103
103
4

Elonpriset 2018

kr46,668 of kr50,000 goal

Raised by 113 people in 18 months
Den 11 oktober 2017 somnade Anna-Lena Andersson in, efter en nästan tre år lång kamp mot cancer. Hon blev 35 år gammal. "Elon", som hon oftast kallades av vännerna och maken Krister,  efterlämnade två barn: Henry, 7 år, och Bill, 1 år. Den yngste sonen föddes under dramatiska och mirakelartade former mitt under sjukdomsperioden.

Omständigheterna kring graviditeten gjorde att Anna-Lena tvingades söka sig till alternativa behandlingsmetoder och ny forskning. På egen hand grävde hon fram vetenskapliga studier av världsledande forskare i bland annat USA och Kina - och tog sedan kontakt med dessa forskare för att söka stöd och argument. Anna-Lenas kamp för en värdig behandling och ett värdigt liv var obeveklig; det är bland annat därför som hon för oss efterlevande alltid kommer att förkroppsliga begreppen mod och styrka. Även den svåra sjukdomen mötte hon med högt buret huvud.

Med tanke på sina egenskaper är det inte särskilt förvånande att Anna-Lena valde journalistyrket. Hon utbildade sig på JMK i Stockholm och var fram till sin bortgång anställd på Myndigheten för tillgängliga medier i huvudstaden. Sättet att förhålla sig till yrket präglade till stora delar också hennes privatliv. Hon var en människa som tog sig an kärlek, vänskap och familjeliv med samma entusiasm som hon läste Dagens Nyheter.

För att hedra Anna-Lenas minne har vi som älskar och saknar henne beslutat att instifta ett pris i hennes namn. "Elonpriset", som vi valt att kalla det, är ett stipendium som är tänkt att belöna kunskap och folkbildning om sjukdomen cancer på journalistikens område. Elonpriset är tänkt att bestå av en prissumma på 10 000 kronor och delas ut på Anna-Lenas födelsedag, 1 februari, varje år under minst fem år framöver. Priset ska tilldelas en skribent eller journalist som via artiklar eller på annat spridit ny kunskap om en av våra allvarligaste folksjukdomar. Mottagaren tillkännages via sociala medier i samband med födelsedagen.

Vår förhoppning är nu att ni vill vara med och bidra med valfri summa - för Anna-Lena, för journalistiken och för kampen mot cancer.
+ Read More
ELONPRISET 2019 TILLDELAS NÄTVERKET MOT GYNEKOLOGISK CANCER

Idag, 1 februari 2019, på det som skulle ha blivit Anna-Lena Anderssons 37:e födelsedag, tillkännager juryn för Elonpriset - bestående av anhöriga och vänner - att årets pris skall tilldelas Nätverket mot gynekologisk cancer. Prissumman är på 10 000 kronor och delas ut årligen under minst fem år framöver.

Juryns motivering lyder:

"Nätverket mot gynekologisk cancer är en ideell förening som sprider kunskap, skapar opinion och kräver förbättrade villkor för kvinnor som drabbas av gynekologiska cancersjukdomar. De tilldelas priset för sitt engagerade och oegennyttiga sätt att stärka patienters och anhörigas inflytande - och därmed skapa en mer jämlik vård.”

Här följer en kommentar från pristagarna via Barbro Sjölander:

"Vi är så stolta över att ha fått Elonpriset som delas ut till minne av ”Elon” Andersson som gick bort hösten 2017. Hennes anhöriga och vänner instiftade då detta pris. Ett varmt tack från oss alla i Nätverket mot gynekologisk cancer. Vi arbetar för en bättre prevention, en bättre mer jämlik vård och rehabilitering och mer forskning inom gynekologisk cancer."

Följ och stöd gärna nätverkets arbete på gyncancer.se och på Twitter:@GyncancerSe

Vi säger: GRATTIS - och TACK!
+ Read More
Imorgon tillkännager vi vem eller vilka som emottar Elonpriset för år 2019!

Precis som förra året gör vi det på Anna-Lena Andersson födelsedag, som i år skulle ha blivit den 37.e.

Håll utkik och hjälp oss att sprida ordet!

Och skänk vår älskade Elon en extra tanke imorgon fredag <3
+ Read More
Den 1 februari 2019 skulle ha blivit Anna-Lena Andersson:s 37:e födelsedag. <3. Vi saknar henne, men finner en viss styrka i att vi just detta datum får tillfälle att för andra gången dela ut Elonpriset, ett pris inrättad till Anna-Lenas minne i syfte att uppmärksamma en person, organisation eller annan aktör som givit nya perspektiv på cancersjukdomen och dess förödande konsekvenser.

Håll utkik här och i Facebook-gruppen "Elonpriset" den 1 februari då vi tillkännager vinnaren av årets pris!
+ Read More
ELONPRISET 2018 TILLDELAS HENRIK KJELLBERG OCH INGRID LORD PÅ UNG CANCER

Igår, 1 februari 2018, på det som skulle ha blivit Anna-Lena Anderssons 36:e födelsedag, beslutade juryn för Elonpriset - bestående av vänner, make, barn, syskon och svärföräldrar - att årets pris skall tilldelas Henrik Kjellberg och Ingrid Lord på Ung Cancer. Prissumman är på 10 000 kronor och delas ut årligen under minst fem år framöver.

Juryns motivering lyder:

”Inom ramen för sitt arbete som redaktörer på Ung Cancer har pristagarna bidragit till att lyfta fram unga cancerdrabbade medlemmars starkt berörande berättelser i satsningen ’Medlemsberättelser’. De unga människornas mod skänker hopp, tröst och ljus i det mörker som sjukdomen innebär.”

Här följer en kommentar från Henrik Kjellberg på Ung Cancer:

"Jag, Ingrid och hela Ung Cancer är väldigt glada för det här priset, det betyder enormt mycket. Priset är ett kvitto på att det vi gör är bra och att vi ska fortsätta visa att Ung Cancer och att unga vuxna cancerberörda finns. Med prispengarna kan vi fortsätta skänka stöd, tröst och gemenskap. Stort tack!"

Vi säger: GRATTIS - och TACK!

Henrik Kjellberg
Ingrid Lord
+ Read More
Read a Previous Update

kr46,668 of kr50,000 goal

Raised by 113 people in 18 months
Your share could be bringing in donations. Sign in to track your impact.
   Connect
We will never post without your permission.
In the future, we'll let you know if your sharing brings in any donations.
We weren't able to connect your Facebook account. Please try again later.
SP
kr200
Sandra Persson
4 months ago
BC
kr1,000
Bosse Camilla
4 months ago
KT
kr1,000
Kristina & Trana
4 months ago
HO
kr500
Helena och Ono
4 months ago
PL
kr300
Pontus Levahn
4 months ago
LB
kr500
Linnéa & Fredrik Bernholm
4 months ago
MH
kr500
Maja Johan Hanberg/Törnqvist
4 months ago
DF
kr300
David Fried
4 months ago
SC
kr370
Sanna Hartwig Carlsson
4 months ago
TW
kr100
Titti Wincentsson
4 months ago
or
Use My Email Address
By continuing, you agree with the GoFundMe
terms and privacy policy
There's an issue with this Campaign Organizer's account. Our team has contacted them with the solution! Please ask them to sign in to GoFundMe and check their account. Return to Campaign

Are you ready for the next step?
Even a kr5 donation can help!
Donate Now Not now
Connect on Facebook to keep track of how many donations your share brings.
We will never post on Facebook without your permission.