was sceptical at first, but then I realised my brain didn't get frozen as it used to behave, possibly because the dialogues were slow enough for my brain to handle. It gave me the confidence to listen to more and more episodes. By the time I listened to the 200th episode, my listening skills had been improved without me realising, and I was able to pass the language test to study in the UK. 
Since then, I've got a lot of questions and requests from friends to help them improve their English skills. While helping my friends, I realised that they all faced with the same problem that I had: they ran before they could walk, simply because they didn't have a program that could break it down to small steps, and they often lacked of motivation/determination when facing with problems. 
Therefore, in 2014, I founded We Enjoy Learning English (WELE) program, a FREE program to help Vietnamese to improve their English skills. WELE have helped thousands of young Vietnamese to gain confidence in learning English, we've received hundreds of thank-you notes from the participants (in Vietnamese) https://www.welevn.com/fundraising

So why do we ask for further funding, you might think? 
We've been using Facebook Group as a platform to interact with users, and Gmail (with Google Appscript) for information management. It works well but  there are limitation in using such platform and we couldn't provide the users with customised experience.  In 2020, we've trialled with mobilephone app and managed to create a first version of WELE App which is now available for both iPhones and Android phones. 

This summer, we want to spend £1,000 to work with programmers to upgrade the WELE app. With full-time programmers working on the app for 3 months, we'll be able to create additional functionalities that would significantly increase the learning speed for the users. And with your donation, we are committed to give free licence for 10,000 first registered users for 2 years. 

A few notable functionalities of the WELE App include:
1. It will study the answers of the users in comparison to the correct answers and provide recommendation on two lists of words: ones that users can listen correctly and ones that they still struggle to hear. We'll provide following-up actions so that the users will be able to improve on the words they struggle with.
2. It will have a system similar to Strava tracker but measure the time people are listening to the App. It shows that each user is a part of a bigger community, which gives them more motivation to achieve their goals.

I hope you'll join me in our effort. If you have any questions, please don't hesitate to ask. 

Xin chào các bạn, tôi là Lê Trung Hiếu, sinh ra và lớn lên tại Hải Phòng. Hiện tại, tôi là kỹ sư bậc hai (Senior Engineer) tại Atkins Global, và đang làm việc tại London. 

Trước đây, là một học sinh khối tự nhiên và sinh viên kỹ thuật, tôi đã từng rất sợ tiếng Anh, đặc biệt tự ti về khả năng nghe của mình. Thời cấp 3, mỗi lần thấy cô giáo bật băng hội thoại là đầu óc choáng váng, tim đập chân run; tôi đã từng cảm thấy mình học gì cũng được, trừ ngoại ngữ. 

Năm nhất đại học, tôi được chị gái giới thiệu chương trình ESLPOD.COM (lúc đó vẫn còn miễn phí) với các bài nghe tiếng Anh đọc chậm. Ban đầu tôi cũng hoài nghi về phương pháp này, nhưng thấy vì diễn giả nói rất chậm, não của mình không bị "tăng xông" như khi nghe tiếng Anh ở các nơi khác. Việc đó giúp tôi tự tin, bắt đầu nghe nhiều lên; càng nghe càng thích, dần dần hiểu nghĩa cả câu và rồi cả bài. Sau hơn 1 năm nghe hơn 200 bài episodes thì các bài nghe IELTS không còn là quá khó. 

Khi tôi bắt đầu đi du học tại UK (2009), tôi được rất nhiều bạn hỏi kinh nghiệm để chinh phục ngôn ngữ này.  Trong quá trình giúp đỡ , tôi nhận thấy mọi người đều gặp cùng một vấn đề tôi gặp phải trước đây:  thiếu một lộ trình học chia theo các bước nhỏ từ dễ đến khó, và sự thiếu kiên trì khi gặp khó khăn.

Do đó, từ 2014, tôi cùng một nhóm bạn thành lập  chương trình We Enjoy Learning English (WELE) - hoàn toàn miễn phí -  để khắc phục 2 vấn đề trên. WELE đã đồng hành cùng hàng ngàn bạn trẻ Việt Nam,  giúp mọi người tìm được sự tự tin trong việc học tiếng Anh cũng như trong cuộc sống. Các hình ảnh bên phải là một trong vô vàn những lời cảm ơn WELE nhận được trong 7 năm vừa qua. 

Từ trước tới nay, WELE sử dụng Facebook Group là platform để liên lạc với members và Gmail là hệ thống quản lý thông tin. Trong năm 2020, chúng tôi đã sử dụng thời gian cá nhân để thử nghiệm sản phẩm WELE App đầu tay cho iPhone và Android để sản phẩm có thể tiếp cận nhiều hơn tới giới trẻ. 

Trong hè 2021, chúng tôi muốn đầu tư 30 triệu để dành thời gian cùng team lập trình viên,  nâng cấp app WELE, tăng cường tiện ích, và đem tới trải nghiệm tốt nhất tới người dùng. 10,000 bạn đầu tiên đăng ký sẽ được sử dụng phần mềm hoàn toàn miễn phí. Những tính năng mới tiêu biểu của app bao gồm:

1. Hệ thống cập nhật tương tự như Strava giúp mọi người có thể chia sẻ việc rèn luyện kỹ năng nghe, đồng thời khuyến khích các members trong nhóm cùng rèn luyện

2. Hệ thống phân tích, tăng cường tốc độ học nghe: tự động so sánh bài nghe mỗi user nộp về và đáp án, tạo ra một danh sách các từ vựng mà người dùng nghe sai và cần cải thiện. 

3. Hệ thống đa chiều đồng nhất của web-app và phone-app: giúp mọi người có thể nghe/học mọi lúc mọi nơi, và nộp bài ngay từ app (thay vì typing và gửi email như hiện tại). 


Bạn có thể ủng hộ chương trình theo 2 hình thức:

1. Ủng hộ không điều kiện, bạn sẽ đóng góp vào việc giúp 10,000 bạn trẻ VN sử dụng tiếng Anh

2. Ủng hộ 100.000 VND và bạn sẽ có phần mềm cho bạn và 4 người bạn của mình. Các bạn sẽ là những người được sử dụng app đầu tiên, trước khi app được đưa ra cho cộng đồng sử dụng. Hãy comment tại post sau khi donate và chúng tôi sẽ liên lạc với bạn. 
 

Bạn có thể chuyển khoản tới tài khoản sau đây của admin Trần Thu Nga

Chủ tài khoản: Trần Thu Nga
Số tài khoản: 19028083288021
Ngân hàng: Techombank  

Thay mặt team admin, chúng tôi xin chân thành cảm ơn. 

Donations

 • George Williams 
  • £100 
  • 10 mos
 • Andrew Henderson 
  • £20 
  • 13 mos
 • Alex Noon 
  • £10 
  • 13 mos
 • Anh Nguyen 
  • £10 
  • 13 mos
 • Viet Nguyen 
  • £20 
  • 13 mos
See all

Organizer

Le Trung Hieu 
Organizer
London, UK